Το ΕΒΚΑΦ δεν είναι ιδιοκτήτης της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δηλώνει ο Σογέρ.Το θέμα, σημειώνει, έκλεισε το 1935.

images Famagusta αρχείο λήψης

Ο Φερντί Σαμπίτ Σογέρ, πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δήλωσε ότι το Ιδρυμα Αμπντουλάχ Πασά, το οποίο παρουσιάζεται από το θρησκευτικό ίδρυμα ΕΒΚΑΦ ως ιδιοκτήτης της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είχε αποζημιωθεί και έκλεισε το 1935, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν.
Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Σογέρ αναφέρθηκε σε βιβλίο με τίτλο ”Η Ιστορία των Τουρκοκυπριακών Ιδρυμάτων με Εγγραφα ” , το οποίο κυκλοφόρησε από τις ” Κυπριακές εκδόσεις του ΕΒΚΑΦ ” το 1986.
Τα προαναφερθέντα έγγραφα δημοσιεύονται στον δεύτερο τόμο του βιβλίου στις σελίδες 1262 – 1281, σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, προσθέτοντας ότι το βιβλίο πέρασε από έλεγχο από τριμελή επιτροπή, προτού ληφθεί απόφαση για τη δημοσίευσή τους από το ΕΒΚΑΦ και το λεγόμενο τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων.
Το βιβλίο βασίζεται σε ” επίσημα έγγραφα ”, τα οποία αναφέρουν ότι ” δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην Κύπρο ”, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, από τον πρόεδρό του Ραίφ Γιουνσάλ, τον τότε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ και του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων και το προλόγισε ο Σονέρ Τζουβαλτσίογλου, τον τότε γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ.
Επιπρόσθετα, το βιβλίο παραδόθηκε στον τότε λεγόμενο πρωθυπουργό Οσμάν Ορέκ.
Ο Σογέρ ανέφερε στη Γενί Ντουζέν ότι ” το φαινόμενο ΕΒΚΑΦ ” ήταν σημαντικό ” για τη διαδικασία της ύπαρξης σε αυτά τα εδάφη ”, αλλά ορισμένα λάθη υπάρχουν στην ιστορία του, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν αντικειμενικά.

images Deryneia FAMAGUSTA Map   αρχείο λήψης
Σημείωσε ότι η σημερινή προπαγάνδα του ΕΒΚΑΦ και του διευθυντή του μέσω τηλεοπτικών καναλιών και διαφημίσεων δεν μπορούν να στηριχθούν ούτε στο ”φαινόμενο ΕΒΚΑΦ στα Βαρώσια” ούτε στην ”ιστορική πραγματικότητα”.
Ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος κάλεσε τον διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ, ο οποίος δηλώνει πως η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα, που περιέχονται στο βιβλίο αυτό.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *