Category Archives: Βαλκάνια

Η Βουλγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2018.Ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθεί ο διάλογος και η συνεργασία με την Τουρκία.

images EU Flags Bulding    eu-flags-jpg20141204143009

Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέλαβε από χθες η Βουλγαρία.
Σε ανάρτηση στο Twitter η Βουλγαρική προεδρία αναφέρει ότι στόχος της είναι η συνέχιση της οικοδόμησης των επιτευγμάτων της Εσθονικής προεδρίας με αφοσίωση και φιλοδοξία, όπως επισημαίνει, για το συμφέρον όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με σύνθημα ”Ενωμένοι παραμένουμε δυνατοί”, η Βουλγαρική προεδρία αναμένεται να επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς : το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, Δυτικά Βαλκάνια, ασφάλεια και σταθερότητα και ψηφιακή οικονομία.
Σε ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλγαρικής προεδρίας, αναφέρεται ότι η προεδρία θα εργασθεί επίσης για τη σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση με επίκεντρο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και τους τομείς της επικοινωνίας και της ενέργειας.

images Bulgaria EU Presidency 645x344-bulgaria-takes-over-rotating-eu-presidency-with-focus-on-migrant-crisis-1514836185367
Αναφέρεται, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την Βουλγαρική προεδρία, θα εργασθεί για τη συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας με την Τουρκία.
Είναι πολύ σημαντικό, προστίθεται, να επικεντρωθούμε στην καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.
Η Βουλγαρική προεδρία λήγει στις τριάντα ερχομένου Ιουνίου.

Κρίση έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας.Απέλασαν διπλωμάτες τους.

images Turkey Bulgaria Flags images

Η Τουρκία απέλασε τη διπλωμάτη της Βουλγαρίας Ζόρνιτσα Πέτροβα Αποστόλοβα, η οποία υπηρετούσε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, σε αντίποινο για την απέλαση από τη Βουλγαρική κυβέρνηση του Τούρκου ακολούθου Ουγκούρ Εμίρογλου, που υπηρετούσε στο Τουρκικό προξενείο στο Μπουργκάς.
Ο Τούρκος διπλωμάτης χαρακτηρίστηκε από τη Βουλγαρική κυβέρνηση ανεπιθύμητο άτομο, επειδή εργαζόταν έξω από τα διπλωματικά θέσμια παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας.
Ο πρώην διευθυντής της Βουλγαρικής Μυστικής Υπηρεσίας, Κίρτσο Κιρόφ, μιλώντας στο Βουλγαρικό ραδιόφωνο Φόκους, ανέφερε ότι ο Ουγκούρ Εμίρογλου, εργαζόταν για λογαριασμό των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Κατήγγειλε επίσης ότι οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επιδίωξαν να εγκαθιδρύσουν βάση για πράκτορες στη Βουλγαρία, μέσω του Τούρκου διπλωμάτη.

images Turkey Burgas Diploma  images
Στόχος τους, πρόσθεσε, είναι η αναβίωση του νεο-Οθωμανισμού με ένα νέο σύγχρονο τρόπο.
Μιλώντας, εξάλλου, στο ίδιο ραδιόφωνο, ο συμπρόεδρος του δεξιού Πατριωτικού Μετώπου της Βουλγαρίας, Βαλερί Σιμεόνοφ, δήλωσε ότι οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με την Μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.
Πρόσθεσε ότι ο Τούρκος ακόλουθος, που έχει απελαθεί, είναι ένας από τους πράκτορες των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που εργάζονται στον τομέα των θρησκευτικών δραστηριοτήτων.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο Τούρκος διπλωμάτης ήταν μουφτής στην Προύσα και την Τραπεζούντα και πως υπηρέτησε και στην Τουρκική πρεσβεία στο Στρασβούργο.

images Turkey Bulgaria MAP  images
Η Αγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες της Σόφιας εναντίον του Τούρκου ακολούθου και σε αντίποινο προχώρησε στην απέλαση της Βουλγάρας διπλωμάτη, Ζόρνιτσα Αποστόλοβα, χαρακτηρίζοντάς την ανεπιθύμητο άτομο.
Η Βουλγαρία είναι η τελευταία χώρα με την οποία η Τουρκία διασαλεύει τις σχέσεις της.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με γειτονικές της χώρες, όπως η Συρία, ενώ με άλλες οι σχέσεις αυτές είναι υποβαθμισμένες και προβληματικές, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και το Ισραήλ, παρόλον ότι τους τελευταίους μήνες καταβάλλει προσπάθειες για εξομάλυνσή τους με το Εβραϊκό κράτος.

Αμερικανικό πολεμικό διέσχισε σήμερα τα Στενά των Δαρδανελίων και κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.

images Warship USA Stena Turkey   n_65375_1

Το Αμερικανικό πολεμικό Τέηλορ, διέσχισε σήμερα τα Στενά των Δαρδανελίων και κατευθύνεται και πάλι προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέιλυ Νιούς, το Αμερικανικό πολεμικό είχε καταπλεύσει σε λιμάνι της Κρήτης, όπου επιδιορθώθηκε η βλάβη, που σημειώθηκε στην προπέλα του, όταν ναυλοχούσε στη Μαύρη Θάλασσα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρώφ, κατηγόρησε την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, υποστηρίζοντας ότι το πολεμικό Τέηλορ παρέμεινε στη Μαύρη Θάλασσα περισσότερες από είκοσι-μία ημέρες, όπως προνοεί η Συνθήκη.

images Krimea Black Sea    images
Η Αγκυρα απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι το πλοίο προσάραξε στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω μηχανικής βλάβης στην προπέλα του, όταν προσέγγιζε το λιμάνι της Σαμψούντας.
Το Τουρκικό υπουργείο υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Αμερικανικό πολεμικό ρυμουλκήθηκε και κατέπλευσε σε λιμάνι της Κρήτης, για επιδιόρθωση της βλάβης.
Εν τω μεταξύ η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα στον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας να εισέλθει στη χερσόνησο για πέντε χρόνια.

images Tataros Leader Ukraine n_65378_1
Πρόκειται για τον Μουσταφά Κιρίμογλου, στον οποίο η απαγόρευση επιδόθηκε, όταν αναχωρούσε από την Κριμαία για να εισέλθει στην Ουκρανία.
Ο Μουσταφά Κιρίμογλου,  που τάχθηκε εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, δήλωσε ότι θα αγνοήσει την απαγόρευση και θα επιστρέψει στην Κριμαία.
Οι Τάταροι, που είναι Μουσουλμάνοι και αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου, διαφωνούν με την ένωσή της με τη Ρωσία.Για το λόγο αυτό, τον περασμένο μήνα δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Στο Κίεβο την ερχόμενη εβδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Στρατηγικός πρωταγωνιστής στην Ευρασία η Ουκρανία δηλώνει.

images Krimea Black Sea    images
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για επαφές με αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ η ένταση στην Κριμαία παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε συνέντευξη στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Κριμαία, όπου ζούν οι Τάταροι για τους οποίους επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι Μουσουλμάνοι.
Ο Τούρκος πρέσβης, πρόσθεσε, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Μουσταφά Κιριμόγλου, που είναι πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην Κριμαία, καθώς και η επιβίωση των Τατάρων της χερσονήσου, αποτελούν μιά από τις βασικές αρχές της Τουρκικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι το 2011, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και δημιούργησαν στρατηγικό συμβούλιο με στόχο την αύξηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σημασία της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η χώρα αυτή είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας και πολύ σημαντικός στρατηγικός πρωταγωνιστής στην Ευρασία.
Συνεπώς, συνέχισε, για την Τουρκία η σταθερότητα και η ευημερία της Ουκρανιας είναι απαραίτητες.
Εχουμε, είπε, εγκαθιδρύσει πρόσφατα μηχανισμούς υψηλού επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας και υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως χώρα, που είναι διαιρεμενη ψυχολογικά ή πολιτικά και ότι η ενότητα της Ουκρανίας είναι σημαντική για τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Ευρασία.
Πρέπει, τόνισε, να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας με βάση τη θέληση του λαού της χώρας.
Αναφέρθηκε στην απόφαση για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον Μάιο και είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματά τους.

images Ukraine Map   images
Κάλεσε επίσης όλα τα μέρη στην Ουκρανία να ενωθούν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους για το μέλλον της χώρας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις Ευρωπαικές χώρες να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.

Η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης και του Νάτο στο θέμα της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

images Davuto new picture    aa_picture_20140208_1541538_high-jpg20140214172120

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογαν υποστηρίζει την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης και του Νάτο σε σχέση με το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χερσονήσου από την Ουκρανία, ύστερα από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Σε ψεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα ενεργεί από κοινού με την Ευρωπαική Ενωση και το Νάτο στο θέμα της Κριμαίας και διατηρεί επίσης ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία με τη Ρωσία και αυτό, πρόσθεσε, έχει να κάμει με τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας.
Χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και τις κυρώσεις, που επέβαλε η Δύση στη χώρα του, υπέγραψε τη συνθήκη για ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δεν πήραν μέρος στο δημοψήφισμα, είπε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.
Θα θέλαμε, πρόσθεσε, οι Τάταροι της Κριμαίας να βλέπουν την Τουρκία ως εγγυήτρια για την εκεί παρουσία τους και θα ενεργήσει με βάση αυτήν την άποψη.

images NEW Crimea  images
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κρίση στην Κριμαία πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας.
Η Αγκυρα, είπε, προωθεί τη διπλωματία παρά τη διεύρυνση των κυρώσεων επί της Ρωσίας προκειμένου να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τη Μόσχα.
Τούρκος διπλωμάτης, εξάλλου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν, ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται ενεργά και προσπαθεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
Η διπλωματία, πρόσθεσε, είναι ο δρόμος, παρά η επιβολή κυρώσεων.
Υπέδειξε επίσης ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε το Κίεβο, μετά την κρίση, που ξέσπασε στα τέλη περασμένου μηνός, γεγονός, που καταδεικνύει τη σημασία, την οποία αποδίδει η Αγκυρα στο ζήτημα αυτό.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η Τουρκία, η οποία εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, αφού εισάγει τις περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη χώρα αυτή, βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην προσπάθειά της να ακολουθήσει ισορροπημένη πολιτική μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, το οποίο, σημείωσε δεν έχει καμμιά νομιμότητα.

images Krimea Black Sea    images
Τούρκοι αναλυτές και ειδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα Ζαμάν ότι η Αγκυρα πρέπει να τοποθετηθεί πιο κοντά στη Δύση σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις αυτές, πρόσθεσαν, επιβλήθηκαν μόνο για το θεαθήναι και δεν θα έχουν καμμιά επίπτωση στη Ρωσία. Ποιός νοιάζεται, ανέφεραν χαρακτηριστικά, αν ένας Ρώσος κυβερνήτης δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαική Ενωση.
Αιτιολογώντας τη θέση τους αυτή, σημείωσαν ότι η Γερμανία πώλησε ένα και πλέον εκατομμύριο αυτοκίνητα στη Ρωσία κατά το 2013.
Πέραν τούτου, αν επιβληθούν σκληρές κυρώσεις, υποστήριξαν, η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτές, αφού θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας της.
Οι Τούρκοι ειδικοί υπέδειξαν επίσης ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν δεν έχει μιλήσει πολύ για την κρίση στην Ουκρανία σε σύγκριση με τα θέματα της Μέσης Ανατολής.
Ο Ταγίπ Ερντογαν, πρόσθεσαν, δεν μιλά για την Ουκρανία, επειδή δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Στις προχθεσινές δηλώσεις του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα, που γειτνιάζει τόσο με τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και έχει απευθείας πρόσβαση στην Κριμαία.
Είναι φυσικό, πρόσθεσε, η Τουρκία να επηρεάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αγκυρα έχει τηρήσει στάση αρχών στο θέμα της Κριμαίας και πως αυτή η στάση δεν είναι εναντίον κανενός.Η Αγκυρα, κατέληξε, θα ήθελε το δημοψήφισμα στην Κριμαία να μην διεξαγόταν ποτέ.

Η ασφάλεια των Τατάρων στην Κριμαία έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία δηλώνει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

images  Tsitsek Turk Parliament   aa_picture_20140314_1816239_high-jpg20140318000155
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων της Κριμαίας και δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, που έγινε προχθές και με το οποίο αποφασίστηκε η προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία.
Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ μιλούσε στην ετήσια συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπενθύμισε στους συνέδρους τις μεγάλες κακουχίες, που υπέστησαν οι Τάταροι το 1944, όταν περίπου εκατόν χιλιάδες από τις διακόσιες χιλιάδες, εκτοπίστηκαν από την Κριμαία από τα Σοβιετικά στρατεύματα και πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστειες.
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία, πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κριμαίας.

images Krimea Black Sea    images
Οπως είναι γνωστό μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, η βουλή της Κριμαίας κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία της χερσονήσου από την Ουκρανία και η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος.
Στο δημοψήφισμα, το 97 % των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Εναντίον τάχθηκαν οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της χερσονήσου.
Οι Ουκρανοί αποτελούν το 24 % και οι Τάταροι το 12 % του πληθυσμού της Κριμαίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαική Ενωση χαρακτήρισαν παράνομο το δημοψήφισμα.

Η Τουρκία απορρίπτει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Κριμαία.Το χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, με το οποίο η χερσόνησος αποσχίστηκε από την Ουκρανία και ενώθηκε με τη Ρωσία.
Το δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε χθες, έχει καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία υποστήριξε το δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε νόμιμο και ανακοίνωσε ότι έγινε με βάση τα διεθνή νομικά πρότυπα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αγκυρα, με τον ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων στην Κριμαία, και βουλευτή Ουκρανίας, Μουσταφά Ντζεμίλεφ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Το χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο, αφού, όπως είπε, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία είχε εισηγηθεί την επίλυση του προβλήματος στην Κριμαία δημοκρατικά και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και τους διεθνείς νόμους.

images Krimea Black Sea    images
Η Αγκυρα, πρόσθεσε, διεξάγει συνομιλίες με την Ευρωπαική Ενωση και το Νάτο για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της κρίσης στην Κριμαία.
Από πλευράς του ο ηγέτης της κοινότητας των Τατάρων εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Η Κριμαία, είπε, θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διαφορετικά η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα είναι υπό απειλή.
Αναφερόμενος στο Ρωσόφωνο πληθυσμό, ο ηγέτης των Τατάρων είπε ότι οι μετανάστες, κατά την έκφρασή του, στην Κριμαία δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον των Τατάρων της χερσονήσου.
Οι Τάταροι αποτελούν το 12 % του πληθυσμού της Κριμαίας.
Στο χθεσινό δημοψήφισμα σχεδόν το 97 % των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε όλες τις πλευρές να βρούν μη- στρατιωτική λύση για διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω της διπλωματίας.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το τετελεσμένο γεγονός του δημοψηφίσματος δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση.

images Tataroi Krimea  αρχείο λήψης
Ο Μουσταφά Ντζεμίλεφ είπε ότι οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν την ίδια άποψη με την Τουρκία στο θέμα της χερσονήσου.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν είχε προαναγγείλει την απόρριψη του δημοψηφίσματος από την Τουρκία, ύστερα από απροσδόκητη συνάντηση στη Σμύρνη με τον πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, σημερινό βουλευτή Ουκρανίας, Μουσταφά Τζεμίλ Κιριμλίογλου.
Ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στους Τατάρους και θα τους προστατεύσει.