Την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία καλούν την κυβέρνηση Ερντογαν οι Βρυξέλλες.Συνήλθε σήμερα το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας.

images Luxuberg-Turkey Presser Eu   f78c1880-fab4-11e3-81e2-e9ccc6b1d62d-jpg20140623124253-jpg20140623151027

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, που προνοεί το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία.Την κάλεσαν επίσης να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.
Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο.
Προήδρευσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, των ”28”, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και συμμετείχε ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι της Τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείτο ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε ανακοίνωση, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης, αναφέρει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήγειρε, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις διμερείς σχέσεις.

images Greece Venizelos NEW   images
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία, που θα είχε η συμβολή της Τουρκίας στην κατεύθυνση ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, υπό το φως και της πρόσφατης επανέναρξης των συνομιλιών.
Στο Συμβούλιο τέθηκε, επίσης, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαικής Ενωσης- Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη επικύρωση και εφαρμογή της από την Τουρκική πλευρά.
Αναφορικά με τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, για πρόοδο στις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη, καθώς και για σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Τόνισε ακόμη ότι ο πλήρης σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του Ευρωπαικού Κεκτημένου μπορούν να δώσουν ώθηση και συγκεκριμένα αποτελέσματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαική Ενωση.
Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στέφαν Φούλε τόνισε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει μόνον αν υπάρξει πρόοδος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και σε όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με το Κυπριακό.

images Fule Turkey Backgra fule_eu_headlinenew
Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι σε τέτοια περίπτωση θα ανοίξουν κάποια κεφάλαια, μερικά από τα οποία θα κλείσουν πολύ γρήγορα.
Ο υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε το άνοιγμα των δεκαεπτά κεφαλαίων, που είναι παγωμένα για πολιτικούς, όπως είπε, λόγους.

images Cavusoglou NEW   cavus-jpg20140227224420-jpg20140312220340
Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πράξει πλήρως ό,τι της αναλογεί και αναμένει από τους ”28” να πράξουν το ίδιο.
Η ένταξη της Τουρκίας, είπε, είναι στρατηγική επιλογή και κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσεγγίσουν τη χώρα με στρατηγική προοπτική, παρά να υποστηρίζουν τα πολιτικά συμφέροντα, κατά την έκφρασή του, μερικών χωρών-μελών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *