Τις μεταρρυθμίσεις στο Τουρκικό δικαστικό σύστημα συζητούν Τουρκία και Ευρωπαική Ενωση.Στην Αγκυρα από το απόγευμα ο Στέφαν Φούλε.

images Fule Arriving Ankara   n_67859_1

Αγκυρα και Βρυξέλλες θα συνεχίσουν τη συζήτηση της εναρμόνισης της Τουρκικής νομοθεσίας με θέματα, που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, με βάση και τα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται στο κεφάλαιο 23, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνέχιση της συζήτησης θα γίνει κατά τη διήμερη επίσκεψη του Επιτρόπου της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που άρχισε σήμερα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που έφθασε το απόγευμα στην Αγκυρα, είχε ήδη την πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images Fule-Cavusoglu  20140122-fule-turkey-cavusoglu
Απόψε παρακάθησε σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος Γκιούλ.
Αύριο ο Στέφαν Φούλε θα συμμετάσχει σε συνάντηση της ομάδας εργασίας, που ασχολείται με το κεφάλαιο 23, το οποίο αφορά το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.Από Τουρκικής πλευράς θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ευρωπαικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.
Τοσο το κεφάλαιο 24, που αφορά τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια όσο και το κεφάλαιο 23, έχουν παγώσει, λόγω του βέτο, το οποίο άσκησε η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Λευκωσία και δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού.
Και τα δύο κεφάλαια είναι ουσιώδη στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στους ”28” και η Αγκυρα καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για το άνοιγμά τους.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ορισμένες σημαντικές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης έχουν προσεγγίσει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών, αλλά, όπως επισημαίνει, αποφεύγουν να ασκήσουν πιέσεις επί της Λευκωσίας για να μεταβάλει τη στάση της.

images Cyprus EU Flags Mix  images
Λόγω του βέτο της Κύπρου, Αγκυρα και Βρυξέλλες συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για συζήτηση του κεφαλαίου 23 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ως εκ τούτου θα συζητηθεί και το Κυπριακό, υπό το φως της εν εξελίξει διαδικασίας, κατά τις επαφές του Στέφαν Φούλε.
Το δικαστικό σύστημα είναι ένας από τους τομείς για τον οποίο η Τουρκική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαική Ενωση, η οποία την κάλεσε να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό.
Οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί και τα σκληρά μέτρα, που εφάρμοσαν οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για τον τερματισμό τους.

images Turkey-EU flags       th
Οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την Αγκυρα για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα της διαδήλωσης.
Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την περαιτέρω επιδείνωση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία μετά την πρωτοφανή αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογαν στο σκάνδαλο διαφθοράς, με τις μαζικές μεταθέσεις χιλιάδων αστυνομικών και δικαστών και τους περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου.
Τις ανησυχίες αυτές αναμένεται να επαναλάβει στην Τουρκική ηγεσία ο Στέφαν Φούλε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *