Category Archives: Πολιτική

Ιστορική επίσκεψη άρχισε σήμερα στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γαλλίας.Στόχος η προώθηση των διμερών σχέσεων.

images Ankara Oland arrival  n_61617_4
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πήγε σήμερα στην Τουρκία για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη αρχηγού του Γαλλικού κράτους, ύστερα από είκοσι-δύο χρόνια.Στόχος των συνομιλιών του με την Τουρκική ηγεσία είναι η προώθηση των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων μετά την υποβάθμισή τους στη διάρκεια της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.
Στο αεροδρόμιο της Αγκυρας τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτήν την ώρα ο πρόεδρος Ολάντ έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Γκιούλ.Ολάντ και Γκιούλ θα δώσουν στη συνέχεια κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.
Αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση και ιδιαίτερα το άνοιγμα των κεφαλαίων 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική και 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Στόχος της Αγκυρας είναι τα κεφάλαια αυτά να ανοίξουν στη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας, που ολοκληρώνεται στο τέλος ερχομένου Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες, η Γαλλία είναι διστακτική να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, το οποίο συνδέεται απευθείας με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στον πρόεδρο Ολάντ στο εσωτερικό, αν ληφθεί υπόψη ότι η δημοτικότητά του είναι χαμηλή, πριν από τις τοπικές εκλογές του ερχομένου Μαρτίου.
Οταν, ο Φρανσουά Ολάντ ανήλθε στην εξουσία το 2012, η κυβέρνησή του επανέλαβε τις ενταξιακές διαπραματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαικής Ενωσης, αίροντας το εμπόδιο, που παρενέβαλλε για το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου.
Πρόκειται για το κεφάλαιο 22, που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική, το οποίο άνοιξε το 2013 και άνοιξε το δρόμο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ύστερα από τρία χρόνια στασιμότητας.
Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή στην Τουρκία, που άρχισε στις 17 περασμένου Δεκεμβρίου με την έναρξη των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρωπαική Ενωση.

images Hollande - France   188811
Αλλα θέματα, που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Γάλλου προέδρου, είναι η κρίση στη Συρία και το Κυπριακό.
Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου, Αμυνας, Ενέργειας και Γεωργίας και κατά την επίσκεψή του θα υπογραφούν συμφωνίες, που θα αφορούν πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές και η ασφάλεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα έχει επίσης συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Ρεπουπλικανικού Λαικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.Και τα δύο κόμματα είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Ολάντ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Γαλατάσαράυ.Θα συμμετάσχει επίσης σε οικονομικό φόρουμ Γάλλων και Τούρκων επιχειρηματιών μαζί με τον πρόεδρο Γκιούλ.Η Γαλλία είναι σήμερα ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί και με την Ρακέλ Ντίκ, σύζυγο του Αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ, που δολοφονήθηκε πριν από επτά χρόνια.

Το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας έχει δηλητηριάσει τις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες Γάλλων βουλευτών και γερουσιαστών να προωθήσουν νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της άρνησης της σφαγής ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

 

Στην Τουρκία αύριο ο Φρανσουά Ολάντ.Οικονομικά θέματα, Ευρω-Τουρκικά, Κυπριακό και περιφεριακά ζήτηματα στο επίκεντρο των συνομιλιών του.

images Turkey France flags   αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αρχίζει αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, την πρώτη Γάλλου προέδρου, εδώ και είκοσι-δύο χρόνια, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας και Παρισιού.
Ο Τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ορόσημο στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις την επίσκεψη Ολάντ, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί αριθμός συμφωνιών για συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από μακρά περίοδο εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, όταν πρόεδρος ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου οι ισχυρές απόψεις εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση επέτειναν το κλίμα έντασης στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις.
Οπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, παρ’ όλον ότι η Τουρκία απέκλεισε Γαλλικές εταιρείες από γιγαντιαία έργα, που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, εφ΄όσον ήταν δυνατό, οι Γαλλο-Τουρκικές οικονομικές σχέσεις δεν επηρεάστηκαν σοβαρά, αφού, σημειώνει, η Γαλλία παρέμενει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία.
Ωστόσο, αναφέρει, η Γαλλία θα ήθελε να εκμεταλλευθεί πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες, που βλέπει να υπάρχουν στην Τουρκία.
Κατά τη Χουριέτ, το Παρίσι ενδιαφέρεται να προωθήσει τα Γαλλικά συμφέροντα σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στις αερομεταφορές και το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι Τουρκικές Αερογραμμές είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Γαλλικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Εαρμπας, ενώ η κοινοπραξία Ιαπωνίας – Γαλλίας με επικεφαλής τις εταιρείες Μιτσουμπίσιη και Αρέβα θα ανεγείρουν το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στη Σινώπη.
Η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης σε επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και της υγείας.
Ο πρόεδρος Ολάντ, για να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα με την Αγκυρα και να ανοίξει το δρόμο για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, θα προσπάθήσει να διαλύσει την εικόνα ότι η Γαλλία παρεμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Η κυβέρνηση Ολάντ, πιστεύει πως η προσέγγιση, που υιοθέτησε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πάγωσε το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για προσχώρηση της Τουρκίας στους 28, δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική και πως η διατήρηση διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαικής Ενωσης θα διασφαλίσει ότι Ενωση μπορεί να συνεχίσει να ενθαρρύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

images Hollande - France   188811
Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο Παρίσι, πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία, αφού η κυβέρνηση Ερντογαν δέχεται έντονες επικρίσεις για τα αντιδημοκρατικά βήματα, που κάμνει για συγκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς.
Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να καλέσει την Τουρκική ηγεσία να σεβασθεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών και να υιοθετήσει τη θέση της Γερμανίδας καγκελλαρίου Ανγκελα Μέρκελ όπως η Αγκυρα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση.
Ενώ πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει δώσει το μήνυμα στους Γάλλους σκεπτικιστές ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στους 28 θα είναι μακρά και αορίστου χρόνου και πως η απόφαση θα ληφθεί τελικά από τους πολίτες της Τουρκίας και της Ευρώπης, αφήνοντας να διαφανεί πως θα διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν από την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Ενώ η Γαλλία έχει ήδη κάμει μιά χειρονομία τον περασμένο Νοέμβριο, με την άρση του βέτο της για άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, παραμένει ασαφές κατά πόσον τα μηνύματα του προέδρου Ολάντ θα γίνουν αποδεκτά από την Αγκυρα, αφού το Παρίσι έστειλε την μπάλα στο γήπεδο της Ευρωπαικής Ενωσης σε σχέση με το άνοιγμά των υπολοίπων κεφαλαίων.
Ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, είχε παγώσει το άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν την οικονομική και νομσματική πολιτική, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, την περιφερειακή πολιτική και την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική.
Το κεφάλαιο, που αφορά τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη πάγωσε όχι μόνον από τη Γαλλία, αλλά και από την Ευρωπαική Επιτροπή, επειδή η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει το άνοιγμα των λιμανιών της σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του προέδρου Ολάντ με τον πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν θα βρίσκονται επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιραν και το Αφγανιστάν, καθώς και το Κυπριακό.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Ρεπουπλικανικού Λαικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, αφού η Αρμενική κοινότητα στη Γαλλία ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη των σφαγιασθέντων Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς με ειδικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση το 2015 ενός αιώνα από τη διάπραξη του στυγερού εγκλήματος.
Μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Γαλατάσαρράυ.Θα παραστεί επίσης μαζί με τον πρόεδρο Γκιούλ σε οικονομικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν Γάλλοι και Τούρκοι επιχειρηματίες, αφού το Παρίσι, ενδιαφέρεται να προσελκύσει περισσότερες Τουρκικές επενδύσεις στη Γαλλία.
Τον πρόεδρο Ολαντ θα συνοδεύουν επτά υπουργοί, περιλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Αμυνας.

 

 

Την Τουρκία επισκέπτεται στις 27 Ιανουαρίου ο Φρανσουά Ολάντ.Θα φέρει νέα πνοή στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις εκτιμά η Αγκυρα.

images Turkey France flags   αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Γκιούλ, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η επίσκεψή του θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Τουρκία εδώ και είκοσι-δύο χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Γραφείου του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθεί την Τουρκία από τις 27 έως τις 28 τρέχοντος μηνός.
Σημειώνεται ότι κατά τις συναντήσεις που θα έχει θα συζητηθούν οι Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις, πολιτικά και οικονομικά θέματα, νέοι τομείς εταιρικής σχέσης και πιθανοί τομείς συνεργασίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις επί περφερειακών και διεθνών θεμάτων, περιλαμβανομένων ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαική Ενωση.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, προστίθεται, θα διασφαλίσει τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για να αποκτήσουν νέα δυναμική και να συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναμένεται να υπογραφει αριθμός συμφωνιών για ενδυνάμωση των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων.
Οι πρόεδροι Γκιούλ και Ολάντ αναμένεται ότι θα παραστούν σε Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Γαλλίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στην Αγκυρα.

images Olante France  images
Οπως γράφει η εφημερίδα Ζαμάν, η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία χαιρετίστηκε από την Αγκυρα επειδή τηρεί μετριοπαθή στάση απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση, που τηρούσε ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ολάντ ήρε την αντίθεση της Γαλλίας στο άνοιγμα ενός από τα πέντε κεφάλαια, που είχε παγώσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαικής Ενωσης.

 

Η Ευρώπη επικρίνει την Τουρκία για τις προσπάθειες, που καταβάλλει για περιορισμό της δικαστικής εξουσίας.

Ευρωπαική Ενωση και Συμβούλιο της Ευρώπης επέκριναν την Τουρκική κυβέρνηση για τα δρακόντεια μέτρα, που παίρνει για να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς.

images Turkey-EU flags       th

Η Ευρωπαική Ενωση προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερντογαν να μην υπονομεύσει το δικαστικό σώμα, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε σοβαρή οπισθοδρόμηση τις προτάσεις, που κατέθεσε για τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.Η  νομοθεσία είχε τροποποιηθεί το 2010 ύστερα από δημοψήφισμα.

images Council of Europe  αρχείο λήψης

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα τεθεί σε κίνδυνο με τις νέες προτάσεις της Τουρκικής κυβέρνησης.
Οι προτάσεις, είπε, με τις οποίες περιορίζονται οι εξουσίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, αποτελούν σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία.
Η Ευρωπαική Επιτροπή, εξάλλου, προειδοποίησε την Τουρκική κυβέρνηση για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στις 17 περασμένου μηνός.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε σε γραπτή δήλωση υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των ερευνών πρέπει να αποφευχθεί.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την απομάκρυνση τριακοσίων-πενήντα αστυνομικών και τις αλλαγές καθηκόντων πολλών άλλων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόσθεσε, ανταποκρίνεται στα Ευρωπαικά πρότυπα και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Κάλεσε επίσης την Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, να τηρήσει τα πολιτικά κριτήρια της ένταξης, περιλαμβανομένης της εφαρμογής των κανόνων δικαίου.
Στην έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο για την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά το 2013, η Κομισιόν εξήρε το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογαν να μην επιφέρει αλλαγές στη δομή του.
Σημείωσε επίσης ότι το Συμβούλιο συνέχισε την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του για την περίοδο 2012-2016, προωθώντας σε γενικές γραμμές την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, η Ευρωπαική Ενωση επέκρινε το ρόλο του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού του υπουργείου στο Συμβούλιο των Δικαστών και Εισαγγελέων.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση Ερντογαν να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του Συμβουλίου.

