Την ελπίδα ότι το φθινόπωρο θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκφράζει ο Ασίμ Ακανσόϊ.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης

Ο λεγόμενος βουλευτής του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ασίμ Ακανσόϊ, δήλωσε ότι το το Κυπριακό έχει καταστεί πιο σημαντικό μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλούσε στην κατεχόμενη Βατυλή, σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν.
Ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό και το θέμα της εξόρυξης και μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι αλληλένδετα και πως υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή και κανένας δεν γνωρίζει πώς θα τελειώσει.
Ο Ασίμ Ακανσόϊ υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να τελειώσει αυτό:
”Ο πρώτος είναι η αδύνατη πλευρά να καταρρεύσει και ο δεύτερος να κατευθυνθεί προς δίκαιη λύση με δύο ίσα ιδρυτικά κράτη και δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου”.
”Περνούμε”, πρόσθεσε, ”μέσα από μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θεωρεί πως το έργο, που έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν πρέπει να χαθεί και οι πλευρές θα πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων] για να τελειώσει το ζήτημα αυτό. ”Αυτό το θέμα”, σημείωσε, ”πρέπει να επικεντρωθεί στη λύση”.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images

Ο Ασίμ Ακανσόϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι το φυσικό αέριο, που θα βρεθεί θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν αναμένει εξελίξεις [στο Κυπριακό] έως τον Ιούνιο, αλλά, ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν το φθινόπωρο.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *