Στην Τουρκία αύριο ο Φρανσουά Ολάντ.Οικονομικά θέματα, Ευρω-Τουρκικά, Κυπριακό και περιφεριακά ζήτηματα στο επίκεντρο των συνομιλιών του.

images  Turkey France flags     αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αρχίζει αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, την πρώτη Γάλλου προέδρου, εδώ και είκοσι-δύο χρόνια, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας και Παρισιού.
Ο Τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ορόσημο στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις την επίσκεψη Ολάντ, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί αριθμός συμφωνιών για συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από μακρά περίοδο εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, όταν πρόεδρος ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου οι ισχυρές απόψεις εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση επέτειναν το κλίμα έντασης στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις.
Οπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, παρ’ όλον ότι η Τουρκία απέκλεισε Γαλλικές εταιρείες από γιγαντιαία έργα, που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, εφ΄όσον ήταν δυνατό, οι Γαλλο-Τουρκικές οικονομικές σχέσεις δεν επηρεάστηκαν σοβαρά, αφού, σημειώνει, η Γαλλία παρέμενει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία.
Ωστόσο, αναφέρει, η Γαλλία θα ήθελε να εκμεταλλευθεί πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες, που βλέπει να υπάρχουν στην Τουρκία.
Κατά τη Χουριέτ, το Παρίσι ενδιαφέρεται να προωθήσει τα Γαλλικά συμφέροντα σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στις αερομεταφορές και το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι Τουρκικές Αερογραμμές είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Γαλλικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Εαρμπας, ενώ η κοινοπραξία Ιαπωνίας – Γαλλίας με επικεφαλής τις εταιρείες Μιτσουμπίσιη και Αρέβα θα ανεγείρουν το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στη Σινώπη.
Η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης σε επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και της υγείας.
Ο πρόεδρος Ολάντ, για να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα με την Αγκυρα και να ανοίξει το δρόμο για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, θα προσπάθήσει να διαλύσει την εικόνα ότι η Γαλλία παρεμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Η κυβέρνηση Ολάντ, πιστεύει πως η προσέγγιση, που υιοθέτησε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πάγωσε το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για προσχώρηση της Τουρκίας στους 28, δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική και πως η διατήρηση διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαικής Ενωσης θα διασφαλίσει ότι Ενωση μπορεί να συνεχίσει να ενθαρρύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

images  Hollande - France      188811
Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο Παρίσι, πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία, αφού η κυβέρνηση Ερντογαν δέχεται έντονες επικρίσεις για τα αντιδημοκρατικά βήματα, που κάμνει για συγκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς.
Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να καλέσει την Τουρκική ηγεσία να σεβασθεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών και να υιοθετήσει τη θέση της Γερμανίδας καγκελλαρίου Ανγκελα Μέρκελ όπως η Αγκυρα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση.
Ενώ πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει δώσει το μήνυμα στους Γάλλους σκεπτικιστές ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στους 28 θα είναι μακρά και αορίστου χρόνου και πως η απόφαση θα ληφθεί τελικά από τους πολίτες της Τουρκίας και της Ευρώπης, αφήνοντας να διαφανεί πως θα διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν από την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Ενώ η Γαλλία έχει ήδη κάμει μιά χειρονομία τον περασμένο Νοέμβριο, με την άρση του βέτο της για άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, παραμένει ασαφές κατά πόσον τα μηνύματα του προέδρου Ολάντ θα γίνουν αποδεκτά από την Αγκυρα, αφού το Παρίσι έστειλε την μπάλα στο γήπεδο της Ευρωπαικής Ενωσης σε σχέση με το άνοιγμά των υπολοίπων κεφαλαίων.
Ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, είχε παγώσει το άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν την οικονομική και νομσματική πολιτική, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την περιφερειακή πολιτική και την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική.
Το κεφάλαιο, που αφορά τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη πάγωσε όχι μόνον από τη Γαλλία, αλλά και από την Ευρωπαική Επιτροπή, επειδή η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει το άνοιγμα των λιμανιών της σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του προέδρου Ολάντ με τον πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν θα βρίσκονται επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιραν και το Αφγανιστάν, καθώς και το Κυπριακό.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Ρεπουπλικανικού Λαικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, αφού η Αρμενική κοινότητα στη Γαλλία ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη των σφαγιασθέντων Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς με ειδικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση το 2015 ενός αιώνα από τη διάπραξη του στυγερού εγκλήματος.
Μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Γαλατάσαρράυ.Θα παραστεί επίσης μαζί με τον πρόεδρο Γκιούλ σε οικονομικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν Γάλλοι και Τούρκοι επιχειρηματίες, αφού το Παρίσι, ενδιαφέρεται να προσελκύσει περισσότερες Τουρκικές επενδύσεις στη Γαλλία.
Τον πρόεδρο Ολαντ θα συνοδεύουν επτά υπουργοί, περιλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Αμυνας.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *