Category Archives: Πετρέλαιο-Ιρακ

Διαδηλώσεις χιλιάδων Ιρακινών σε Βαγδάτη και Μπάσρα, εναντίον της Τουρκίας, για την εισβολή στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ.

images Iraq Demo Turkey  235556

Στο Ιράκ, χιλιάδες πολίτες οργάνωσαν διαδηλώσεις εναντίον της εισβολής Τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας και της εγκατάστασής τους σε βάση, κοντά στη Μοσούλη.
Οι διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και την πόλη Μπάσρα.
Στη Βαγδάτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου φώναζαν συνθήματα εναντίον της Αγκυρας, έκαψαν και ποδοπάτησαν Τουρκικές σημαίες και κτυπούσαν με τις παντούφλες τους τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογαν, δείχνοντας έτσι, ότι δεν τον σέβονται, όπως αναφέρει σε ανταπόκριση από την Ιρακινή πρωτεύουσα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερ.

images Iraq Demo 2 αρχείο λήψης
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και Σιήτες, οι οποίοι κρατούσαν πανώ, που έγραφαν ”Θάνατος στην Τουρκία.Θάνατος στον Ερντογαν”.
Σύμφωνα με το Ρώϋτερ, Σιήτης βουλευτής, που ηγείται της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης Μπάντρ, μιλώντας στους διαδηλωτές, ανέφερε ότι η οργάνωση θεωρεί επιδρομή οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφος του Ιράκ και θα ταχθεί εναντίον της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, που έχει στη διάθεσή της.
Οι Σιητικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ.
Στρατιωτικός διοικητής της Σιητικής οργάνωσης Μπάντρ, στην πόλη Μπάσρα, δείχνοντας το πιστόλι του προς τη φωτογραφία του προέδρου Ερντογαν, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι σε συναγερμό και περιμένει διαταγές για να βάλει φωτιά στο έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

images Iraq MAP Mosul Bagda images
Η Τουρκία εισέβαλε στις τέσσερις Δεκεμβρίου στο βόρειο Ιράκ με εξακόσιους-πενήντα στρατιώτες, υποστηριζόμενους από είκοσι άρματα.
Οι Τούρκοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε βάση κοντά στη Μοσούλη, με πρόσχημα την αντικατάσταση ενενήντα Τούρκων στρατιωτικών, που εκπαιδεύουν Ιρακικούς και Κούρδους, Πεσμεργκά.
Η Αγκυρα, ισχυρίστηκε ότι η δύναμη αυτή θα προστατεύει τους Τούρκους εκπαιδευτές από τυχόν επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ιράκ, διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αξιώσει από την Τουρκία, να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από τη χώρα.
Κατήγγειλε επίσης την Τουρκία για παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου.

images Turkish Tanks Mosul n_92113_1
Η Αγκυρα, αρνείται να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα και υποστηρίζει ότι αποτελούν τμήμα διεθνούς αποστολής για εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.Η Βαγδάτη διέψευσε ότι έδωσε τη συγκατάθεσή της για την αποστολή της Τουρκικής δύναμης.
Στήριξη στο Ιράκ πρόσφερε η Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε παράνομη εισβολή, την ανάπτυξη των Τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα και ζήτησε την αποχώρησή τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι η στάθμευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ θα πρέπει να γίνει με την συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Η Ρωσία επικρίνει την Τουρκία για την εισβολή στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ και η Βαγδάτη καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει την αποχώρησή τους. Δεν θα αποσυρθούν δηλώνει προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Iraq MAP Mosul Bagda images

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι Τουρκο-Ιρακινές σχέσεις, μετά την εισβολή Τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ενώ, η Ρωσία, σε παρέμβαση, επέκρινε την Τουρκία για την ενέργειά της αυτή.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρώφ, χαρακτήρισε παράνομη εισβολή την ανάπτυξη Τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.Σύμφωνα με Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, ο Σεργκέϊ Λαβρώφ επανέλαβε την υποστήριξη της Ρωσίας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.
Το Ιράκ με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Σαμάνθα Πάουερ, επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει σχετική επιστολή από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη.

images Security Council UN   αρχείο λήψης
Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολή, με την επιστολή, η Βαγδάτη καταγγέλλει την Αγκυρα για παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της κυριαρχίας του Ιράκ και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αξιώσει από την Τουρκία να απομακρύνει αμέσως τις δυνάμεις της από το βόρειο Ιράκ.
Στις τέσσερις Δεκεμβρίου, περίπου εξακόσιοι-πενήντα Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από είκοσι άρματα μάχης, εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ και αναπτύχθηκαν σε στρατόπεδο, κοντά στη Μοσούλη, με τη δικαιολογία ότι θα αντικαταστήσουν ενενήντα Τούρκους στρατιωτικούς, που εκπαιδεύουν Ιρακινούς και Κούρδους Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

images Turkish Soldjers North Iraq   copyright_aabadoluajansi_2015_20150909101357
Η Βαγδάτη, αντέδρασε έντονα στην αποστολή μεγάλου αριθμού Τούρκων στρατιωτών, και κατήγγειλε την Τουρκία ότι εισέβαλε στο έδαφος του Ιράκ χωρίς καμμιά διαβούλευση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα διαβεβαίωσε τον πρέσβη του Ιράκ ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πως δεν πρέπει να αναπτυχθούν Τουρκικά στρατεύματα χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης και προέτρεψε τις δύο χώρες να συνεχίσουν τον διάλογο
για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί.

images Erdogan NEW Alone   aa_picture_20141103_3692468_high-jpg20141104134845
Στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογαν δήλωσε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν και ισχυρίστηκε ότι η καταγγελία του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη δεν αποτελεί ειλικρινές βήμα.
Πρόσθεσε ότι το 2014, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ- Αμπάντι, επισκέφθηκε την Τουρκία και ζήτησε όπως Τουρκικά στρατεύματα εκπαιδεύσουν Ιρακινές και Κουρδικές δυνάμεις.
Υστερα από το αίτημα αυτό, είπε, η Αγκυρα δημιούργησε στρατόπεδο στη Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, κάτι, που γνωρίζει η κυβέρνηση του Ιράκ.
Ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκική δύναμη δεν είναι μάχιμη, αλλά εκπαιδευτική και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο βόρειο Ιράκ για την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών, που εκπαιδεύουν Κούρδους και Ιρακινούς.
Υποστήριξε επίσης ότι η καταγγελία του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη έγινε λόγω των κινήσεων της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή.

Καταγγελίες και από το Ιράκ, για παράνομη διακίνηση πετρελαίου, μέσω Τουρκίας, από περιοχές, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

images Iraq Prime Minister  235143

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάϊντερ αλ-Αμπάντι, κατήγγειλε την Τουρκία ότι επιτρέπει την παράνομη διακίνηση του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου, που αντλείται από περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του Τουρκικού εδάφους.
Η καταγγελία του Ιρακινού πρωθυπουργού έγινε σε συνάντηση, που είχε στη Βαγδάτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ακολουθεί δε τις κατηγορίες, που διατύπωσε η Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και ιδιαίτερα εναντίον του προέδρου Ερντογαν και της οικογένειάς του, για λαθρεμπόριο πετρελαίου από περιοχές, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, μέσω της Τουρκίας.
Η καταγγελία του Ιράκ, διατυπώνεται και σε μιά περίοδο κατά την οποία έχει ξεσπάσει νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Αγκυρας, μετά την εισβολή Τουρκικών δυνάμεων στη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, με πρόσχημα την εκπαίδευση Κούρδων Πεσμάργκα.

images Iraq MAP Mosul Bagda images
Οπως είναι γνωστό κοντά στη Μοσούλη, υπάρχει στρατόπεδο όπου σταθμεύουν ενενήντα Τούρκοι στρατιωτικοί, που εκπαιδεύουν Κούρδους Πεσμάργκα, με βάση σχετική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός αυτό απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εξακόσιους και πλέον στρατιώτες με είκοσι άρματα μάχης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο στρατόπεδο με στόχο τη δημιουργία βάσης σε μόνιμη βάση.
Το Ιράκ κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση της κυριαρχίας του και του διεθνούς δικαίου αφού δεν υπέβαλε αίτημα για αποστολή τόσου μεγάλου αριθμού στρατιωτών και απείλησε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν η Αγκυρα δεν αποσύρει τους Τούρκους στρατιώτες, εκτός από τους εκπαιδευτές των Κούρδων, που αριθμούν περίπου ενενήντα άντρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία απέσυρε τριακόσιους στρατιώτες μετά την αντίδραση του Ιράκ.
Εξέφρασαν επίσης αντίθεση στην ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στη Μοσούλη χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ.

images Erdogan NEW Alone   aa_picture_20141103_3692468_high-jpg20141104134845
Η Τουρκία έχει διαψεύσει ότι εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.
Την καταγγελία απέρριψε και ο πρόεδρος Ερντογαν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως αν αποδειχθεί ότι αληθεύει θα υποβάλει την παραίτησή του.
Ωστόσο η Μόσχα επιμένει στη θέση της και παρουσίασε σχετικές φωτογραφίες με βυτιοφόρα να διασχίζουν το Τουρκικό έδαφος.
Στην Ουάσιγκτων, ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποβάθμισε τις κατηγορίες της Ρωσίας και επισήμανε ότι η ποσότητα του πετρελαίου, που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία, από το Ισλαμικό Κράτος, δεν επαρκεί ώστε οποιοσδήποτε να έχει ιδιαίτερα κέρδη.

Αναστολή αποστολής νέων στρατιωτικών δυνάμεων στη Μοσούλη ανακοίνωσε η Τουρκία.Προειδοποίηση Ιράκ για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

images Iraq MAP Mosul Bagda images

Μετά την απειλή του Ιράκ ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να αναγκασθεί η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της, που εισέβαλαν στην περιοχή της Μουσούλης, στο βόρειο Ιράκ, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Μοσούλη και η περιοχή γύρω απ’ αυτήν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης ”Ισλαμικό Κράτος”.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν τα Τουρκικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν εντός σαράντα -οκτώ ωρών.
Το Ιράκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εισέβαλε στο έδαφός του παραβιάζοντας την εθνική του κυριαρχία, αφού δεν ζήτησε την άδεια της κυβέρνησης της χώρας.
Η Αγκυρα έστειλε εξακόσιους στρατιώτες με είκοσι άρματα μάχης σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, υποστηρίζοντας ότι θα αντικαταστήσουν ενενήντα Τούρκους στρατιώτες, που εκπαιδεύουν Κούρδους Πεσμέργκα, οι οποίοι μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

images Baghad Government imagesimages Iraq Obeidy Defenc αρχείο λήψης
Ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ, Χάλεντ αλ-Ομπέϊντι, δήλωσε ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για την εκπαίδευση των Πεσμέργκα.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ.
Η ενέργεια της Αγκυρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιρακινής κυβέρνησης, η οποία την κατήγγειλε για εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων.
Το Ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε χθες στον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη επίσημη διαμαρτυρία.

images Davutoglu Small Foto αρχείο λήψης
Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα αντικαταστήσουν άλλους συναδέλφους τους.
Πρόσθεσε ότι έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων, βορειανατολικά της Μοσούλης, ύστερα από αίτημα του κυβερνήτη της πόλης και σε συντονισμό με το Ιρακινό υπουργείο Αμυνας, θέση, κάτι, που απέρριψε η Βαγδάτη.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε επιστολή στον Ιρακινό πρωθυπουργό ενημερώνοντάς τον για τις δραστηριότητες και τα καθήκοντα των Τουρκικών στρατευμάτων, που αναπτύχθηκαν στη Μοσούλη.

Στρατιωτική βάση, στη Μοσούλη, δημιουργεί η Τουρκία μετά την εισβολή Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή.Εντονες αντιδράσεις από το Ιράκ.Την καλεί να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

images Iraq MAP Mosul Bagda images

Η Τουρκία, δημιουργεί μόνιμη στρατιωτική βάση στην περιοχή Μπασίκα, της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, μετά την εισβολή Τούρκων στρατιωτών, με πρόσχημα την εκπαίδευση δυνάμεων των Κούρδων Πεσμέργκα και τοπικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, η συμφωνία για τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης, επιτεύχθηκε στις τέσσερις περασμένου μηνός, κατά την επίσκεψη στο βόρειο Ιράκ τού τότε υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Ο Τούρκος υπουργός υπέγραψε τη συμφωνία με τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασσούντ Μπαρζανί.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, τουλάχιστον εκατόν-πενήντα Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από είκοσι άρματα μάχης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αργά ψες.
Για περισσότερα από δύο χρόνια, σημειώνει η Χουριέτ, η Τουρκία διατηρεί ομάδα στρατιωτών στην περιοχή Μπασίκα, που βρίσκεται τριάντα-δύο χιλιόμετρα βορείως της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα και άλλες δυνάμεις, που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

images Turkish Tanks Mosul n_92113_1
Οπως γράφει η Χουριέτ, οι περίπου εκατόν-πενήντα Τούρκοι στρατιώτες, θα αναπτυχθούν στη βάση για να αντικαταστήσουν τους ενενήντα στρατιώτες, που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερ, επικαλούμενο πηγή, προσκείμενη στις Τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν εξακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες.
Μετέδωσε επίσης ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που μάχεται εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχουν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή.
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εισβολή στο έδαφός του και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

images Baghad Government images
Σε ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες αποτελούν τάγμα, το οποίο διαθέτει άρματα μάχης και πυροβόλα και υπογραμμίζει ότι εισήλθαν στο Ιρακινό έδαφος, κοντά στη Μοσούλη, χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος στις αρχές της Βαγδάτης και καλεί τις Τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εισβολή και κατήγγειλε ότι η στρατιωτική επιχείρηση έγινε χωρίς να ενημερωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Στην Ουάσιγκτων, δύο αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά, πρόσθεσαν, η κίνηση αυτή δεν εντάσσεται στις δραστηριότητες του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τούρκος, ανώτερος αξιωματούχος, δήλωσε στο Ρώϋτερ ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμέργκα.

images Iraq ISIS MPA Mosul  images
Αυτό, όπως ισχυρίστηκε, εντάσσεται στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και σημείωσε ότι περίπου είκοσι άρματα μάχης συνοδεύουν τους Τούρκους στρατιώτες για προστασία τους.
Στο θέμα, παρενέβη απόψε ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασσούμ, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος της χώρας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των των διεθνών κανόνων.

images Iraq Fouad Massoum President  n_92114_1
Σε δήλωση, ο Φουάντ Μασσούμ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει τα αναγκαία μέτρα για διατήρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας.

Προκαθορισμένο αποτέλεσμα θεωρεί το Ισραήλ την ανακήρυξη Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.Θα το αναγνωρίσει.

images Kurdish flag  post  1403818621552

Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ανακήρυξη Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ είναι προαποφασισμένο αποτέλεσμα και Ισραηλινοί ειδικοί προέβλεψαν ότι το Τελ Αβίβ θα αναγνωρίσει σύντομα το Κουρδικό κράτος, όταν θα ανακηρυχθεί.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες από τα Ιεροσόλυμα, το Ισραήλ είχε διακριτικά στρατιωτικές, μυστικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τους Κούρδους από τη δεκαετία του 1960, θεωρώντας την εθνοτική αυτή μειονοτική κοινότητα ως αμυντική θωράκισή του απέναντι στους Αραβες αντιπάλους του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρυ συζήτησε την κρίση, που ξέσπασε πρόσφατα στο Ιράκ με τις επιθέσεις φανατικών Ισλαμιστών εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντορ Λίμπερμαν σε συνάντησή τους στο Παρίσι.

images Kery Liberman  images
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε στον Τζων Κέρυ ότι η διάλυση του Ιράκ είναι προ των πυλών και πως η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι προκαθορισμένο αποτέλεσμα.
Μιά ημέρα νωρίτερα, ο τέως πρόεδρος του Ισραήλ Σιημόν Πέρες έστειλα παρόμοιο μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, ο Σιημόν Πέρες είπε ότι υπέδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο πως δεν βλέπει να επανενώνεται το Ιρακ χωρίς μαζική, όπως ανέφερε, εξωτερική στρατιωτική επέμβαση και πως αυτό υπογραμμίζει το διαχωρισμό των Κούρδων από τους Σιήτες Μουσουλμάνους, που αποτελούν την πλειοψηφία και τους Σουνίτες Αραβες, οι οποίοι αποτελούν τη μειοψηφία,
Ο Ισραηλινός βετεράνος πολιτικός σημείωσε ότι οι Κούρδοι έχουν ντε φάκτο ιδρύσει το δικό τους κράτος, που είναι δημοκρατικό, αφού, πρόσθεσε, έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα της ισότητας στις γυναίκες.
Οι Τούρκοι, είπε, φαίνεται να αποδέχονται το καθεστώς των Κούρδων, αφού τελευταία τους βοήθησαν να πωλήσουν το πετρέλαιο, που εντόπισαν στο βόρειο Ιράκ.

