Η Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης ζητεί την επιστροφή τριών εκκλησιών και ακινήτων.Προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

images Konstantinopolis Greek      images

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την επιστροφή τριών εκκλησιών και πολλών ακινήτων, που είχαν δοθεί από το Τουρκικό κράτος στο λεγόμενο ”Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο” και όχι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Ταράφ οι εκκλησίες, τα κτίρια τριών γραφείων και περισσότερα από είκοσι καταστήματα είχαν δοθεί παράνομα το 1924 στο λεγόμενο Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική ομογένεια και ούτε έχει πιστούς.
Την προσφυγή κατέθεσε για λογαρισμό της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, η δικηγόρος Χιουλιά Μπελίσοϊ.
Σε δηλώσεις στην Ταράφ, η Τουρκάλα δικηγόρος είπε ότι η προσφυγή αρχικά αφορούσε την επιστροφή των τριών εκκλησιών και τώρα, σημείωσε, οι ενέργειές μας θα αφορούν και τα ακίνητα.
Η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία, είχε δοθεί από τον Ατατούρκ στο λεγόμενο Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο, ύστερα από αίτημα ενός Ρωμιού, με το όνομα Ευθύμιος και ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα Ζεκίν Ερένερόλ.
Αργότερα το 1965, δόθηκαν στο λεγόμενο αυτό Πατριαρχείο οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη.

images Psaltes Patriarxio     images
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, σε δήλωση στην Ταράφ κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι πήραν τις τρεις εκκλησίες με τη βία.
Η Ελληνική ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε, θέλουν και τις τρεις εκκλησίες.
Ο Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι το λεγόμενο Τουρκο – Ορθόδοξο Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζεται από καμμιά Ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου και ούτε έχει ποίμνιο.
Σε περίπτωση, κατέληξε, που επιστραφούν οι εκκλησίες αυτές, οι πιστοί στην περιοχή του Γαλατά θα πηγαίνουν σ’ αυτές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *