Ρηματική διακοίνωση Κυπριακής Κυβέρνησης προς ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία, μετά τις συναντήσεις με Οζντίλ Ναμί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

images Kasulides Foreign Mimister     images

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε ρηματική διακοίνωση προς τις ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία με την οποία τους υπενθυμίζει το πρωτόκολλο, που καθορίζει τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.
Η έκδοση της διακοίνωσης αποφασίστηκε σε συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, το οποίο προέκυψε μετά τις επαφές πρέσβεων διαφόρων χωρών με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Με βάση το πρωτόκολλο, οι πρέσβεις είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να λειτουργούν μέσα στο πνεύμα των νόμων της χώρας, που είναι διαπιστευμένοι και να σέβονται αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

images Cyprus Democracy Picture     αρχείο λήψης
Οπως μετέδωσε το Κυπέ, η ρηματική διακοίνωση θέτει το πλαίσιο των συναντήσεων, που έχουν ξένοι πρέσβεις στα κατεχόμενα, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την πιστή εφαρμογή των οδηγιών αυτών.
Το περιεχόμενο των οδηγιών δεν έγινε γνωστό, αλλά, όπως αναφέρει το Κυπέ, δεν τίθενται περιορισμοί στις επαφές ξένων διπλωματών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον διαπραγματευτή και τους αρχηγούς των Τουρκοκυπριακών κομμάτων.
Ο Οζντίλ Ναμί συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο γεύματος με τους πρέσβεις του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας και της Αυστραλίας.

images Ambassadors Nami      images
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου μηνός, εξάλλου, ο Οζντίλ Ναμί συναντήθηκε σε γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Πολωνίας.
Οι πρέσβεις των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας απέρριψαν πρόσκληση του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών για συνάντηση και γεύμα.
Οι αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης προβάλλονται από τον Τουρκοκυπριακό Τύπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *