Την Τουρκία επισκέπτεται στις 27 Ιανουαρίου ο Φρανσουά Ολάντ.Θα φέρει νέα πνοή στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις εκτιμά η Αγκυρα.

images  Turkey France flags     αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Γκιούλ, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η επίσκεψή του θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Τουρκία εδώ και είκοσι-δύο χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Γραφείου του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθεί την Τουρκία από τις 27 έως τις 28 τρέχοντος μηνός.
Σημειώνεται ότι κατά τις συναντήσεις που θα έχει θα συζητηθούν οι Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις, πολιτικά και οικονομικά θέματα, νέοι τομείς εταιρικής σχέσης και πιθανοί τομείς συνεργασίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις επί περφερειακών και διεθνών θεμάτων, περιλαμβανομένων ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαική Ενωση.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, προστίθεται, θα διασφαλίσει τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για να αποκτήσουν νέα δυναμική και να συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναμένεται να υπογραφει αριθμός συμφωνιών για ενδυνάμωση των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων.
Οι πρόεδροι Γκιούλ και Ολάντ αναμένεται ότι θα παραστούν σε Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Γαλλίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στην Αγκυρα.

images  Olante  France   images
Οπως γράφει η εφημερίδα Ζαμάν, η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία χαιρετίστηκε από την Αγκυρα επειδή τηρεί μετριοπαθή στάση απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση, που τηρούσε ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ολάντ ήρε την αντίθεση της Γαλλίας στο άνοιγμα ενός από τα πέντε κεφάλαια, που είχε παγώσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαικής Ενωσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *