Περιοδεία σε χώρες της Απω Ανατολής αρχίζει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογαν παρά το σκάνδαλο διαφθοράς, που συγκλονίζει την Τουρκία.

images Erdogan Poli speak         ca2f178511ae43721bafd190b8669aaf-jpg20131108220958
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν αναχωρεί σήμερα για επίσημες επισκέψεις στην Ιαπωνία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη για προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με τις τρεις αυτές χώρες, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία.
Θα τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας και Ενέργειας, βουλευτές και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι το Τόκιο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Αμπε, οι οποίες θα καλύψουν κυρίως θέματα, που αφορούν την αμυντική βιομηχανία.
Η Τουρκία θα συνεργασθεί με την Ιαπωνική εταιρεία Μιτσιουμπίσι για ανάπτυξη ενός κινητήρα, χιλίων-πεντακοσίων αλόγων, που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αρμάτων μάχης, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα άρματα θα κατασκευάζονται σε συνεργασία με τη Νότιο Κορέα, ενώ η μηχανή τους θα είναι Ιαπωνικής κατασκευής.
Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογαν θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης για ίδρυση σχολής επιστημών στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία Ιάπωνες επιστήμονες θα μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους στην πυρηνική ενέργεια και σε άλλους τομείς με Τούρκους συναδέλφους τους.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την από κοινού κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα.
Υπογράφηκε επίσης συμφωνία για συνεργασία στους τομείς των επιστημών, της πυρηνικής ενέργειας και της τεχνολογίας.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι η Μαλαισία, όπου θα συζητήσει κυρίως τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Στόχος είναι η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας και Μαλαισίας.Το 2010 οι Τουρκικές εξαγωγές στη χώρα αυτή έφθασαν τα 225 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στην Τουρκία από τη Μαλαισία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Ταγίπ Ερντογαν θα μεταβεί στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη, όπου επίσης θα συζητήσει θέματα οικονομικής φύσης, όπως ζητήματα επενδύσεων και εμπορίου.
Τουρκία και Σιγκαπούρη προγραμματίζουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, με στόχο την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων.Οι επισκέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού σε χώρες της Απω Ανατολής πραγματοποιούνται σε μιά περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *