Συνάντηση Ολάντ- Ερντογαν στο Παρίσι.Σημαντική η διατήρηση του επιπέδου των σημερινών Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ.

images  Olande -Erdogan Paris    n_68090_1

Η κατάσταση στη Συρία ήταν στο επίκεντρο συνάντησης, που είχε στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αφήσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει κατά πόσον θα σταλεί στρατιωτική υποστήριξη στη Συρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσει τη Συρία.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι η διατήρηση του επιπέδου των σημερινών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι σημαντική και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή.
Ολάντ και Ερντογαν συζήτησαν επίσης το θέμα της ανέγερσης πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία από την κοινοπραξία Μιτσουμπίσι της Ιαπωνίας και Αρίβα της Γαλλίας.
Η εφημερίδα Χουριέτ Ντέιλυ Νιούς, επικαλούμενη Γαλλικές πηγές, γράφει ότι ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, η χώρα του να ενισχύσει τα μέτρα για να παρεμποδίσει την ένταξη σε οργανώσεις φανατικών Ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ, νέων από τη Γαλλία.

images  Hollande - France      188811
Κατά τις ίδιες πηγές, σημειώνει η εφημερίδα, ο πρόεδρος Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία επιδιώκει την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό.
Απαντώντας ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι επειδή η Τουρκία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός τέτοιου είδους έλεγχοι είναι πολύ δύσκολοι.
Εως σήμερα η Αγκυρα έχει απελάσει είκοσι-δύο Γάλλους νέους, οι οποίοι ήθελαν να ενταχθούν σε οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων, που δρούν στη Συρία.
Ο πρόεδρος Ολάντ και ο Ταγίπ Ερντογαν συζήτησαν επίσης την κρίση στην Ουκρανία, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τη σημασία της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν στη Δυτική Τουρκία και στην Ευρώπη γνωστού ως Τrans-Anatolian Natural Gas Pipeline, TANAP.

images  Turkey France flags     αρχείο λήψης
Τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν αν συζητήθηκαν οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, κάτι, που θα αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με αναλυτές στην Αγκυρα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τη δέκατη επέτειο της ίδρυσης μουσουλμανικής οργάνωσης, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *