Η Ευρώπη επικρίνει την Τουρκία για τις προσπάθειες, που καταβάλλει για περιορισμό της δικαστικής εξουσίας.

Ευρωπαική Ενωση και Συμβούλιο της Ευρώπης επέκριναν την Τουρκική κυβέρνηση για τα δρακόντεια μέτρα, που παίρνει για να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς.

images Turkey-EU flags              th

Η Ευρωπαική Ενωση προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερντογαν να μην υπονομεύσει το δικαστικό σώμα, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε σοβαρή οπισθοδρόμηση τις προτάσεις, που κατέθεσε για τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.Η  νομοθεσία είχε τροποποιηθεί το 2010 ύστερα από δημοψήφισμα.

images  Council of Europe   αρχείο λήψης

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα τεθεί σε κίνδυνο με τις νέες προτάσεις της Τουρκικής κυβέρνησης.
Οι προτάσεις, είπε, με τις οποίες περιορίζονται οι εξουσίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, αποτελούν σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία.
Η Ευρωπαική Επιτροπή, εξάλλου, προειδοποίησε την Τουρκική κυβέρνηση για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στις 17 περασμένου μηνός.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε σε γραπτή δήλωση υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των ερευνών πρέπει να αποφευχθεί.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την απομάκρυνση τριακοσίων-πενήντα αστυνομικών και τις αλλαγές καθηκόντων πολλών άλλων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόσθεσε, ανταποκρίνεται στα Ευρωπαικά πρότυπα και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Κάλεσε επίσης την Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, να τηρήσει τα πολιτικά κριτήρια της ένταξης, περιλαμβανομένης της εφαρμογής των κανόνων δικαίου.
Στην έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο για την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά το 2013, η Κομισιόν εξήρε το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογαν να μην επιφέρει αλλαγές στη δομή του.
Σημείωσε επίσης ότι το Συμβούλιο συνέχισε την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του για την περίοδο 2012-2016, προωθώντας σε γενικές γραμμές την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, η Ευρωπαική Ενωση επέκρινε το ρόλο του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού του υπουργείου στο Συμβούλιο των Δικαστών και Εισαγγελέων.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση Ερντογαν να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του Συμβουλίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *