Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας σήμερα στο Λουξεμβούργο.Και το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη.

images Turkey Eu    thCA6R3C8K

Το Κυπριακό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας, το οποίο συνέρχεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, επί Ελληνικής Προεδρίας.
Στο επίκεντρο θα είναι η έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες, η Αγκυρα θα ζητήσει το άνοιγμα δύο νέων κεφαλαίων.
Πρόκειται για τα κεφάλαια 23 το οποίο αφορά το Δικαστικό Σύστημα και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24, που αφορά τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια.
Και τα δύο κεφάλαια παραμένουν παγωμένα, ύστερα από βέτο, το οποίο άσκησε η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί η Αγκυρα απέναντι στη Λευκωσία.

images Tsavusoglu EU  aa_picture_20140313_1804913_high-jpg20140313220536
Οπως έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαική Ενωση να την προσεγγίσει αντικειμενικά και δίκαια, όπως έπραξε και με άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες.
Δήλωσε επίσης ότι η Αγκυρα επιθυμεί η διαπραγματευτική διαδικασία να συνδεθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τόνισε, από την Αγκυρα, όπου βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας απαιτείται πρόοδος τόσο στο θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων όσο και σε ζητήματα, που αφορούν την Κύπρο.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαικής Ενωσης άρχισαν πριν από εννέα χρόνια και στη διάρκειά τους ο αριθμός των κεφαλαίων, που έχουν ανοίξει αυξήθηκε σε δεκατέσσερα με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22, το οποίο αφορά την Περιφερειακή Πολιτική, τον Νοέμβριο του 2013.

images Fule Turkey Backgra fule_eu_headlinenew
Δεκαέξι από τα δεκαεννέα κεφάλαια, που παραμένουν, είναι παγωμένα λόγω αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία άσκησε βέτο στο άνοιγμά τους λόγω της αδιάλλακτης πολιτικής, που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό.
Επιφυλάξεις στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων διατυπώνουν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία.
Αναμένεται ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα ασκηθεί κριτική στην Τουρκία για την πολιτική, που ακολουθεί τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και τις βασικές ελευθερίες και την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας.

images Venizelos Davutoglu   images
Του Συμβουλίου θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και σ’ αυτό θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος Φούλε.
Επικεφαλής της Τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *