Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία υπέγραψαν απόψε συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών της μετριοπαθούς Συριακής αντιπολίτευσης.

 

images Turkey USA Flags N   αρχείο λήψης

Συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μαχητών της μετριοπαθούς Συριακής αντιπολίτευσης, που μάχονται εναντιον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, υπέγραψαν απόψε Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν σχεδόν εννέα μήνες και την υπέγραψαν ο Αμερικανός πρέσβης Τζων Μπάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.

images Turkey USA Syrians Bass Sinirlio  1424374498229
Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας Τζόϊ Γουέριτς δήλωσε ότι ο Αμερικανικός στρατός προγραμματίζει να στείλει περισσότερους από τετρακόσιους στρατιώτες, περιλαμβανομένων και αντρών των ειδικών δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν Σύρους, που ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι μόλις υπογραφεί το πρωτόκολλο, θα ληφθούν πρακτικά μέτρα το αργότερο τον επόμενο μήνα.

images ISIS Map Irak Syria   images
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που μάχεται εναντίον του καθεστώτος Ασσαντ, ζητεί από καιρό περισσότερη υποστήριξη, όπως γράφει η εφημερίδα.
Η συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσιγκτων αναμένεται ότι θα έχει θετική εξέλιξη στις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις,
Η Τουρκία υποστηρίζει την απομάκρυνση του καθεστώτος Ασσαντ από την εξουσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως προτεραιότητα την εξάλειψη των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.
Η κυβέρνηση Νταβούτογλου έχει ανακοινώσει πως η εκπαίδευση των Σύρων θα μπορούσε να αρχίσει νωρίς τον ερχόμενο μήνα σε βάση στην πόλη Κιρσεχίρ στο κεντρικό τμήμα της Τουρκίας και θα περιλαμβάνει εκατοντάδες μαχητές κατά το πρώτο έτος.

images ISIS Irak Cypr Organizat    images
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι στόχος είναι η εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, αλλά Τούρκοι επίσημοι πρότειναν οι αντάρτες, που θα εκπαιδευθούν θα μπορούσαν να στραφούν επίσης εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασιάρ Αλ-Ασσαντ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *