Category Archives: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι.Εξέδωσαν παράνομη Ναύτεξ για ”σεισμογραφικές έρευνες” εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Σε συναγερμό οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Αγκυρα εξέδωσε σήμερα παράνομη Ναύτεξ για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι παράνομες έρευνες
θα άρχιζαν σήμερα και θα λήξουν στις δύο Αυγούστου σε θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται διακόσια περίπου ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης και εκατόν-ογδόντα περίπου ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.
Τις παράνομες έρευνες θα διεξαγάγει το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέϊς, που βρισκόταν στην περιοχή πριν από λίγους μήνες.
Τις Τουρκικές προκλητικές ενέργειες παρακολουθούν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε συναγερμό και δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ώρες σκάφη του να καταπλεύσουν στην περιοχή για να παρακολουθούν τις κινήσεις του Τουρκικού σκάφους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Ουρούτς Ρέϊς ναυλοχεί στο λιμάνι της Αττάλειας και αναμένεται να αποπλεύσει το προσεχές χρονικό διάστημα.
Τουρκικές ναυτικές μονάδες, εξάλλου, που πλέουν ανοικτά των ακτών της Νότιας Τουρκίας δεν αποκλείεται να συνοδεύσουν το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Εν τω μεταξύ σε ογδόντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου προχώρησαν σήμερα δεκαέξι Τουρκικά μαχητικά στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών.


Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι τα Τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε δεκαεπτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Δεκατέσσερις από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, που πραγματοποίησαν Τουρκικά F-16 πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Οκτώ από τα Τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογαν σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ο πρόεδρος Ερντογαν, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, με αφορμή την απόφαση της Αγκυρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει επικρίνει την Τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση τονίζοντας ότι αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών και δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Ερντογαν είπε ότι ”η Ελλάδα δεν κυβερνά την Τουρκία για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγει να κάμνει τέτοιες παρατηρήσεις”.
”Αν η Ελλάδα δεν γνωρίζει τη θέση της, η Τουρκία γνωρίζει πώς να απαντήσει”, ανέφερε προκλητικά, σε συνέντευξη χθες βράδυ στην Τουρκική κρατική τηλεόραση.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις δύο Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι κρατικοί θεσμοί περιμένουν την απόφαση και αναλόγως θα πράξουν.

Οργίλη αντίδραση της Ελλάδας στην προκλητική απόφαση Ερντογαν να διαβασθεί το κοράνι στην Αγιά Σοφιά, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα στην προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογαν να διαβασθεί το κοράνι στην Αγιά Σοφιά, χθες βράδυ, στο πλαίσιο των πανηγυριών, που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος για τη θλιβερή επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαίου του 1453.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ”απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα” της Αγίας Σοφίας, αλλά και ”πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών”.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία.
Καλεί επίσης την Τουρκία ”να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου, όπως η Αγία Σοφία”.
Κλιμακώνοντας την προκλητικότητα της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει και θα προστατευθεί ως σημαντική αξία για την Τουρκία και για την ανθρωπότητα.
Με απύθμενο θράσος, ο Χαμί Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα να ξεπεράσει δήθεν τα ιστορικά της κόμπλεξ.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να προβαίνει σε αντιδράσεις, οι οποίες είναι ”μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα”.


Σε μια εποχή, συνέχισε, κατά την οποία στην Ευρώπη ακούεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει τέμενος στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε από την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
Ο Χαμί Ακσόι, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Δυτική Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα, πως είναι νωπές οι μνήμες για τις προσπάθειες κύκλων να σταματήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη, που ακούεται εδώ και αιώνες με τη δικαιολογία του κορονοϊού, covid-19.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, δεν ενήργησε εναντίον της παγκόσμιας μνημειακής ιδιότητας της Αγιάς Σοφιάς ούτε ενήργησε αντίθετα με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σε σχέση με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο.Υπερπτήση το πρωί πάνω από τις Οινούσσες.Διάβημα Αθήνας προς Αγκυρα για παρενόχληση ελικοπτέρου και υπερπτήσεις.

Πρωί-πρωί, οι Τούρκοι άρχισαν σήμερα τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο με νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου.
Δύο Τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα είκοσι-τέσσερις χιλιάδες πόδια.
Τα Τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από Eλληνικά μαχητικά κατά την πάγια πρακτική.
Χθες, εξάλλου, δέκα Τουρκικά F-16 παραβίασαν σε είκοσι περιπτώσεις τον Ελληνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Τα Τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά.
Κατά τη διαδικασία αναχαίτισή τους σημειώθηκαν πέντε εικονικές αερομαχίες, εμπλοκές.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα προέβη σε αυστηρό διάβημα προς την Αγκυρα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και για τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.
Το διάβημα υπέβαλε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκική πρωτεύουσα.

Προκαλεί και πάλι η Αγκυρα.Δεν παρενοχλήθηκε, ισχυρίζεται, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας.

Μιά ημέρα μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από Τουρκικά μαχητικά, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός.
Πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε καμμιά παρενόχληση και κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι δήθεν μεγαλοποιεί το συμβάν και κλιμακώνει την ένταση.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Χαμί Ακσόι απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε ανυπόστατο, όπως είπε, τον ισχυρισμό για παρενόχληση του Ελληνικού ελικοπτέρου.
Ισχυρίστηκε ότι τα Τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν πτήσεις ρουτίνας στο Αιγαίο και πως δεν έγινε καμμιά παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Αμυνας.
Επιχείρησε μάλιστα να καταλογίσει ευθύνη στην Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, την ώρα, που οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από τους Τούρκους, είναι καθημερινό φαινόμενο, και κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας, ζήτησε συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ένα ζήτημα, που άπτεται του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της αρχής της καλής γειτονίας.

Ο Χαμί Ακσόι είπε προκλητικά ότι η προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης με τη δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας στο Αιγαίο, δεν προσφέρει κάτι στην Ελλάδα.
Αντίθετα, υποστήριξε, τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν αρχίσει μεταξύ των υπουργείων Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Παρενόχληση του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, από Τουρκικά μαχητικά.Εντονη η αντίδραση της Αθήνας, που κάλεσε την Αγκυρα να εισέλθει στον Εικοστό-Πρώτο Αιώνα.

Δύο Τουρκικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν σήμερα το ελικόπτερο, που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, στο πλαίσιο επισκέψεών τους σε φυλάκια νησιών στο σύμπλεγμα Οινούσες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν λίγο πριν από το μεσημέρι, υπερπτήση στα τρεις χιλιάδες πεντακόσια πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, λίγο μετά την απογείωσή του από το νησί.Ακολούθως, τα δύο Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα χίλια -επτακόσια πόδια.
Εντονη ήταν η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία καταδίκασε την νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας.
Σε ανακοίνωση, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη ενέργεια, που επιβεβαιώνει και πάλι τον αρνητικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε αδιέξοδη παραβατικότητα.
Καλεί την Τουρκία να εισέλθει στον Είκοστό-Πρώτο αιώνα καν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο.


Από πλευράς του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο χώρες αυτήν την ώρα.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πτοείται καθόλου και συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαμναν πάντα.

Ούτε την Αγία Εβδομάδα δεν σέβονται οι Τούρκοι.Προχώρησαν σε νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.

Σε σαράντα-έξι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου προχώρησαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, οι Τούρκοι στο Αιγαίο.
Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, οι παραβιάσεις έγιναν από δώδεκα Τουρκικά αεροσκάφη, εννέα μαχητικά F-16, δύο F-4 και ένα κατασκοπευτικό CN-235.
Σημειώθηκαν επίσης έντεκα παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σε τέσσερις περιπτώσεις οι παραβιάσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές, εικονικές αερομαχίες.
Δεκαπέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων πάνω από τη Σάμο, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Χίο.
Σε μιά περίπτωση, Τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήση στα έξι χιλιάδες πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά πολεμικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά με βάση τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.