 

Περιφερειακά θέματα και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιραν.

images Iran Turke Ministe Foreign  n_60555_4

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ιραν Τζαβάντ Ζαρίφ είχαν στην Κωνσταντινούπολη συνομιλίες, που κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένων της Συριακής κρίσης και της κατάστασης στο Ιρακ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Τεχεράνη.
Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες στοχεύουν στην αύξηση των εμπορικών τους συναλλαγών στα τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και στην περαιτέρω αύξησή τους στα πενήντα δισεκατομμύρια.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφάσισαν την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Ιραν.
Από πλευράς του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος των τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.Τόνισε επίσης την ανάγκη προώθησης των διμερών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και των μεταφορών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και του Ιραν θα έχουν προσεχώς κοινή συνάντηση με επισήμους του Αζερμπαιτζάν και χαιρέτισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού, όπως δήλωσε, η Τουρκία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιρακ και την κατάληψη μερικών πόλεων της χώρας από ομάδες, που έχουν δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Κάιντα.
Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα να επικρατήσει η ειρήνη ενόψει των εθνικών εκλογών στο Ιρακ στις 30 ερχομένου Απριλίου, χωρίς εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.

 

Περιοδεία σε χώρες της Απω Ανατολής αρχίζει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογαν παρά το σκάνδαλο διαφθοράς, που συγκλονίζει την Τουρκία.

images Erdogan Poli speak     ca2f178511ae43721bafd190b8669aaf-jpg20131108220958
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν αναχωρεί σήμερα για επίσημες επισκέψεις στην Ιαπωνία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη για προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με τις τρεις αυτές χώρες, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία.
Θα τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας και Ενέργειας, βουλευτές και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι το Τόκιο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Αμπε, οι οποίες θα καλύψουν κυρίως θέματα, που αφορούν την αμυντική βιομηχανία.
Η Τουρκία θα συνεργασθεί με την Ιαπωνική εταιρεία Μιτσιουμπίσι για ανάπτυξη ενός κινητήρα, χιλίων-πεντακοσίων αλόγων, που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αρμάτων μάχης, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα άρματα θα κατασκευάζονται σε συνεργασία με τη Νότιο Κορέα, ενώ η μηχανή τους θα είναι Ιαπωνικής κατασκευής.
Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογαν θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης για ίδρυση σχολής επιστημών στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία Ιάπωνες επιστήμονες θα μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους στην πυρηνική ενέργεια και σε άλλους τομείς με Τούρκους συναδέλφους τους.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την από κοινού κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα.
Υπογράφηκε επίσης συμφωνία για συνεργασία στους τομείς των επιστημών, της πυρηνικής ενέργειας και της τεχνολογίας.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι η Μαλαισία, όπου θα συζητήσει κυρίως τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Στόχος είναι η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας και Μαλαισίας.Το 2010 οι Τουρκικές εξαγωγές στη χώρα αυτή έφθασαν τα 225 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στην Τουρκία από τη Μαλαισία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Ταγίπ Ερντογαν θα μεταβεί στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη, όπου επίσης θα συζητήσει θέματα οικονομικής φύσης, όπως ζητήματα επενδύσεων και εμπορίου.
Τουρκία και Σιγκαπούρη προγραμματίζουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, με στόχο την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων.Οι επισκέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού σε χώρες της Απω Ανατολής πραγματοποιούνται σε μιά περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς.

 

Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησαν οι Τζων Κέρρυ και Αχμέτ Νταβούτογλου.Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέρυ και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα, μετέδωσε απόψε ότι οι δύο υπουργοί εξέτασαν διάφορα θέματα, όπως η κρίση στη Συρία και ιδιαίτερα οι τελευταίες επιθέσεις των δυνάμεων του προέδρου Ασσαντ στο Χαλέπι και οι προετοιμασίες για σύγκληση της νέας συνόδου για ειρήνευση στη Συρία, γνωστής ως Γενεύη Δύο.
Κέρυ και Νταβούτογλου συζήτησαν επίσης την Αραβο-Ισραηλινή διένεξη ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιρακ, όπου κλιμακώθηκαν τα επεισόδια βίας τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας συζήτησαν και το Κυπριακό και το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για επίλυση του προβλήματος.