Δεν αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει ο Οζντίλ Ναμί.Απάντηση στους ισχυρισμούς Τουρκοκυπριακών εφημερίδων και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

images Nami TC        th

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, διέψευσε σήμερα πληροφορίες στον Τουρκοκυπριακό Τύπο ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου.
Οπως εξήγησε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε νωρίτερα γιατί είχε συνάντηση με την τρόικα.
Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε για τη συνολική λύση ούτε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Οπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η αιτία του αδιεξόδου είναι η στάση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, η οποία, είπε, δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις, που σημειώθηκαν στο παρελθόν.

images Christodoylides Diplom   αρχείο λήψης
Τους ισχυρισμούς Τουρκοκυπριακών εφημερίδων για δήθεν αποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τη χθεσινή συνάντηση απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα Χαβαντίς.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σε καμμιά περίπτωση δεν εγκατέλειψε τη συνάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι μπορεί οι φωνές να υψώθηκαν κάπως, αλλά, γενικά η συνάντηση ήταν πολιτισμένη.
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, επειδή έχουν κατατεθεί προτάσεις και από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα ουσίας, παρ’ όλο που μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο όλων των προτάσεων.
Για να περάσουμε στην τρίτη φάση, πρόσθεσε, πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη μεθοδολογία, ώστε να υπάρχει βάση για τις συνομιλίες.
Σε ερώτηση για το θέμα της μεθοδολογίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι επειδή οι θέσεις και οι προτάσεις για όλα τα θέματα έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές, η εισήγηση είναι να πάρουμε όλες αυτές τις προτάσεις και το κοινό ανακοινωθέν και να παρουσιάσουμε τα θέματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει.

Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για μερικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι μετά, μπορούμ να αρχίσουν να συζητούν τα θέματα, που δεν έχουν συμφωνήσει με προσπάθεια να συμφωνήσουν και σε αυτά.
Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει το οδόφραγμα της Λεύκας, αλλά θέλει ταυτόχρονα να ανοίξει και το οδόφραγμα Αθηαίνου-Πυροίου για το οποίο ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι είναι πολύ περίπλοκο το άνοιγμά του και δεν μπορεί να γίνει.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρότεινε να ανοίξουν τα οδοφράγματα Παχυάμμου, Αθηαίνου-Πυροίου και Λεύκας.

Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε λύση και ότι η κατάσταση, που ζούμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι μια ανωμαλία.
Μπορούμε, πρόσθεσε, να λύσουμε το Κυπριακό και πρέπει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε.
Η λύση, συνέχισε, θα είναι συμβιβασμός και σημείωσε πως αν πραγματικά οι δύο πλευρές θέλουν λύση πρέπει να κάμουν συμβιβασμούς για τη λύση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα υποβάλει σε δημοψήφισμα σχέδιο, το οποίο ξέρει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό.
Επειδή, πρόσθεσε, αυτό θα είναι το τέλος των προσπαθειών και η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει τέτοιο τέλος.Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, είπε, επιθυμεί μια ενωμένη Κύπρο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *