Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων Τούρκων.

images  Turkish Parliament   αρχείο λήψης

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη Συμφωνία Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ της Αγκυρας και των Βρυξελλών.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, χαιρέτισε την απόφαση.
Οπως έγραψε στον προσωπικό του λογιαριασμό, στο Twitter, η απόφαση αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της θεώρησης διαβατηρίων Τούρκων, που θα επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

images  Turkey  Eu        thCA6R3C8K
Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στις κυβερνήσεις των χωρών της Ενωσης να εξαναγκάζουν τους παράνομους μετανάστες, που πέρασαν στην Ευρώπη από την Τουρκία, να επιστρέφουν στη χώρα αυτή με αντάλλαγμα την έναρξη συνομιλιών για το θέμα της κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες.
Η εφαρμογή της κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων θα αρχίσει τρία χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης χαιρέτισε και η Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Σε δήλωση η Σεσίλια Μάλστρομ αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαικής Ενωσης και της Τουρκίας.

images Secilia Malstrom EU Home Commiso   αρχείο λήψης
Η συμφωνία, προσθέτει, αντικατοπτρίζει το κοινό μας ενδιαφέρον για πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, καθορίζοντας σαφείς υποχρεώσεις και διαδικασίες για τις αρχές της Τουρκίας και των χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, προκειμένου να επιστρέφουν γρήγορα τα άτομα, τα οποία εισήλθαν παράνομα στο Ευρωπαικό έδαφος, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η οικονομική επιβάρυνση της επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών ανήκει στην Τουρκία.
Ωστόσο, η χώρα αυτή θα δημιουργήσει καταφύγια και εγκαταστάσεις για τους μετανάστες, που θα στέλλονται πίσω από τις Ευρωπαικές χώρες με χρήματα, τα οποία θα παρέχουν οι Βρυξέλλες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>