Την Ελληνίδα ιστορικό, Ευαγγελία Μπαλτά, τίμησε ο πρόεδρος Γκιούλ για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

images Mpalta Historian Gul    αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Αριστείας, στην Ελληνίδα ιστορικό Ευαγγελία Μπαλτά, για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η Ευαγγελία Μπαλτά, εργάζεται στο Εθνικό Ιδρυμα Μελετών και έχει ηγετική θέση στη μελέτη των λεγόμενων “Καραμανλίδικων”, του γλωσσικού ιδιώματος των Ορθόδοξων Χριστιανών της Μικράς Ασίας (αποτελεί παραλλαγή της τουρκικής και γράφεται με το ελληνικό αλφάβητο).

images Ceremony Mpalta Gul    images
Σε ομιλία κατά την τελετή, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Γκιούλ είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν τιμά μόνον όσους ασχολούνται με τον πρόσφατο πολιτισμό, που συνδέεται με την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά όλη την προηγούμενη πολιτιστική ιστορία.

images  Lakis Vigkas N     αρχείο λήψης
Ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, συνεχάρη θερμά την Ευαγγελία Μπαλτά για την εξαιρετική διάκριση και το πολύ σημαντικό έργο της, που αφορά την ιστορία των Ορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Η Ευαγγελία Μπαλτά είχε οργανώσει το τρέχον έτος επιστημονική ημερίδα για τα καραμανλίδικα και τις άλλες μορφές γραφής των γλωσσών (αρμενική, λατινική, ισπανο-εβραϊκή, ελληνική) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Πόλης.

images Agia Sofia N    αρχείο λήψης
Κατά την τελετή τιμήθηκαν μεταξύ άλλων ο ιστορικός Cornell Fleischer από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τουρκολόγος και ιδρυτής του τμήματος Τουρκολογίας στην Κύπρο György Hazai από την Ουγγαρία και ο τουρκολόγος Dimitry Mihailovic Nasilov από τη Ρωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>