Category Archives: Βρετανία

Σε εξέλιξη διεργασίες για ”απευθείας πτήσεις” από τη Βρετανία προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ισχυρίζεται ο Τατάρ.Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνει το Λονδίνο.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, είχε σειρά συναντήσεων ούτως ώστε η Βρετανία να αναμειχθεί ακόμα περισσότερο στο Κυπριακό.
Η Βρετανία, είπε, είναι σημαντική χώρα, και πέραν αυτού, είναι μιά από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το θέμα της επανένωσης της Κύπρου δεν συζητήθηκε καθόλου κατά τις επαφές του στη Βρετανία.
Ισχυρίστηκε ότι ”ιδιαίτερα οι βουλευτές κοντά στον [Βρετανό πρωθυπουργό ] Μπόρις Τζόνσον βλέπουν ότι οι συνομιλίες, που συνεχίζονται τα τελευταία πενήντα χρόνια και προβλέπουν ομόσπονδη λύση, θα μπορούσαν να εισέλθουν σε νέα οδό και ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών είναι ρεαλιστικό”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να λεχθεί από σήμερα πώς θα εξελιχθεί η επίσημη πολιτική και τι είδους διαδικασία θα υπάρξει.
Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον στη Βρετανία για τις ”απευθείας πτήσεις” προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και σημείωσε πως διεξάγονται διεργασίες για τη διευθέτηση του θέματος.


Χθες, πάντως, εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ”αναληθή” δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού Τύπου και αναληθείς τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την έναρξη ”απευθείας πτήσεων” μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων.
Η θέση του Λονδίνου, σημείωσε, δεν έχει αλλάξει και πρόσθεσε ότι ”ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων μεταξύ της Βρετανίας και των βόρειων περιοχών της Κύπρου θα παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας”.

”Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται να ασχοληθεί με το θέμα των απευθείας πτήσεων προς τη Βόρεια Κύπρο”, ισχυρίζεται αγγλόφωνη Τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

Υπό τον τίτλο ”Ο Μπόρις υπόσχεται να βοηθήσει την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’, η εβδομαδιαία Τουρκοκυπριακή αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Today γράφει:
”Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι ‘άδικη’ δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.Ο κύριος Τζόνσον υποσχέθηκε να ασχοληθεί με το θέμα των απευθείας πτήσεων προς τη Βόρεια Κύπρο, όταν επισκέφθηκε την οικία Τουρκικής οικογένειας για να διεκδικήσει ψήφους πριν από τις γενικές εκλογές και τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος την περασμένη Πέμπτη.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε την υπόσχεση κατά τη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψής του στο Τσίνγκφορντ και το Γούντ Γκρήην, εκλογική περιφέρεια, στην οποία διατήρησε την έδρα του ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ντάνκαν Σμίθ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στους Τουρκοκυπρίους τα τελευταία χρόνια”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

U

Πέντε δισεκατομμύρια στερλίνες η ετήσια συνεισφορά των Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, που ζούν στη Βρετανία, στην οικονομία της χώρας.

images London View    images

Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ” Πέντε δισεκατομμύρια στερλίνες η ετήσια στήριξη ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βρετανία, Μοχάμετ Γιασαράτα, δήλωσε ότι η ετήσια συνεισφορά των Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στη Βρετανική οικονομία είναι πέντε δισεκατομμύρια στερλίνες.
Δήλωσε επίσης ότι τα οικονομικά στοιχεία, που πέτυχαν οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες στη Βρετανία είναι ακόμη μεγαλύτερα από το ετήσιο λεγόμενο ακαθάριστο προϊόν του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Μιλώντας σε συζήτηση, που οργάνωσε το επιμελητήριο, ο Μοχάμετ Γιασαράτα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία έφθασε τις τριακόσιες χιλιάδες και πως το σύνολο των κεφαλαίων του πληθυσμού αυτού είναι περίπου πενήντα δισεκατομμύρια στερλίνες.
”Η Βρετανία είναι το σπίτι των Τουρκοκυπρίων, που ζουν εδώ.Η μεγαλύτερή μας επιθυμία είναι να καταλήξουμε σε δίκαιη λύση επί θεμάτων, που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού” ανέφερε ο Μοχάμεντ Γιασαράτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί την παραβίαση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο σε μιά εποχή, που συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit.

images occupied Nicosia images
Επανέλαβε ότι η λεγόμενη απομόνωση, που επιβλήθηκε δήθεν εναντίον των Τουρκοκυπρίων προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βρετανία είπε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες θέλουν να κάμουν επενδύσεις και στις δύο πλευρές της νήσου.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Τριακόσιες και πλέον χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ζούν στη Βρετανία, δηλώνει ο Φικρί Ατάογλου.

images London View    images

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού Φικρί Ατάογλου, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ”συνδέσμου Τουρκοκυπριακής νεολαίας” , που έχει έδρα τη Βρετανία, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.
Η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση, ο Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι τριακόσιες και πλέον χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ζουν στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι το κατοχικό καθεστώς καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς του με τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι ζουν εκεί.
Κάλεσε επίσης την Τουρκοκυπριακή νεολαία να μην ξεχάσει τη ”χώρα” της και ούτε να διακόψει τους δεσμούς της με τη ”βόρεια Κύπρο”.
Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού ισχυρίστηκε πως το 2018 ένα περίπου εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες τουρίστες επισκέφθηκαν την ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”.
Στόχος, σημείωσε, είναι αυτός ο αριθμός να φθάσει το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες για το 2019.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Ο δρόμος, που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού διέρχεται μέσω της ομοσπονδίας, δηλώνει ο Στίβεν Λίλι.

images Stev Lilli αρχείο λήψης

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, υπό τον τίτλο ”Ο δρόμος που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού περνά μέσω της ομοσπονδίας”, δημοσιεύει συνέντευξη που έδωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι στην εφημερίδα Cyprus Today.
Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι η στάση της Βρετανίας απέναντι στη λύση του Κυπριακού είναι σαφής.
”Υποστηρίζουμε συμφωνία, που θα βασίζεται στις γνωστές παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και συμφωνία στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.Αυτή είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης, που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί”, είπε ο Λίλλι.
Και πρόσθεσε :
”Πιθανώς, υπάρχουν άτομα και στις δύο πλευρές της νήσου, που έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις και ιδέες σε σχέση με τη λύση, ωστόσο, η δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη αρχή για κοινή βάση”.
Ερωτηθείς για τον πιθανό αντίκτυπο, που μπορεί να έχει το Brexit ( η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ) στις σχέσεις του Λονδίνου με το κατοχικό καθεστώς, ο Στίβεν Λίλι απάντησε ότι το Brexit δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στοιχείο για την υπερπήδηση των διαφορών στην Κύπρο, όπως το θέμα του απευθείας εμπορίου με τη ”βόρεια Κύπρο” ή το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων.
Το Brexit δεν είναι η λύση του Κυπριακού και η λύση του Κυπριακού είναι εκτός των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σημείωσε.

images Occupied Cyprus RED images
Σε ερώτηση για την πιθανότητα έναρξης του απευθείας εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και της ”βόρειας Κύπρου” μετά τις 29 Μαρτίου, που θα γίνει το Brexit, ο Βρετανός διπλωμάτης μείωσε τις προσδοκίες για κάτι τέτοιο, δηλώνοντας τα εξής :
” η κατάσταση στο αεροδρόμιο Ερτζιάν [κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου], δεν έχει καμμιά σχέση με το Brexit.Αυτή είναι η πολιτική, που ακολουθούμε για τη βόρεια Κύπρο, η οποία είναι η ίδια με άλλες χώρες, εκτός από την Τουρκία και φυσικά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών πραγματικοτήτων στο νησί.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρεάλ και τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO ), το αεροδρόμιο Ερτζάν δεν αναγνωρίζεται ως διεθνές αεροδρόμιο και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, ο Στίβεν Λίλι εξέφρασε την άποψη ότι ο λόγος πίσω από την κατάρρευση των συνομιλιών εκεί, ήταν το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, το οποίο προνοεί πολλά δύσκολα και περίπλοκα θέματα , που είναι αναγκαία να επιλυθούν.
Είπε επίσης ότι θεωρεί πως η αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά δεν έχει καμμιά σχέση με την έλλειψη καλής θέλησης από καμμιά από τις δύο πλευρές.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Στέφαν Λίλλι εξέφρασε την άποψη ότι ”είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε για την επανένωση του νησιού”.
Το θέμα των υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ όλων των Κυπρίων. (…)

