Category Archives: ΑΟΖ

Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.Απάντηση Λευκωσίας στις απειλές Αγκυρας σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

images Cyprus Pesidential Palace  αρχείο λήψης

Η Κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τις απειλές, που διατύπωσε η Τουρκία σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για υδρογονάθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο έξι της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και επισημαίνεται πως αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα.

images Cyprus AOZ NEW  images (1)
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον, που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση Τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, περιλαμβανομένου του Τεμαχίου έξι, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις Τουρκικές διεκδικήσεις.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις.
Μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, συνεχίζει η ανακοίνωση, ολόκληρος ο Κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό και επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη της λύσης του προβλήματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών, καλεί την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και επισημαίνει ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του Κυπριακού δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

images Bilgits Spokesm Turk Forei Mini αρχείο λήψης
Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, όπως είπε, σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι το Τεμάχιο έξι βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και οι διεθνείς εταιρείες δεν είναι δυνατόν να διενεργήσουν γεωτρήσεις εντός της Τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Υποστήριξε ακόμη ότι για να υπάρξει δίκαιη, διαρκής και συνολική λύση στο Κυπριακό, πρέπει στις διαπραγματεύσεις, να τεθεί, και το θέμα των φυσικών πόρων.

images Cyprus EU Flags Mix  images
Σημειώνεται ότι ο τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφορά τα Τεμάχια έξι, οκτώ και δέκα και ύστερα από την προκήρυξη προσφορών από την Κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλαν αιτήσεις οι εξης διεθνείς εταιρείες:
Κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL για το τεμάχιο έξι, ΕΝΙ καθώς και Κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil για το Τεμάχιο οκτώ και Κοινοπραξίες ΕΝΙ/TOTAL και Exxon/Mobil/Qatar Petroleum, καθώς και η Statoil για το Τεμάχιο δέκα.

Προκλητική και πάλι η Τουρκία διατυπώνει απειλές σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για υδρογονανθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

images Bilgits Spokesm Turk Forei Mini αρχείο λήψης

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντσού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι η Αγκυρα ανησυχεί για τις μονομερείς, κατά την έκφρασή του, πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται από τη Λευκωσία σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οπως είναι γνωστό, ο τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων αφορά τα τεμάχια έξι, οκτώ και δέκα και ύστερα από την προκήρυξη προσφορών από την Κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλαν αιτήσεις οι εξης διεθνείς εταιρείες:
Η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL υπέβαλε αίτηση για το τεμάχιο έξι, η ΕΝΙ καθώς και η κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil υπέβαλαν αίτηση για το τεμάχιο οκτώ και για το τεμάχιο 10 υπέβαλαν αίτηση η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία Exxon/Mobil/Qatar Petroleum, καθώς και η Statoil.

images Cyprus AOZ NEW  images (1)
Ο Ταντσού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε δήθεν παράνομες τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, όπως είπε.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι το τεμάχιο έξι βρίσκετα εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και οι διεθνείς εταιρείες δεν είναι δυνατόν να διεξαγάγουν γεωτρήσεις εντός της Τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Υποστήριξε ακόμη ότι για να υπάρξει δίκαιη, διαρκής και συνολική λύση στο Κυπριακό, πρέπει στις διαπραγματεύσεις, να τεθεί, και το θέμα των φυσικών πόρων, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϋράκ.

images Cyprus gas   th
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, πρέπει να θεωρηθεί ως ισότιμος εταίρος με την ελληνική Κυπριακή πλευρά και είπε προκλητικά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν ως ο μοναδικός, κατά την έκφρασή του, ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μέρος του τεμαχίου έξι της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός της υφαλοκριπίδας της.Η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει τον ισχυρισμό και χαρακτηρίζει προκλητική και αυθαίρετη τη στάση της Αγκυρας.

images Cyprus AOZ MAP  αρχείο λήψης

Η Τουρκία, ενοχλημένη από την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη του τρίτου γύρου χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα υπεράκτια τεμάχια έξι, οκτώ και δέκα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι μέρος του τεμαχίου έξι βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ”ίσα” δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται ως να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης.
Αναφέρει ακόμη ότι στο παρόν στάδιο, που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού, όπως υποστηρίζει, στην Κύπρο, η απόφαση της ”Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ”ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα” των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής.

images Turkish Foreign Ministry N   images
Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο αστήρικτος ισχυρισμός πως αν μελετήσει κάποιος τα τεμάχια για τα οποία έχει δοθεί άδεια, ένα μεγάλο μέρος του τεμαχίου έξι φαίνεται να βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι καταγραμμένη ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα όπως ούτε και προηγουμένως σε καμμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα.
Καλεί, εξάλλου, τις χώρες και τις εταιρείες, οι οποίες μπορεί να ”σκεφτούν” να κάμουν εργασίες έρευνας με βάση τις ”άκυρες” άδειες τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η ” Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου”, να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ”ιδρυτικό λαό” στο νησί και να μην κάμουν βήματα, που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού.

images Cyprus Pesidential Palace  αρχείο λήψης
Η Κυπριακή Δημοκρατία επέκρινε έντονα την Αγκυρα και την κατήγγειλε για προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, καθώς και αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.
Τόνισε επίσης η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον Κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.
Προστίθεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, περιλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

images Cyprus AOZ Notam N   0
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνεται, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

images Cyprus EU Flags Mix  images
Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών, σημειώνεται, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα, που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της.

Υπό προστασία Αμερικανικού πολεμικού, το Κυπριακό ερευνητικό σκάφος, ”Flying Enterprises”, που πλέει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, και παρενοχλήθηκε προχθές από Τουρκική φρεγάτα.Διαβήματα της Λευκωσίας.

images Cyprus AOZ 1  αρχείο λήψης

Αμερικανικό αντιτορπιλικό παρέχει προστασία, από χθες το πρωί, στο Κυπριακό ερευνητικό σκάφος ”Flying Enterprises”, το οποίο πλέει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, και παρενοχλήθηκε προχθές από Τουρκική φρεγάτα, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

images Flying Enterprises Cypriot Ship  αρχείο λήψης

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ”Ο Φιλελεύθερος”, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το Αμερικανικό πολεμικό ”Κάρεϊ”, που παρέμενε κοντά στο Κυπριακό πλοίο έως αργά χθες.
Το σκάφος, με πλήρωμα κυρίως Αμερικανών, έχει ναυλωθεί από Αμερικανική εταιρεία και διεξάγει βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.
Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα, Τουρκική φρεγάτα, προσέγγισε προχθές το απόγευμα το Κυπριακό ερευνητικό πλοίο ”Flying Enterprises”, το οποίο έπλεε περίπου τριάντα ναυτικά μίλια νοτίως της Πάφου, στο ύψος των Κουκλιών, και ζήτησε από τον καπετάνιο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

images Turkish Warship   images
Προκλητικοί οι Τούρκοι, υπέδειξαν στον καπετάνιο πως το σκάφος για να επανέλθει στην περιοχή θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των Τουρκικών Αρχών.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η περιοχή στην οποία έγινε η προκλητική ενέργεια των Τούρκων βρίσκεται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η παρενόχληση έγινε στα όρια των τεμαχίων Ενα και Επτά της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο καπετάνιος του Κυπριακού ερευνητικού σκάφους ενημέρωσε αμέσως την ιδιοκτήτρια εταιρεία, στη Λεμεσό, και στον οποίο δόθηκαν οδηγίες να συνεχισθούν κανονικά η πορεία του πλοίου και οι έρευνες, κάτι που έγινε.

images Cyprus AOZ Israel MAP  images
Η Κυπριακή κυβέρνηση μόλις ενημερώθηκε για την πειρατική ενέργεια των Τούρκων ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της διπλωματικής οδού.
Προέβη, εξάλλου, σε διαβήματα και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως δήλωσε στο ΡΙΚ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών,πρέσβης, Αλέξανδρος Ζήνων.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Ασκηση με την επωνυμία, ”ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Cyprus AOZ NEW  images (1)

Απόλυτα επιτυχής ήταν η σημερινή μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Ασκηση με την επωνυμία ”ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”, που διεξήχθη εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην άσκηση συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Συμμετείχαν επίσης η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM και τα πλοία υποστήριξης της εταιρείας EDT.
Τον συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ΚΣΕΔ, Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κέντρα Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Ισραήλ, στη Χάϊφα, της Ελλάδας στον Πειραιά και των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νάπολη της Ιταλίας.

images Platform General  αρχείο λήψης
Στόχος της άσκησης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης, Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια κράτη, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το σενάριο περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα και θάλασσα, λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015». // “ARGONAUT 2015”.
Ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι η άσκηση ”ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”, καθώς και η άσκηση ”ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015”, που διεξήχθη πριν από λίγες εβδομάδες, αναδεικνύουν τον ρόλο, τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, σε μια περιοχή γεωπολιτικής ρευστότητας, συγκρούσεων και έξαρσης του εξτρεμισμού.

Αρχισε το πρωί μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Ασκηση με την επωνυμία ”ΝΕΜΕΣΙΣ 2015” στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.Συμμετέχουν επίσης Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα.

images Cyprus AOZ NEW  images (1)

Αρχισε το πρωί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Ασκηση με την επωνυμία ”ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”.
Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Συμμετέχουν επίσης η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM και τα πλοία υποστήριξης της εταιρείας EDT.
Τον συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ΚΣΕΔ, Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κέντρα Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Ισραήλ, στη Χάϊφα, της Ελλάδας στον Πειραιά και των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νάπολη της Ιταλίας.

images Cyprus FIR  0
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στόχος της άσκησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης, Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια κράτη, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το σενάριο περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα και θάλασσα, λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε νέες παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ προχωρούν οι Τούρκοι, τη φορά αυτή νοτιοδυτικά της Κύπρου.Εντονες αντιδράσεις από Λευκωσία και Αθήνα.

images barbaros NEW        thCARLOD4Q

Απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για νέες παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα η Αγκυρα.
Με τη νέα Ναύτεξ, που ισχύει από σήμερα έξι Ιανουαρίου έως τις έξι προσεχούς Απριλίου, η Τουρκία δέσμευσε παράνομα περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοντά στην περιοχή, όπου βρίσκονται τα τεμάχια ένα, οκτώ, εννέα και δώδεκα, τα οποία δεν αποδέχεται.

images Cyprus Navtex AOZ   B6sDED3CIAAEc3H
Η Λευκωσία επέκρινε έντονα την Αγκυρα για τη νέα προκλητική της ενέργεια τονίζοντας ότι η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη.
Σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζει ότι η σημερινή νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.
Σημειώνει ότι παρά τις επίπονες προσπάθειες του προέδρου και της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της Κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα Τουρκική απόφαση για έκδοση Ναύτεξ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

images Christodoylides Diplom   αρχείο λήψης
Καθιστά προφανές, προσθέτει, ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιός φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει επίσης ότι τόσο η διεθνής κοινότητα συλλογικά, τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και συγκεκριμένα κράτη με ειδικές σχέσεις και ρόλο οφείλουν να αναγνωρίσουν την αιτία του προβλήματος, τις πραγματικές δηλαδή προθέσεις της Αγκυρας, καταλογίζοντας ευθύνες και στρέφοντας τις προσπάθειες τους εκεί που πρέπει.
Η Ελλάδα, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία μετά την απόφασή της να εκδώσει νέα Ναύτεξ.

images Venizelos Greece NEW images
Σε γραπτή δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει πως με τη νέα αυτή ναυτική αγγελία, η Τουρκία προσβάλλει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η στάση αυτή της Αγκυρας υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, και επισημαίνεται ότι αντί να καταβάλει η Τουρκία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, προκαλεί και πάλι ένταση σε μια περιοχή, που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.