Σε δύο εβδομάδες η Τουρκία θα έχει νέο πρωθυπουργό. Επικρατέστερος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

images Erdogan-Gul    aa_picture_20140805_2964665_high-jpg20140812220717

Μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογαν στην προεδρία της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό στις 27 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατόλια, ο εκπρόσωπος του κόμματος Χουσείν Τσελίκ, δήλωσε ότι σε έκτακτο συνέδριο σε δύο εβδομάδες θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Ο Ταγίπ Ερντογαν θα ορκισθεί ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας στις 28 Αυγούστου, μετά το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του.
Ο Χουσείν Τσελίκ είπε ότι θα υπάρχει μόνον μία υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία και είναι πιθανόν να μην διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ δύο η περισσοτέρων υποψηφίων.
Δήλωσε επίσης ότι θα είναι πολύ φυσικό για τον απερχόμενο πρόεδρο Γκιούλ, ο οποίος είναι ένας από τους ιδρυτές του κόμματος, να επιστρέψει σ’ αυτό.
Σημειώνεται ότι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ έχει ήδη δηλώσει πως θα επιστρέψει στο κόμμα.

images Erdogan Alone   images
Ο εκλελεγμένος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν χαιρέτισε την απόφαση Γκιούλ.
Μιλώντας χθες βράδυ σε δεξίωση, που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της αποχώρησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι είναι φυσικό να επιστρέψει στο κόμμα του ο απερχόμενος πρόεδρος.
Είπε επίσης ότι θα είναι λάθος να διαχωρισθεί η θέση του προέδρου του κόμματος από την πρωθυπουργία και συνεπώς να υποβληθούν δύο υποψηφιότητες.
Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα επιστρέψει στο κόμμα μετά τις 28 Αυγούστου, ημερομηνία, που λήγει η θητεία του.
Σε ομιλία στη δεξίωση, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της κυβέρνησης για τη συνεργασία τους στη διάρκεια της προεδρίας του και εξήρε τη δημοκρατική ωριμότητα της Τουρκίας, που της επιτρέπει, είπε, τη διόρθωση των λαθών.
Η σημερινή κατάσταση στη διεθνή σκηνή, ισχυρίστηκε, καταδεικνύει πως είναι αναγκαία η ύπαρξη ισχυρής, σταθερής και ευημερούσας Τουρκίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.
Εν τω μεταξύ ο Τουρκικός Τύπος αναφέρεται στα πρωτοσέλιδά του στο θέμα του νέου πρωθυπουργού και σημειώνει πως το γεγονός ότι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ επιστρέφει στο κόμμα την επομένη της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος, τον αποκλείει από την εκλογική διαδικασία.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC
Σύμφωνα με Τουρκικές εφημερίδες, επικρατέστεροι για τη διαδοχή του Ταγίπ Ερντογαν είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και ο βουλευτής Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι, όμως, πολύ πιθανόν να γίνει το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογαν στην προεδρία.
Γράφουν επίσης ότι αυτό, που θέλει ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας είναι έναν πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά μαζί του, κι αυτό θεωρείται πως μπορεί να το κάμει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>