Το κόμμα των εποίκων, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ζητεί την εφαρμογή σχεδίου Βήτα για επίλυση του Κυπριακού.

images occupied Nicosia imagesimages Settlers Occup Cypr images
Ο ηγέτης του κόμματος των εποίκων, Αναγέννηση, Ερχαν Αρικλί ζήτησε από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς την εφαρμογή σχεδίου Βήτα μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.
Σε ανακοίνωση, ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι σε πρώτο στάδιο η Τουρκία θα πρέπει να διευκρινίσει τα νέα κριτήρια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογαν και υποστήριξε ότι μεγάλο βάρος πέφτει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή, ο οποίος θα πρέπει να συναντηθεί αμέσως με Τούρκους αξιωματούχους και να συμφωνήσουν επί ”των κριτηρίων Αγκυρας και κατεχομένων”, σε σχέση με το Κυπριακό.
Αν ο Μουσταφά Ακκιντζιή δεν αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, είπε, τότε η λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον Χουσείν Οζγκιουργκιούν, θα πρέπει να αρχίσει να εργάζεται για αυτό.

images Famagusta αρχείο λήψηςimages Deryneia FAMAGUSTA Map   αρχείο λήψης
Ο Τούρκος έποικος ισχυρίστηκε ότι για τα λεγόμενα κριτήρια Αγκυρας και κατεχομένων θα πρέπει να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα με ”διακήρυξη”, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν για λύση δύο κρατών, κατά την έκφρασή του, και η κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων θα ανοίξει για τους ”παλιούς(νόμιμους) ιδιοκτήτες”, υπό Τουρκική διοίκηση.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Χαλκίν Σεσί, ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ακόμη ότι το κόμμα των εποίκων υπέβαλε προτάσεις, όπως η έναρξη εργασιών για τροποποιήσεις του λεγόμενου συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του ονόματος του ”κράτους” σε ούτω λεγόμενο Κυπριακό Τουρκικό Κράτος και να εισαχθεί το ”προεδρικό σύστημα”.

 

ΓΤΠ: Υπηρεσία Τουρκικών Υποθέσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *