Η Τουρκία απορρίπτει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Κριμαία.Το χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, με το οποίο η χερσόνησος αποσχίστηκε από την Ουκρανία και ενώθηκε με τη Ρωσία.
Το δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε χθες, έχει καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία υποστήριξε το δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε νόμιμο και ανακοίνωσε ότι έγινε με βάση τα διεθνή νομικά πρότυπα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αγκυρα, με τον ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων στην Κριμαία, και βουλευτή Ουκρανίας, Μουσταφά Ντζεμίλεφ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Το χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο, αφού, όπως είπε, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία είχε εισηγηθεί την επίλυση του προβλήματος στην Κριμαία δημοκρατικά και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και τους διεθνείς νόμους.

images Krimea Black Sea    images
Η Αγκυρα, πρόσθεσε, διεξάγει συνομιλίες με την Ευρωπαική Ενωση και το Νάτο για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της κρίσης στην Κριμαία.
Από πλευράς του ο ηγέτης της κοινότητας των Τατάρων εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Η Κριμαία, είπε, θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διαφορετικά η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα είναι υπό απειλή.
Αναφερόμενος στο Ρωσόφωνο πληθυσμό, ο ηγέτης των Τατάρων είπε ότι οι μετανάστες, κατά την έκφρασή του, στην Κριμαία δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον των Τατάρων της χερσονήσου.
Οι Τάταροι αποτελούν το 12 % του πληθυσμού της Κριμαίας.
Στο χθεσινό δημοψήφισμα σχεδόν το 97 % των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε όλες τις πλευρές να βρούν μη- στρατιωτική λύση για διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω της διπλωματίας.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το τετελεσμένο γεγονός του δημοψηφίσματος δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση.

images Tataroi Krimea  αρχείο λήψης
Ο Μουσταφά Ντζεμίλεφ είπε ότι οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν την ίδια άποψη με την Τουρκία στο θέμα της χερσονήσου.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν είχε προαναγγείλει την απόρριψη του δημοψηφίσματος από την Τουρκία, ύστερα από απροσδόκητη συνάντηση στη Σμύρνη με τον πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, σημερινό βουλευτή Ουκρανίας, Μουσταφά Τζεμίλ Κιριμλίογλου.
Ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στους Τατάρους και θα τους προστατεύσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *