Ναι σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Χρειάζεται πολιτική θέληση, παρά χρόνος, ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Anastasiades αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά τόνισε ότι για να συγκληθεί αυτή η διάσκεψη θα πρέπει η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη, η οποία θα δημιουργεί προσδοκίες και τελικά όλοι θα βρεθούν ενώπιον αδιεξόδου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατία ανέφερε ότι αυτό, που επιδιώκει η Ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι η εξεύρεση λύσης και όχι τρόπου για τερματισμό του διαλόγου.
Απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση χθες βράδυ της νέας συνάντησης, που είχε με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή.
Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την πρώτη ημέρα της λύσης.
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ενημερώθηκαν επίσης από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τη συνάντηση, που είχαν με χρηματοπιστωτικούς οίκους αναφορικά με θέματα της οικονομίας.

images Anasta Akinc Eide Speha Mavr Nam sinantisi(1)
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν να διερευνούν τη δυνατότητα επίτευξης περαιτέρω συγκλίσεων.
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το κλίμα στις συνομιλίες ήταν καλό, όχι όμως αρκετά για να υπάρξει πρόοδος.
Είπε επίσης ότι δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις ιδέες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η μεθοδολογία, αλλά η έλλειψη βούλησης για μετακίνηση από θέσεις, που δημιουργούν προβλήματα.
Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι κατά την επόμενη συνάντηση, στις δεκαεπτά Μαίου, θα γίνει επανεκτίμηση της πορείας των συνομιλιών.
Οπως εξήγησε, θα γίνει εκτίμηση της όλης πορείας, των εκκρεμοτήτων, και θα συζητηθεί το πως μπορούν οι συνομιλίες να προχωρήσουν περαιτέρω.

images Akinci Foto images
Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ισχυρίστηκε πως στο σημείο, που έφθασαν πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα ή όχι.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές χρειάζονται πολιτική βούληση και όχι χρόνο, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν.
Υποστήριξε, εξάλλου, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν συνεχίζονται επ’ αόριστον σημειώνοντας ότι κανένας δεν επιθυμεί να χαθεί ο κόπος, που καταβλήθηκε έως τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *