Ο Φατίχ Ντονμέζ δηλώνει προκλητικά ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις ”άδειες” του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα αναστείλει τις ”γεωτρήσεις” της στην Ανατολική Μεσόγειο παρ’ όλον ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σε ιστορικά επίπεδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε συνέντευξη στη χθεσινή έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε προκλητικά ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τα προγράμματα εργασίας της[ πρόγραμμα γεωτρήσεων] στις δικές της περιοχές, σύμφωνα με τις δήθεν αδειοδοτήσεις, που της έχει παραχωρήσει η ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις χρειάζονται πολύ χρόνο και αν διακοπούν, θα διαταραχθεί το πρόγραμμα εργασίας για τουλάχιστον δύο χρόνια.
”Εμείς”, πρόσθεσε, ”θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να χάνουμε χρόνο”.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σχολιάζοντας την απόφαση αναβολής των γεωτρήσεων από την ExxonMobil και την ENI-Total στην Κυπριακή ΑΟΖ, ισχυρίστηκε ότι ”οι χρηματο-οικονομικές δυσκολίες, που βιώνουν τα κράτη και οι εταιρείες έχουν δείξει για άλλη μια φορά ότι η πιο οικονομική και λογική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι η διαδρομή μέσω Τουρκίας”.


Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε επίσης στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, λέγοντας ότι με αυτή, η Τουρκία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι οι ”εργασίες αδειοδότησης στις περιοχές δικαιοδοσίας της χώρας συνεχίζονται” και πως όταν ολοκληρωθούν, θα αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *