Εδαφικό και κατάθεση χαρτών στο επίκεντρο αποψινής συνάντησης προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή στη Γενεύη.Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

images-geneva-bulding-un-images

Τρίτη ημέρα, η σημερινή, των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη και η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση του εδαφικού και την κατάθεση χαρτών για πρώτη φορά εδώ και δέκα και πλέον χρόνια.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή συναντώνται και νέου απόψε και σύμφωνα με τους απεσταλμένους Κυπριακών μέσων ενημέρωσης θα αρχίσουν τη συζήτηση του εδαφικού και θα ανταλλάξουν χάρτες.
Προηγουμένως, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους επί θεμάτων διακυβέρνησης.

images-geneva-christodulides-spox-770x529
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κάθε πλευρά θα υποβάλει τον δικό της χάρτη, σημειώνοντας ότι αυτοί θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες, κατά πόσο δηλαδή, ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ακολούθως, είπε, οι χάρτες θα κρατηθούν από τα Ηνωμένα Εθνη.
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση, που οι δύο πλευρές διατηρήσουν τις μέχρι σήμερα θέσεις τους θα επιχειρηθεί να σμικρυνθεί η διαφορά κατά την παρουσίαση των χαρτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά έχει αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα συμπεριφερθεί.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση υποβολής εναλλακτικών χαρτών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία, η οποία έχει συμφωνηθεί.

images-cyprus-map-images
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά θα καταθέσει χάρτη, που θα προνοεί την παραμονή υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση ποσοστού εδάφους 28,2%, που σημαίνει την επιστροφή ενενήντα-ενός χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων.
Στο Μοντ Πελεράν, η Τουρκοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει σχετική πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Με βάση το ποσοστό αυτό επιστρέφουν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, μεταξύ άλλων, η Μόρφου, η Κυθρέα, η Ασσια, η Βατυλή, η Λύση και η Κοντέα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες προτείνεται ειδικό καθεστώς για ορισμένα χωριά της Καρπασίας.
Για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται περιοχή, η οποία θα παραμείνει υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

images-morfou-map-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως αν ο χάρτης, που θα υποβάλει η Τουρκοκυπριακή πλευρά προνοεί την παραμονή ποσοστού εδάφους πέραν του 29,2 %, η αυριανή διάσκεψη για την Κύπρο, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυναμεις δεν θα πραγματοποιηθεί.
Κατά την πρωϊνή συνάντησή τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων προέβησαν σε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων και συζήτησαν θέματα, που αφορούν τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια από τα θέματα της διακυβέρνησης, όπως το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος.

images-geneva-talks-all-of-them-genevi78
Σε κάποια άλλα ζητήματα, πρόσθεσε, έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εργαστούν το απόγευμα, έτσι ώστε να δούν αν μπορούν να έχουν περισσότερη πρόοδο.
Ερωτηθείς τι έχει συμφωνηθεί σε σχέση με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι έχει συμφωνηθεί ο τρόπος, με τον οποίον θα τροποποιείται το Σύνταγμα.
Είναι ένα θέμα, είπε, στο οποίο έχει επέλθει σύγκλιση.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε την πρώτη μέρα και υπήρξε διαφωνία, χωρίς, πρόσθεσε, να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *