Ιστορική επίσκεψη άρχισε σήμερα στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γαλλίας.Στόχος η προώθηση των διμερών σχέσεων.

images  Ankara Oland arrival    n_61617_4
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πήγε σήμερα στην Τουρκία για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη αρχηγού του Γαλλικού κράτους, ύστερα από είκοσι-δύο χρόνια.Στόχος των συνομιλιών του με την Τουρκική ηγεσία είναι η προώθηση των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων μετά την υποβάθμισή τους στη διάρκεια της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.
Στο αεροδρόμιο της Αγκυρας τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτήν την ώρα ο πρόεδρος Ολάντ έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Γκιούλ.Ολάντ και Γκιούλ θα δώσουν στη συνέχεια κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.
Αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση και ιδιαίτερα το άνοιγμα των κεφαλαίων 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική και 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Στόχος της Αγκυρας είναι τα κεφάλαια αυτά να ανοίξουν στη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας, που ολοκληρώνεται στο τέλος ερχομένου Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες, η Γαλλία είναι διστακτική να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, το οποίο συνδέεται απευθείας με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στον πρόεδρο Ολάντ στο εσωτερικό, αν ληφθεί υπόψη ότι η δημοτικότητά του είναι χαμηλή, πριν από τις τοπικές εκλογές του ερχομένου Μαρτίου.
Οταν, ο Φρανσουά Ολάντ ανήλθε στην εξουσία το 2012, η κυβέρνησή του επανέλαβε τις ενταξιακές διαπραματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαικής Ενωσης, αίροντας το εμπόδιο, που παρενέβαλλε για το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου.
Πρόκειται για το κεφάλαιο 22, που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική, το οποίο άνοιξε το 2013 και άνοιξε το δρόμο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ύστερα από τρία χρόνια στασιμότητας.
Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή στην Τουρκία, που άρχισε στις 17 περασμένου Δεκεμβρίου με την έναρξη των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρωπαική Ενωση.

images  Hollande - France      188811
Αλλα θέματα, που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Γάλλου προέδρου, είναι η κρίση στη Συρία και το Κυπριακό.
Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου, Αμυνας, Ενέργειας και Γεωργίας και κατά την επίσκεψή του θα υπογραφούν συμφωνίες, που θα αφορούν πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές και η ασφάλεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα έχει επίσης συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Ρεπουπλικανικού Λαικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.Και τα δύο κόμματα είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Ολάντ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Γαλατάσαράυ.Θα συμμετάσχει επίσης σε οικονομικό φόρουμ Γάλλων και Τούρκων επιχειρηματιών μαζί με τον πρόεδρο Γκιούλ.Η Γαλλία είναι σήμερα ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί και με την Ρακέλ Ντίκ, σύζυγο του Αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ, που δολοφονήθηκε πριν από επτά χρόνια.

Το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας έχει δηλητηριάσει τις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες Γάλλων βουλευτών και γερουσιαστών να προωθήσουν νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της άρνησης της σφαγής ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *