Περιφερειακά θέματα και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιραν.

images  Iran Turke Ministe Foreign   n_60555_4

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ιραν Τζαβάντ Ζαρίφ είχαν στην Κωνσταντινούπολη συνομιλίες, που κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένων της Συριακής κρίσης και της κατάστασης στο Ιρακ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Τεχεράνη.
Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες στοχεύουν στην αύξηση των εμπορικών τους συναλλαγών στα τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και στην περαιτέρω αύξησή τους στα πενήντα δισεκατομμύρια.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφάσισαν την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Ιραν.
Από πλευράς του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος των τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.Τόνισε επίσης την ανάγκη προώθησης των διμερών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και των μεταφορών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και του Ιραν θα έχουν προσεχώς κοινή συνάντηση με επισήμους του Αζερμπαιτζάν και χαιρέτισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού, όπως δήλωσε, η Τουρκία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιρακ και την κατάληψη μερικών πόλεων της χώρας από ομάδες, που έχουν δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Κάιντα.
Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα να επικρατήσει η ειρήνη ενόψει των εθνικών εκλογών στο Ιρακ στις 30 ερχομένου Απριλίου, χωρίς εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *