Στην Τουρκία ο Στέφαν Φούλε για την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.Και το Κυπριακό στις συνομιλίες του.

images Fule New Alone  n_67745_1

Ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Αγκυρα νέες συνομιλίες για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση.
Οι συνομιλίες διεξάγονται εν μέσω αυξανομένων ανησυχιών για την επίδοση της Τουρκίας στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απροθυμίας της χώρας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, το οποίο θα συζητηθεί κατά τις επαφές του Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Ο Στέφαν Φούλε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς επίσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας.
Θα συμμετάσχει επίσης σε συνάντηση της ομάδας εργασίας σε σχέση με το κεφάλαιο 23, που αφορά τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το οποίο η Αγκυρα ζητεί να ανοίξει.
Η ομάδα ασχολείται με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στους δύο αυτούς τομείς, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

images Cyprus Democracy Picture   αρχείο λήψης
Το κεφάλαιο αυτό είναι μεταξύ εκείνων, που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της αρνητικής στάσης, την οποία τηρεί η Αγκυρα απένατι στο θέμα της αναγνώρισης της Λευκωσίας και της επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία άρχισε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις το 2005, αλλά σημείωσε μικρή πρόοδο λόγω του Κυπριακού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και των έντονων επιφυλάξεων ορισμένων χωρών-μελών στην προσχώρησή της στους ”28”.
Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον περασμένο χρόνο, ύστερα από πάγωμα τριών χρόνων, αλλά, οι αντιδημοκρατικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν σε σχέση με το σκάνδαλο, που ξέσπασε για διαφθορά και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες στην Ευρωπαική Ενωση για το κράτος δικαίου, που επικρατεί στην Τουρκία.

images Turkey-EU flags       th
Μετά τα σκληρά μέτρα, που εφάρμοσε η Τουρκική αστυνομία για καταστολή των διαδηλώσεων, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την κυβέρνηση Ερντογαν πως οποιαδήποτε χώρα, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαική Ενωση, πρέπει να εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι για τους πολίτες της.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να διευθετηθεί συνάντηση του Στέφαν Φούλε με τον Ταγίπ Ερντογαν λόγω προβλημάτων, που προέκυψαν στον προγραμματισμό των επαφών του Ευρωπαίου Επιτρόπου, όπως υποστήριξε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *