Category Archives: Θρησκεία

Νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων σε βάρος της Ορθοδοξίας. Για πρώτη φορά εδώ και ογδόντα-πέντε χρόνια ο Μουεζίνης προσευχήθηκε εντός της Αγίας Σοφίας.Βήμα με βήμα επιχειρούν τη μετατροπή της σε τέμενος.

images Mouezinis Agi a Sofia ektakto-tipika-tzami-agia-sofia-zontani-metadosi-mouezinis-apaggellei-mousoulmaniki-proseuxi-mesa-deite-vinteo-eikones-620x450

Σε μιά νέα πρόκληση για την Ορθοδοξία, ο Μουεζίνης απήγγειλε χθες την προσευχή της Παρασκευής εντός της Αγίας Σοφίας, για πρώτη φορά ύστερα από ογδόντα-πέντε χρόνια.
Οπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, η προσευχή μεταδόθηκε απευθείας από την Τουρκική τηλεόραση.
Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις, αφού στόχος τους είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο από το 1935 μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Αττατούρκ.
Ουδέποτε, γράφει η Χουριέτ, ο Μουεζίνης μπήκε εντός της Αγίας Σοφίας για να προσευχθεί παρά μόνο χρησιμοποιούσε δωμάτιο στον περίβολο της εκκλησίας.

images Mouezinis 2  ektakto-tipika-tzami-agia-sofia-zontani-metadosi-mouezinis-apaggellei-mousoulmaniki-proseuxi-mesa-deite-vinteo-eikones-1
Οπως είναι γνωστό από τον περασμένο μήνα και έως τις έξι Ιουλίου οι Τούρκοι αποφάσισαν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή από τους Μουσουλμάνους στη διάρκεια του Ραμαζανιού και την ανάγνωση του Κορανίου.
Κίνηση, που θεωρείται ως η απαρχή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Στην απόφαση αυτή αντέδρασε έντονα η Ελληνική κυβέρνηση.
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντίδραση.
Η προσευχή μεταδόθηκε και σήμερα στο πλαίσιο θρησκευτικού προγράμματος με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιουρμέζ.

AYA SOFYA
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Μεχμέτ Γκιουρμέζ, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στο πρόγραμμα αναφέρθηκε στην πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πόλεμο εναντίον του Ισλάμ.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ισλάμ είναι μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατίας.
Οι σφαγιασθέντες, υποστήριξε, δεν είναι μόνο οι ζωές μας, αλλά και οι ύψιστες αξίες, που έχει φέρει στην ανθρωπότητα το Ισλάμ, όπως ανέφερε.

Νέα κριτήρια για τέλεση λειτουργιών σε εκκλησίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

images Occu churches  αρχείο λήψης

Το θέμα της τέλεσης λειτουργιών σε εκκλησίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εξετάστηκε από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων, όπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν.
Ο ψευδοπρωθυπουργός, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε σοβαρή και σκόπιμη αύξηση στα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων για θρησκευτικές τελετές σε εκκλησίες στο Βορρά, όπως προκλητικά χαρακτήρισε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η λεγόμενη κυβέρνηση προέβη σε επανεκτίμηση της διαδικασίας παραχώρησης λεγόμενων αδειών για λειτουργίες.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ισχυρίστηκε επίσης ότι μερικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε πολιτικά σύμβολα, κατά την έκφρασή του, και πως είναι δήθεν ανάγκη η λήψη μέτρων με αφορμή την εξέλιξη αυτή για όσο καιρό δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού.
Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει πως περιορίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες και πρόσθεσε ότι οι ”διευθετήσεις”, που εφαρμόζονται οφείλεται στο γεγονός πως η ελευθερία της θρησκείας χρησιμοποιείται δήθεν ως μέσο για πολιτική εκμετάλλευση.

images occupied Cyprus MAP αρχείο λήψης
Αναφέρθηκε επίσης στα νέα κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρείται λεγόμενη άδεια για θρησκευτικές τελετές στις εκκλησίες των κατεχομένων.
=Η θεία λειτουργία θα πρέπει να συμπίπτει με μεγάλη θρησκευτική γιορτή,
=Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία θα είναι τέτοια, έτσι που να μην απειλείται η ασφάλεια των πιστών,
=Η εκκλησία να μην χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό και η εκκλησία να μην βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη.

images Occupied Monastery   αρχείο λήψης

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, για τις δύο κοινότητες να σέβονται τη θρησκεία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες η μιά της άλλης.
Εξέφρασε επίσης λύπη για τα κριτήρια, που αποφασίστηκαν, αφού είπε είναι αντίθετα με το πνεύμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, εξάλλου, γράφει ότι τα κριτήρια είναι τα ίδια με βάση τα οποία εκδίδονταν οι έως σήμερα ”άδειες” για λειτουργίες στα κατεχόμενα από το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών.

images occu church inside images
Ο ψευδουπουργός Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επιχείρησε να επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς, αλλά με παρέμβαση του Μουσταφά Ακκιντζιή απετράπη η υιοθέτησή τους από τη λεγόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την Κίπρις.

Σε ερείπια μετατρέπονται οι εκκλησίες στα χωριά Καράκουμι και Λιθράγκωμη, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

images Occupied Cyprus RED  images

Σε άθλια κατάσταση, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο κατεχόμενο χωριό Καράκουμι και σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, το παράνομο Πανεπιστήμιο της Κερύνειας θα επιδιορθώσει την εκκλησία.
Η εφημερίδα, γράφει ότι η εκκλησία, που είναι του δεκάτου-ενάτου αιώνα, βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του παράνομου Πανεπιστημίου και η αποκατάστασή της θα γίνει στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος προστασίας ιστορικών μνημείων.

images Karakoumi Church Occu Cy  1f0eec6c861437cf684a983e99604fa1images Karakoumi Kyre MAP  αρχείο λήψης
Η λεγόμενη πρύτανις του παράνομου πανεπιστημίου Κερύνειας, σε δηλώσεις στην Χαλκίν Σεσί, ανέφερε ότι η εκκλησία είναι τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και πολύ σημαντικό κτίριο για το νησί.
Τα έργα αποκατάστασης της εκκλησίας, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, εξάλλου, γράφει ότι η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στο κατεχόμενο χωριό Λιθράγκωμη, μετατρέπεται σε ερείπια, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το κατοχικό καθεστώς.

images Kanakaria Church  imagesimages Lithragomi Map  αρχείο λήψης
Σύμφωνα με την Κίπρις, η εκκλησία είχε επιδιορθωθεί στο παρελθόν, αλλά, σημειώνει, χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προσοχή.
Γράφει επίσης ότι η εκκλησία παραμένει κλειδωμένη, παρά το γεγονός ότι την επισκέπτονται πολύ συχνά Ελληνοκύπριοι και τουρίστες.

Στη Γενεύη, Επίσκοπος Πορφύριος και Μουφτής Αταλάϋ, για συμμετοχή σε σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

images UN Human Rights Geneva  αρχείο λήψηςimages UN Human Rights FOTO  images

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και ο επικεφαλής του λεγόμενου Θρησκευτικού Τμήματος των κατεχομένων, Μουφτής, Ταλίπ Αταλάϋ, θα συμμετάσχουν σε σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, από τις εννέα έως τις έντεκα τρέχοντος μηνός.
Σχετική ανακοίνωση, εξέδωσε το Γραφείο του Διαθρησκευτικού Διαλόγου, που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στη Λευκωσία, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα.

images Porfirios Neapoleos  αρχείο λήψης
Ο Επίσκοπος Πορφύριος και ο Μουφτής Αταλάϋ, θα μιλήσουν κατά τη συζήτηση του θέματος ”Διαθρησκευτικός Διάλογος, Θρησκευτική Ελευθερία και Συμβολή στην Ειρηνευτική Διαδικασία”.

images Atalay Mouftis  images
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τη θρησκευτική ελευθερία, Heiner Bielefeldt, θα παρουσιάσει την έκθεσή του για τον διαθρησκευτικό διάλογο στην Κύπρο.

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Κύπρου, ζήτησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες της νήσου.Είχαν το μεσημέρι για πρώτη φορά, κοινή συνάντηση, με πρόεδρο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.

Θρησκευτικούς Ηγέτες.// Religious Leaders of

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, ζήτησαν και πάλι ελεύθερη πρόσβαση για τη λατρεία, τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρο το νησί.
Παρά τα πρακτικά προβλήματα, επισήμαναν, που πρέπει να επιλυθούν, θα εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτά δήλωσε ο Πήτερ Γουέϊντερουντ, συντονιστής του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ύστερα από σημερινή κοινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών της νήσου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζιή.
Δήλωσε επίσης ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφάσισαν να έχουν τακτικές συναντήσεις, όταν χρειάζεται, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

images Ana Aki Handshake Religious Leaders  COiwpi7XAAA6XHY
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πήτερ Γουέϊντερουντ είπε ότι το θέμα της πρόσβασης σε όλους τους χώρους λατρείας έχει συζητηθεί και άλλες φορές από τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Αυτό, πρόσθεσε, είναι πλήρως κατανοητό από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Υπάρχουν, πρόσθεσε, πολλά πρακτικά προβλήματα, και μερικά από αυτά θα χρειασθούν χρόνο για να λυθούν και είναι σημαντικό, όπως ανέφερε, να βρεθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για να γίνει αυτό.
Μερικά, είπε, έχουν συζητηθεί σήμερα, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

images Occupied Cyprus RED  images
Για τα πρακτικά προβλήματα, ο Σουηδός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της διένεξης και της διαίρεσης.
Υπάρχουν, σημείωσε, εκατοντάδες χώροι λατρείας για τους οποίους δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και επιβάλλονται περιορισμοί και στις δύο πλευρές.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο και πιο βιώσιμο τρόπο.
Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, αφού ήταν η πρώτη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών με τους πολιτικούς ηγέτες, ο Πήτερ Γουέϊντερουντ απάντησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την πρώτη συνάντηση να δοθούν λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε.
Κατά τη συνάντηση, είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξει κοινή κατανόηση και ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου και μια ελπίδα για λύση.
Ανέφερε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, αλλά παρέπεμψε στους θρησκευτικούς και στους πολιτικούς ηγέτες να τα ανακοινώσουν σε εύθετο χρόνο.

Θρησκευτικούς Ηγέτες.// Religious Leaders of
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γεύματος στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας.
Στο γεύμα παρακάθησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάϋ, o Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέηφ, o Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Βαρουχιάν Χερκελιάν, o Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο Τζέρζυ Κράϊχ και ο Πρέσβης της Σουηδίας στη Λευκωσία Κλάς Τζιεράου.

images Anastasiades      thCANT917O

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, ο  πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό Twitter:”Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι · όλοι χωράμε σε αυτό το νησί. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”.

Χίλιοι Τουρκοκύπριοι θα επισκεφθούν το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, στη Λάρνακα, στις 21 Ιουλίου για το Ραμαζάνι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, το λεγόμενο τμήμα Θρησκευτικών υποθέσεων του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη των Τουρκοκυπρίων στο μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, στη Λάρνακα, θα πραγματοποιηθεί στις είκοσι-μία Ιουλίου.
Η εφημερίδα φιλοξενεί ανακοίνωση του λεγόμενου τμήματος, σύμφωνα με την οποία, τον Τεκκέ θα επισκεφθούν χίλιοι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία τους έως αύριο.
Η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο του Ραμαζανίου.

images Hala Sultan 2 54
Το τέμενος Χαλά Σουλτάν είναι κτισμένο στη δυτική όχθη της Αλυκής, περίπου έξι χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λάρνακας. Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο εσωτερικό του Χάλα Σουλτάν Τεκκέ σώζεται τάφος, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκει στην Ουμ Χαράμ, συγγενή του προφήτη Μωάμεθ.

images Cyprus Larnaca Tekkes 0
Η Ουμ Χαράμ, η οποία συνόδευσε το σύζυγό της στην Κύπρο κατά τη διάρκεια Αραβικής επιδρομής, σκοτώθηκε επί τόπου πέφτοντας από το άλογό της, μόλις αποβιβάστηκε στο νησί.
Ο τάφος είναι σκεπασμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα. Σύμφωνα με την παράδοση ο ένας λίθος αιωρείται.
Το τέμενος κτίστηκε πολύ αργότερα, λίγο πριν από το 1787 και η σημερινή μορφή του συμπληρώθηκε το 1816.
Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Ο επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας επισκέπτεται τη Γάζα.Πυροδοτεί νέα ένταση στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ, που επισκέπτεται τη Γάζα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και πως χρησιμοποιεί διεθνώς απαγορευμένα όπλα εναντίον αμάχων στη Γάζα.
Αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Τούρκος θρησκευτικός ηγέτης είπε ότι ο λαός της περιοχής έχει ελεύθερο πνεύμα και ελεύθερη καρδιά, κατά την έκφρασή του, παρά τις φρικαλεότητες, που αντιμετωπίζει καθημερινά.
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Γάζα, ο Μεχμέτ Γκιορμέζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει διωχθεί ποινικά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Ο Τούρκος θρησκευτικός ηγέτης είχε συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο υπουργό για Θρησκευτικές Υποθέσεις και τον αναπληρωτή πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στο Τελ Αβίβ, η επίσκεψη του Μεχμέτ Γκιορμέζ και οι δηλώσεις του εναντίον τού Ισραήλ αναζωπυρώνουν το κλίμα έντασης, που επικρατεί στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις.
Εως τώρα το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου θρησκευτικού ηγέτη.