Η Τουρκία είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού.Ισχυρισμοί Μπεσίρ Αταλάϋ, υπεύθυνου για Κυπριακές Υποθέσεις.

images Atalay Turkish   images

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάϋ, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να λύσει το Κυπριακό και πως έχει επιδείξει την αναγκαία βούληση.
Σε συνέντευξη στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο Μπεσίρ Αταλάϋ, αναφέρει ότι παράλληλα με τη συμβολή, κατά την έκφρασή του, της Τουρκίας στην έναρξη πρόσφατα των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαική Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθέτει, η Αγκυρα αξιολογεί θετικά την τελευταία επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο.
Δεν έχει προωθήσει, σημειώνει, πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αλλά, συνεχίζει, στο τέλος η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως συμβολή στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστηρίζει πως, όταν κάποιος κοιτάξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, δεν είναι εύκολο να κάμει αξιολόγηση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Αυτό, ισχυρίζεται, προέρχεται από τη στάση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.

images Mavrog-Ozers  Buttenheim_5323c383
Ισχυρίζεται επίσης ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, διαδραμάτισαν πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, αλλά, σημειώνει προκλητικά, δεν ισχύει το ίδιο για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά.
Ο Μπεσίρ Αταλάϋ, αναφέρει ότι η παρούσα διαδικασία δίδει λίγη περισσότερη ελπίδα, λόγω του πιο εποικοδομητικού ρόλου, τον οποίο διαδραματίζει η διεθνής κοινότητα και της μεγαλύτερης βούλησης, που επιδεικνύει.
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι συμφωνία, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα κατοχυρώνει την ισότητά τους αποτελεί προυπόθεση για τη λύση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρει ότι η Τουρκία ανέλαβε σημαντικό ρόλο στο θέμα των ενεργειακών διαδρόμων από την Ανατολή στη Δύση και στην Ευρώπη και αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες.

images Cyprus AOZ    images
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από άποψης αποτελεσματικότητας και λογικής.
Πιστεύουμε, προσθέτει, ότι ολόκληρο το νησί θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες και τον πλούτο, που υπάρχει γύρω από την Κύπρο.Κι αυτό, σημειώνει, ισχύει και για τις δύο πλευρές.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ισχυρίζεται ο Μπεσίρ Αταλάϋ, από τη χρησιμοποίηση της Τουρκίας για τη μεταφορά του πλούτου, που θα αναπτυχθεί εκεί, στην Ευρώπη.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνει, κατέδειξαν πως η πιο σημαντική βάση και το κέντρο αναφορικά με το ζήτημα της διανομής αυτού του πλούτου, είναι η Τουρκία.

images occupied area Cyprus   thCADF0XNJ
Η Αγκυρα, συνεχίζει, έχει συσσωρεύσει σοβαρή γνώση στο ζήτημα αυτό.
Κι αν υπάρξει εξέλιξη στην Κύπρο και γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου, καταλήγει ο Μπεσίρ Αταλάϋ, η Τουρκία θα αναλάβει πάντα αυτό το ρόλο.

1 thought on “Η Τουρκία είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού.Ισχυρισμοί Μπεσίρ Αταλάϋ, υπεύθυνου για Κυπριακές Υποθέσεις.

 1. A.Apostolou

  Mr Mathopoulos, all your articles are of great interest to people to read and get the news, excellent work, carry on the good work.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *