Για ίσα δικαιώματα στο περιουσιακό, κάμνει λόγο ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

images Einden UN Cyprus     αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ότι το δικαίωμα στην περιουσία ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους σημερινούς χρήστες.
Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού, πρόσθεσε, θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της αποζημίωσης, της ανταλλαγής ή της επιστροφής και ότι θα υπάρξει συμμόρφωση με τα ατομικά δικαιώματα στην περιουσία.
Σε συνέντευξη στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο Νορβηγός διπλωμάτης διέψευσε ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή επιτροπή για το περιουσιακό και είπε ότι υπάρχει η ιδέα της σύστασης επιτροπής για το ζήτημα αυτό σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

images Occupied Cyprus RED    images
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και δύσκολο έργο, που πρέπει να γίνει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα είπε ότι αισθάνεται έντονα πως η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει τον τερματισμό του Κυπριακού.
Σημείωσε ότι ο πιο ενεργός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διζωνικότητα και δικοινοτικότητα.
Κανένας, είπε, δεν απαίτησε να εγκαταλειφθεί η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα.
Οσον αφορά το σύστημα εγγυήσεων, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι για να αλλάξει το σύστημα αυτό θα πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπιστεύονται η μία την άλλη και να γνωρίζουν ότι είναι κοντά σε λύση.
Εξήγησε ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα, η οποία θα διασκεδάζει τις ανησυχίες των δύο πλευρών και υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

συνομιλίες για το Κυπριακό  //  talks on

Σε ερώτηση αν οι Τούρκοι έποικοι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία ή όχι, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα απάντησε ότι το θέμα της ιθαγένειας είναι πολυδιάστατο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως προς το ποιός θα είναι πολίτης στη μελλοντική Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες, είπε, προσπαθούν να δημιουργήσουν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση την κοινή δήλωση της εντεκάτης Φεβρουαρίου του 2014 και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικό μέρος αυτών των αξιών και αρχών.
Για το λόγο αυτό, κατέληξε ο Νορβηγός διπλωμάτης, η λύση θα είναι συμβατή με την αρχή των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *