Νέα διαμαρτυρία Αιγύπτου στην Τουρκία για επικρίσεις Ερντογαν εναντίον του προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας.

images Egypt Pyramid flag   5500a3d0-179a-11e3-b530-5f32e820d32b-5-jpg20140726164307

Το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Κάϊρο και διαμαρτυρήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν με τις οποίες επέκρινε την Αίγυπτο.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογαν απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.
Αναφέρει επίσης ότι οι δηλώσεις αυτές κατέδειξαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει πλήρη άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας στην Αίγυπτο από την επανάσταση στις τριάντα Ιουνίου του 2013, που οδήγησε στην στρατιωτική ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Αφήνει επίσης να νοηθεί ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πάρει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Καίρου και της Αγκυρας.
Η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει έως τώρα την ανακοίνωση του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

images Egypt Sisi   αρχείο λήψης
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τύραννο.
Δεν θεωρώ, είχε δηλώσει στο Αμερικανικό Τηλεοπτικό Δίκτυο Σι-Εν-Εν, τον αλ -Σίσι δημοκράτη, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.Δεν τον θεωρώ επίσης πρόεδρο, ανέφερε, αλλά τύραννο και δεν έχω, ισχυρίστηκε, καμμιά αμφιβολία γι αυτό.
Είναι η δεύτερη φορά, που καλείται ο Τούρκος επιτετραμμένος από το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στον οποίο διαμαρτυρείται για δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι παρεμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται αποκλεισμένη από το Ισραήλ.

images  Egypt enbassy Turkey         3a5c03b0-5430-11e3-8702-c1cd64fa92f9-jpg20131123134440
Οι Τουρκο-Αιγυπτιακές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογαν υποστήριζε σθεναρά.
Τον πρασμένο Νοέμβριο, η Αίγυπτος υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τουρκία σε επίπεδο επιτετραμμένου και ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αγκυρα.Η Τουρκία απάντησε αμέσως με παρόμοιο μέτρο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>