images Kurdish Oil Israel   αρχείο λήψης
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη Παρασκευή, το Ισραήλ παρέλαβε το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν μέσω του νέου αγωγού, που καταλήγει στο Τουρκικό λιμάνι Τσειχάν, στη νότια Τουρκία.Το πετρέλαιο μεταφέρθηκε με δεξαμενόπλοιο.
Ωστόσο το Ισραήλ απέφυγε να σχολιάσει την παραλαβή του φορτίου, ενώ η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν διέψευσε ότι πώλησε πετρέλαιο στους Ισραηλινούς.

Η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στις διεθνείς αγορές.Δηλώσεις ανώτερου οικονομολόγου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

images IAE Turkey   1401902170516

Ο ανώτερος οικονομολόγος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι οικονομικά η πιο βολική γραμμή ενέργειας για την εξαγωγή των υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο και το Ισραήλ.
Σε σύγκριση με άλλες ενεργειακές γραμμές, δήλωσε, η μεταφορά ενέργειας μέσω Τουρκίας θα είναι επτά φορές πιο φθηνή για το Ισραήλ.
Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η μεταφορά υδρογονανθράκων από την ανατολική Μεσόγειο στις διεθνείς αγορές με χαμηλότερο κόστος θα αυξήσει επίσης τα κέρδη των προμηθευτών.

images Cyprus AOZ    images
Αν τα πολιτικά προβλήματα στην περιοχή, σημείωσε, θα μπορούσαν να επιλυθούν, η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος, συνδέοντας τους προμηθευτές με τους καταναλωτές στη Δύση, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Είπε επίσης ότι η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει καταδείξει σαφώς τη σημασία της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

images Israel-Cyprus-Turkey gas   th
Ο ανώτερος οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, επισήμανε ότι η σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη θα αυξηθεί εφ’ όσον υπάρχει θέμα σε σχέση με την ασφάλεια του εφοδιασμού της σε ενέργεια.
Τότε, πρόσθεσε, οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν καλύτερα τη σημασία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Φατίχ Μπιρόλ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μιά από τις πιο ασφαλείς γραμμές για μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη από πολλές πηγές, περιλαμβανομένων αυτών της Κασπίας, του Ιρακ και ίσως του Ιραν στο μέλλον.
Ανέφερε επίσης ότι η διαμάχη μεταξύ της κεντρικής και της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ιράκ, εγείρει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς ενεργειακών πόρων από τη χώρα αυτή στις διεθνείς αγορές.
Η επίλυση του προβλήματος αυτού, πρόσθεσε, θα είναι επωφελής για την Τουρκία.
Είναι τόσο εύκολο, είπε, να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στο βόρειο, το νότιο και το κεντρικό Ιράκ, αφού το κόστος παραγωγής στη χώρα είναι κάτω από πέντε δολάρια, ενώ το κόστος αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ογδόντα δολάρια και στη Ρωσία εβδομήντα-πέντε.

images Irak Turkey Oil Map  αρχείο λήψης
Ετσι, συνέχισε, το Ιράκ έχει αρκετά φθηνά και πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων και το κύριο πρόβλημα είναι οι διαφορές μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ.
Οταν αυτές οι διαφορές γεφυρωθούν, σημείωσε, το Ιρακ θα είναι σε θέση να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.Και η Τουρκία, πρόσθεσε, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εξέφρασε την ελπίδα, πως μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, η πρώτη προσπάθειά της θα είναι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ, επειδή σήμερα κυριαρχεί στη χώρα μια κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν, και θα θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία όλοι θα κερδίζουν.