Προειδοποίηση Γκιούλ προς Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

images Gul energy    n_58337_4

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας καλώντας τη χώρα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων.
Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος Γκιούλ αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στους όρους της συμφωνίας του 2012 για κατάπαυση του πυρός και να καταβάλουν προσπάθειες για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τρόπο που να είναι σεβαστά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού.
Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα σπείρει το μίσος, κατά την έκφρασή του, αν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ, είπε, βομβαρδίζει την Παλαιστίνη από ξηράς και θαλάσσης, καταστρέφει σπίτια και δολοφονεί αθώους ανθρώπους μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.Οι ενέργειες του Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι επικίνδυνες.

images Gaza Victims   401ec900-075f-11e4-a6f0-a36f652b408b-jpg20140710024456
Τερματισμό των Ισραηλινών επιδρομών ζήτησαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ταγίπ Ερντογαν, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Σελαχετίν Ντεμιρτάς, του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις μετά τα τραγικά γεγονότα στ’ ανοικτά της Γάζας το 2010.
Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεών τους,αφού προηγουμένως η Αγκυρα έθεσε τρεις όρους:Την επίσημη απολογία από το Ισραήλ για τα τραγικά γεγονότα, την καταβολή αποζημιώσεων και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

images Turkey Israel flags      thCAM8AT3A
Το Τελ Αβίβ ικανοποίησε τον πρώτο όρο, ενώ για τον δεύτερο όρο οι δύο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις, χωρίς, όμως να φθάσουν ακόμη σε αποτέλεσμα.Ο τρίτος όρος έχει απορριφθεί από το Ισραήλ, αλλά η Αγκυρα φαίνεται ότι δεν επέμενε.
Μετά την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή, η εξομάλυνση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων φαίνεται να απομακρύνεται εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>