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Βρετανός βουλευτής τάσσεται υπέρ των απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

images Occupied Cyprus RED images
Υπό τον τίτλο, ”Στόχος είναι είκοσι χιλιάδες υπογραφές για απευθείας πτήσεις”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, γράφει ότι άρχισε η εκστρατεία για συγκέντρωση υπογραφών για υποβολή πρότασης στη Βρετανική Βουλή, σε σχέση με το θέμα της έναρξης απευθείας ναυλωμένων πτήσεων από τη Βρετανία προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

images Illegal Airport Tymbou αρχείο λήψης
Η πρόταση υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος μιλώντας στο δεύτερο Τουρκοκυπριακό πολιτιστικό φεστιβάλ, που έγινε στο Ενφιλντ, ζήτησε την υποστήριξή της και χαρακτήρισε ”χωρίς νόημα” τα εμπόδια, που παρεμβάλλονται στις απευθείας πτήσεις προς και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

images Dancan Smith British MP αρχείο λήψης
Ο Βρετανός βουλευτής είπε ότι έχει αρχίσει πρωτοβουλία σε επίπεδο του Βρετανικού υπουργείου Μεταφορών προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και πρόσθεσε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα.
Υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας για συγκέντρωση των υπογραφών, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

 

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Με συνθήματα, όπως ”Τρομοκράτης”, διαδηλωτές υποδέχθηκαν το πρωί τον Ταγίπ Ερντογαν στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

images Erdogan Demostrations London erd1

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές υποδέχθηκαν το πρωί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, την ώρα, που μετέβαινε στο Chatham House, δεξαμενή σκέψης, για να μιλήσει.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, κρατούσαν πανώ, που έγραφαν ”Τρομοκράτης”.
Νωρίτερα, εφημερίδες στη Βρετανία επέκριναν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέη για την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα.
Η εφημερίδα Γκάρντιαν δημοσιεύει επίσης ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολίτες από την Τουρκία, που ζούν στη Βρετανία, ζήτησαν από την κυβέρνηση Μέη να καταδικάσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης και πολιτικών ακτιβιστών.
Η Τζέην Κίνινμοντ, Επικεφαλής Ερευνήτρια και αναπληρώτρια προϊστάμενη του προγράμματος MENA στη δεξαμενή σκέψης Chatham House, έγραψε το εξής tweet, το οποίο καταδεικνύει τις διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου Ερντογαν:
”Μεγάλη διαμαρτυρία έξω από το Chatham House, ενώ ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Ερντογαν σήμερα το πρωί”.

images Erdogan Police Londo hLXNr3vBrLQPeSNq
Το Γραφείο Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθυνε επίσης έκκληση για διαμαρτυρία αύριο μπροστά από το κτίριο της Downing Street, την ώρα της συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η υπεύθυνη του Γραφείου υπενθύμισε τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία και τόνισε ότι θα ζητήσουν την αποφυλάκιση εκατόν δημοσιογράφων και τον τερματισμό των καταπιεστικών μέτρων, που εφαρμόζει η Τουρκική κυβέρνηση εναντίον των λειτουργών του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

images Erdogan London Cyprus Gas 5af97e187af5070200cd71f3
Χθες βράδυ, εξάλλου, Κούρδοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με Βρετανούς αστυνομικούς, όταν προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή του προέδρου Ερντογαν, που κατευθυνόταν σε περιοχή του Λονδίνου, όπου διεξαγόταν το φόρουμ για ενίσχυση των Βρετανο-Τουρκικών σχέσεων.Ο Τούρκος πρόεδρος παρέστη και μίλησε στο φόρουμ.
Σύμφωνα με Κουρδικά μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.