Category Archives: Τουρισμός

Νέα συνάντηση Πούτιν-Ερντογαν σήμερα στη Μόσχα.Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις και Συριακό στο επίκεντρο.

images-putin-erdogan-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν εξήρε τη μεγάλη διεθνή, στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και της Αγκυρας.
Χαρακτήρισε επίσης στρατηγική τη Ρωσο-Τουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας σημειώνοντας ότι πέρσι η Ρωσία εφοδίασε την Τουρκία με είκοσι-τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Μιλούσε κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν στη Ρωσική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ταςς.
Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο όγκος των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα είκοσι-πέντε δισεκατομμύρια δολάρια και πως έχουν υλοποιήσει αρκετά μεγάλα έργα, όπως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγιου και ο αγωγός φυσικού αερίου TurkishStream, τα χερσαία και θαλάσσια τμήματα των οποίων συνδέθηκαν πρόσφατα.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος Ερντογαν συμφώνησε με όσα είπε ο πρόεδρος Πούτιν και επισήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία να φθάσει τα εκατόν δισεκατομμύρια δολάρια.

images-turkish-stream-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Δήλωσε, εξάλλου, ότι ”ένα άλλο σημαντικό βήμα, που κάμνουν οι δύο χώρες είναι η συνεργασία εναντίον τρομοκρατικών ενεργειών στη Συρία”.
Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ηγετών από τις αρχές του 2019.
Ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις καθώς επίσης οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.
Οι δύο πρόεδροι θα συμμετάσχουν στο όγδοο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

Τουρκία και Ολλανδία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

images Turkey Netherlands Flags images

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι σε συνάντηση, που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, αποφάσισαν να διορίσουν ξανά τους πρέσβεις τους σε Ολλανδία και Τουρκία αντιστοίχως.
Αυτό γράφει η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας, που είχαν οξυνθεί και οδηγήσει στο να ανακαλέσουν τους πρέσβεις των χωρών τους.
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, η συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλοκ έγινε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Gymnich) που διοργάνωσε η Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετείχαν και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

images Cavusoglu N αρχείο λήψης
Σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία στις αρχές Οκτωβρίου.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Βρετανοί αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία το 2018, σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη στην Αγκυρα.

images Attalia Tourists  n_79184_1images Attalia Map  αρχείο λήψης
Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ντομινίκ Τσιλκότ, δήλωσε ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες αναμένεται πως θα επισκεφθούν την Τουρκία το 2018.
Εκαμε τη δήλωση κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του κυβερνήτη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή και την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Ο Βρετανός πρέσβης είπε ότι οι τουρίστες από τη Βρετανία, που θα επισκεφθούν την Τουρκία θα φθάσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.
Υπάρχει, πρόσθεσε, γρήγορη επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Τουρκία και αναμένουμε τρία εκατομμύρια να επισκεφθούν τη χώρα αυτή.

images Dominik Chilkot UK Ambasssador αρχείο λήψης
Είπε επίσης ότι ο κύριος λόγος, που οι Βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν την Αττάλεια είναι όχι μόνον οι φυσικές της ομορφιές, αλλά και το ότι είναι ασφαλής πόλη.
Ο Ντομινίκ Τσιλκότ φέρεται να δήλωσε ότι ο ίδιος θα κάμει ό,τι μπορεί για να αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Τουρκία και ιδιαίτερα την Αττάλεια.

Κούρδος ηγέτης προειδοποιεί την Τουρκία για τις απειλές, που διατυπώνει εναντίον του Κουρδιστάν.Οι Κούρδοι, τονίζει, δεν θα μείνουν απαθείς αν η Αγκυρα επιτεθεί εναντίον του Κουρδιστάν.

 

images Karagilan Kurds New Foto b1d23b6562efe7aaa463dc7ca147cc9b_L

Ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ο Μουράτ Καραγιλάν, προειδοποίησε την Τουρκία για τις απειλές, που εκτοξεύει εναντίον του Κουρδιστάν, δηλώνοντας ότι το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Ιράκ, αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του λαού του Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με την Κουρδική ιστοσελίδα BasNews, ο εκτελών χρέη ηγέτη του Πε-Κα-Κα, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι εσωτερικό ζήτημα της περιφέρειας του Κουρδιστάν και πως τα μέρη μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους, κατά πόσον η ψηφοφορία διεξήχθη την κατάλληλη στιγμή ή αν είναι λύση ή όχι.
Ο Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος έκαμε τις δηλώσεις σε συνέντευξη σε ραδιοσταθμό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο δικαίωμα του λαού του Κουρδιστάν, ο οποίος έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Χαρακτήρισε τις θέσεις των χωρών, οι οποίες τάχθηκαν εναντίον του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν ως παραβίαση [των δικαιωμάτων των Κούρδων].

images Kurdistan MAP images
Ο Κούρδος ηγέτης ανέφερε ότι η Αγκυρα απειλεί την Κουρδική περιοχή ως να είναι τμήμα της Τουρκίας και όχι του Ιράκ, σημειώνοντας πως η στάση του Ιράκ και του Ιράν επηρεάζεται από τη στάση της Αγκυρας.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι μόνον εναντίον του Γκαντίλ [ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Κούρδοι αντάρτες έχουν τις βάσεις τους], αναφερόμενος στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, αλλά και εναντίον όλων των επιτευγμάτων, κατά την έκφρασή του, των Κούρδων.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Ο Μουράτ Καραγιλάν προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι Κούρδοι αντάρτες δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί αν επιχειρήσει να διενεργήσει επίθεση εναντίον της περιοχής του Κουρδιστάν.
Οι αντάρτες, μέλη του Πε-Κα-Κα, κατέληξε, δεν θα παραμείνουν απαθείς αν η Αγκυρα επιλέξει να επιτεθεί εναντίον του Κουρδιστάν.

Αύξηση κατά εξήντα και πλέον τοις εκατόν σημείωσε ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ και Αγκυρας.

images Israel Turkey Flags αρχείο λήψης

Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ, το περασμένο καλοκαίρι, σημείωσε αύξηση.
Σχετική δήλωση έκαμε στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Καάν Γιαρντασιλάρ, ιδιοκτήτης τουριστικής εταιρείας στη νοτιοδυτική επαρχία Μούγλα, απέναντι από τα Δωδεκάνησα, που είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, όπως η Αλικαρνασσός και η Μαρμαρίδα.
Οπως είπε, είχε προγραμματίσει να επισκεφθούν την περιοχή δύο χιλιάδες πεντακόσιοι Ισραηλινοί τουρίστες τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες.

images Mugla Turkey n_110887_1
Το 2016, πρόσθεσε, επισκέφθηκαν τη Μαρμαρίδα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι τουρίστες, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός πιθανόν να διπλασιασθεί ή ακόμη και να τριπλασιασθεί.
Ο ιδιοκτήτης της τουριστικής εταιρείας ανέφερε ότι το προφίλ των Ισραηλινών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία έχει αλλάξει.

images Mugla 1 αρχείο λήψης
Οι τουρίστες, είπε, που προέρχονταν από το Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Μουσουλμάνοι Αραβες υπήκοοι.
Ωστόσο, σημείωσε, αυτό το χρόνο οι πρώτες και οι δεύτερες ομάδες, που επισκέφθηκαν τη Μαρμαρίδα ήταν όλοι Εβραίοι.
Το 2017, κατέληξε, φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το 2016.

Η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση για να επιλυθεί το Κυπριακό, δηλώνει προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση  προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.
Δήλωσε επίσης ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Αγκυρα θέλουν να συνεχιστούν οι Τουρκικές εγγυήσεις για να αισθάνονται ασφάλεια, κατά την έκφρασή του, οι Τουρκοκύπριοι.
Ωστόσο, σημείωσε ότι για την Τουρκία μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ασφάλεια και των δύο πλευρών.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλε την αξίωση ότι ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μην υπάρξει κατάχρηση, όπως είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων που έγιναν, αν και στον πρώτο γύρο, σημείωσε, οι συνομιλίες έφθασαν σε κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά ζήτησε διάλειμμα και στον δεύτερο γύρο σηκώθηκε, κατά την έκφρασή του, από το τραπέζι.

images-mont-peleran-20-11-territory-talks-2-770x446
Η μη πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια, είπε, δείχνει τη στάση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.
Η δική μας άποψη, πρόσθεσε, είναι εκεί και ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει την ίδια βούληση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία σε αρκετά κεφάλαια και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντί να επικεντρωθεί σε αυτά, φέρνει στην επικαιρότητα τα θέματα των εγγυήσεων της Τουρκίας και την ασφάλεια.
Αυτό, ισχυρίστηκε, είναι τελείως λάθος. Ο Τουρκοκυπριακός λαός, κατά την εκφρασή του, και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα υιοθετήσει τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεών τους, αργότερα αυτό το μήνα, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images Cavusoglu NEW N  mevlut-cavusoglu-jpg20141213114247

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αργότερα αυτό το μήνα και πριν από τις θερινές διακοπές.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Εν-Τι-Βι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι η Εθνοσυνέλευση δεν ασχολήθηκε με τη συμφωνία αυτή, λόγω πίεσης χρόνου, όπως είπε, που δημιουργήθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος στις δεκαπέντε Ιουλίου.
Ωστόσο, επέμεινε ότι η Τουρκο-Ισραηλινή συμφωνία θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πριν από τις θερινές διακοπές, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και να λήξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πως αν ικανοποιηθούν πλήρως οι όροι, που έχει θέσει, τότε οι σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ θα ομαλοποιηθούν.

images Israel Turkey Flags N   αρχείο λήψης
Η συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο και στο τέλος Ιουλίου επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από την Ισραηλινή Βουλή, Κνεσσέτ, και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις πάγωσαν μετά τα τραγικά γεγονότα στ’ ανοικτά της Γάζας στο Τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τον Μάϊο του 2010.
Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν Τούρκοι ακτιβιστές, επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Αμέσως, Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο Μαβί Μαρμαρά και οι Τούρκοι ακτιβιστές τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα με αποτέλεσμα να αμυνθούν και σε συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι και τραυματίστηκαν Ισραηλινοί καταδρομείς.
Υστερα από απολογία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα, Τελ Αβίβ και Αγκυρα άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προνοεί ότι το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και θα χαλαρώσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, επιτρέποντας σε Τουρκικά πλοία να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

images Mavi Marmara      n_57395_4
Από πλευράς της η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη δραστηριοποίηση της Χαμάς στη χώρα και την υποστήριξη, που προσφέρει στην οργάνωση, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική, αφού διενεργεί ένοπλες επιθέσεις εναντίον πολιτών του.Θα πρέπει επίσης να αναστείλει τις ποινικές διώξεις, που ασκήθηκαν σε Τουρκικά δικαστήρια εναντίον Ισραηλινών αξιωματικών και στρατιωτών για το θάνατο των Τούρκων ακτιβιστών.
Το Ισραήλ, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας για λόγους ασφαλείας.