Η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση για να επιλυθεί το Κυπριακό, δηλώνει προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση  προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.
Δήλωσε επίσης ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Αγκυρα θέλουν να συνεχιστούν οι Τουρκικές εγγυήσεις για να αισθάνονται ασφάλεια, κατά την έκφρασή του, οι Τουρκοκύπριοι.
Ωστόσο, σημείωσε ότι για την Τουρκία μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ασφάλεια και των δύο πλευρών.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλε την αξίωση ότι ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μην υπάρξει κατάχρηση, όπως είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων που έγιναν, αν και στον πρώτο γύρο, σημείωσε, οι συνομιλίες έφθασαν σε κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά ζήτησε διάλειμμα και στον δεύτερο γύρο σηκώθηκε, κατά την έκφρασή του, από το τραπέζι.

images-mont-peleran-20-11-territory-talks-2-770x446
Η μη πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια, είπε, δείχνει τη στάση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.
Η δική μας άποψη, πρόσθεσε, είναι εκεί και ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει την ίδια βούληση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία σε αρκετά κεφάλαια και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντί να επικεντρωθεί σε αυτά, φέρνει στην επικαιρότητα τα θέματα των εγγυήσεων της Τουρκίας και την ασφάλεια.
Αυτό, ισχυρίστηκε, είναι τελείως λάθος. Ο Τουρκοκυπριακός λαός, κατά την εκφρασή του, και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *