Category Archives: Οικονομία

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσία από την Τουρκία.

images Turkey Rvssian flags      thCAO1ZEM5

Ο Τούρκος υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Μεχντί Εκέρ, δήλωσε ότι οι εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών, από την Τουρκία στη Ρωσία, αυξήθηκαν κατά 447 τοις εκατόν τους πρώτους πέντε μήνες του 2014.
Το μερίδιο της Τουρκίας στις Ρωσικές εισαγωγές, είπε, αυξήθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013.
Προβλέπουμε, πρόσθεσε, σε περαιτέρω αύξηση των Τουρκικών εξαγωγών τον ερχόμενο χρόνο.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεχντί Εκέρ, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός προμηθευτής τροφίμων και γεωργικών προϊόντων της Ρωσίας, η αξία των οποίων έφθασε στο ένα δισεκατομμύριο εξακόσια-ογδόντα εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο.
Μετά την επιβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαική Ενωση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, για το ρόλο της στην Ουκρανία, σε αντίποινο η Μόσχα προχώρησε στην επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες δυτικές χώρες από τον περασμένο Αύγουστο.

images Agrigulture Goods   αρχείο λήψης
Οπως μετέδωσε το Ανατολή, οι περιορισμοί δημιούργησαν μεγάλες ευκαιρίες για την Τουρκία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, οι οποίες αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες μήνες του 2014, οι Τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία ήταν αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων με βασικά προϊόντα τα υφάσματα, βιομηχανικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Το 2013 οι Τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε επτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Ρωσικές εξαγωγές στην Τουρκία έφθασαν στα δεκαεννέα δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαριου-Σεπτεμβρίου του 2014.

Σύσταση κοινού διαιτητικού δικαστηρίου αποφάσισαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και τα αντίστοιχα Επιμελητήρια Ελλάδας και Τουρκίας.

images Konstantinoble Forum Cy Tu Gree   n_71695_1

Οι πρόεδροι του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελετηρίου Φειδίας Πηλείδης και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Φικρί Τόρος, καθώς και οι πρόεδροι των αντίστοιχων Επιμελητηρίων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος και της Τουρκίας Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, συμφώνησαν στη σύσταση κοινού διαιτητικού δικαστηρίου.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν οι ηγέτες των τεσσάρων επιμελητηρίων, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, το διαιτητικό δικαστήριο θα ασχολείται με την επίλυση εμπορικών διαφορών δίδοντας ώθηση στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

images occupied area Cyprus   thCADF0XNJ
Η συνάντηση των ηγεσιών των επιχειρηματιών Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε συνέχεια του Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο οποίο συζητήθηκαν οι δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο τη συμβολή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

images Konstantinoupli Toursim   images
Και τα τέσσερα επιμελητήρια έχουν συμφωνήσει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για εγκαθίδρυση μηχανισμού συνεργασίας και πραγματοποίηση συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο τη στενότερη επικοινωνία.
Το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη, νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία.

images Athens Syntagma   images
Το επόμενο επιχειρηματικό φόρουμ θα γίνει στην Αθήνα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου.

 

Νέα σημαντική πτώση της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.Πτώση καταγράφει και το χρηματιστήριο.Αρνητικές επιπτώσεις στην Τουρκική οικονομία από το σκάνδαλο διαφθοράς.

images Turkey money  n_60459_4

Στην Τουρκία, με την έναρξη του 2014, ο τομέας της οικονομίας φαίνεται να είναι ο πρώτος, που πλήττεται από το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο έχει συγκλονίσει τη χώρα.
Η αξία της Τουρκικής λίρας έπεσε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους.
Πτώση καταγράφουν και οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ισοτιμία του Τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κατέγραφε νωρίς το απόγευμα απώλειες κάτω από τις 2.1800 τουρκικές λίρες.
Την ίδια ώρα ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Πόλης σημείωνε πτώση κατά 1,91 τοις εκατόν και βρισκόταν στις 66.503, 69 μονάδες.
Η Τουρκική λίρα, εξάλλου, υποχώρησε απέναντι στο ευρώ πέφτοντας στις 2,9879.
Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως η Τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω προσδοκιών ότι φέτος η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα διακόψει την εισροή πακτωλού δολαρίων, που ενίσχυσε τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές

images Turkish Lira      images

Σημειώνεται ότι οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας, που άρχισαν στις 17 περασμένου μηνός, που οδήγησαν σε παραίτηση τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογαν και έχει κατρακυλύσει περαιτέρω την αξία της Τουρκικής λίρας με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το όριο του 2.1 έναντι του δολαρίου.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της συνωμοσίας, όπως ισχυρίστηκε, ξένων εναντίον της χώρας.
Εκαμε επίσης λόγο για στοιχεία, τα οποία υποστηρίζονται από το εξωτερικό και που έχουν θέσει ως στόχο το ψωμί στο τραπέζι τους, τα χρήματα στην τσέπη τους και τον ιδρώτα του προσώπου τους.

 

Στη δωδέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα κατατάσσεται η Τουρκία έως το 2028.

 

images Turkey map  αρχείο λήψης

Η Τουρκία θα είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028, ενώ η Βρετανία θα ξεπεράσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομια στην Ευρώπη.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.Σύμφωνα με τη μελέτη,το 2028 το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της Τουρκίας-ΑΕΠ- θα φθάσει τα τρία τρισεκατομμύρια σαράντα-έξι δισεκατομμύρια δολάρια.Το Βρετανικό Κέντρο προβλέπει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους η Τουρκία θα βρίσκεται στη δέκατη-έβδομη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με το ακαθάριστον εγχώριο προιόν της να φθάνει τα οκτακόσια-είκοσι-δύο δισεκατομμύρια δολάρια.Το 2018, εξάλλου, μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα βρίσκεται στη δέκατη-πέμπτη με το ΑΕΠ στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και το 2023 στην ίδια θέση, αλλά με το ΑΕΠ στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.Ωστόσο το Βρετανικό Κέντρο επισημαίνει πως οι προοπτικές της οικονομίας της Τουρκίας εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.Αν συνεχισθούν οι ταραχές, που συνέβησαν το 2013, σημειώνει, τότε οι ξένοι θα σταματήσουν να επενδύουν στην Τουρκία και συνεπώς θα σταματήσει η ανάπτυξη.Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η Βρετανία θα ξεπεράσει το ΑΕΠ της Γαλλίας έως το 2018 και το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2030.Οι λόγοι είναι η γρήγορη αύξηση του πληθυσμού της Βρετανίας και η λιγότερο εξάρτησή της από τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης.