Διπλωματικός ελιγμός και άνοιγμα Γκιούλ προς την Αίγυπτο.Εστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Σίσι.Προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Αγκυρας και Καίρου.

images Turkey Egypt Flags 2  αρχείο λήψης

Ανοιγμα προς την Αίγυπτο επιχειρεί η Τουρκία.Σε ένα διπλωματικό ελιγμό ο πρόεδρος Γκιούλ απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, μετά την εκλογική του νίκη.
Οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν υποβαθμισθεί μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατηγό Σίσι.Η Αγκυρα υποστήριξε σθεναρά τον Μόρσι και τη Μουσουλμανική αδελφότητα και πολλές φορές κατηγόρησε τον Σίσι για πραξικόπημα.
Σημειώνεται ότι κατά την τελετή εγκαθίδρυσης του προέδρου Σίσι, την περασμένη Κυριακή, δεν προσκλήθηκε κανένας Τούρκος επίσημος.Αντιθέτως προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ένδειξη των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Καίρου.

images Gul New alone     images
Ο Τούρκος πρόεδρος σε σημερινό συγχαρητήριο μήνυμα στον Αιγύπτιο ηγέτη, αναφέρει ότι δεν έχει καμμιά αμφιβολία, πως οι βαθειά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα συνεχισθούν.Απευθύνει επίσης τις καλύτερές του ευχές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία του Αιγυπτιακού λαού.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μήνυμα Γκιούλ αποτελεί την πρώτη επίσημη επικοινωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, αφότου ο στρατηγός Σίσι ανέτρεψε τον Ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον περασμένο χρόνο.

images Egypt Sisi   αρχείο λήψης
Πηγές της Τουρκικής Προεδρίας, που επικαλείται η Χουριέτ, χαρακτήρισαν το μήνυμα συνήθη πρακτική και πως δεν σημαίνει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ αρνείται το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι ανέλαβε την εξουσία, ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν και η κυβέρνησή του κατήγγειλαν πολλές φορές και μάλιστα με έντονο ύφος την ανατροπή Μόρσι μιλώντας για πραξικόπημα, που διενεργήθηκε στην Αίγυπτο.
Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την προσωρινή κυβέρνηση του Καίρου για άσκηση κρατικής τρομοκρατίας και παρομοίασε τον στρατηγό Σίσι με τον Μπασάρ αλ-Ασσαντ.

images  Egypt enbassy Turkey         3a5c03b0-5430-11e3-8702-c1cd64fa92f9-jpg20131123134440
Τουρκία και Αίγυπτος κήρυξαν τους πρέσβεις η μιά χώρα της άλλης ανεπιθύμητους και υποβάθμισαν το επίπεδο της διπλωματικής τους εκπροσώπησης, προκαλώντας ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, γράφει η Χουριέτ, ο πρόεδρος Γκιούλ άρχισε σιγά σιγά να διαφοροποιεί τη στάση του από εκείνη του Ταγίπ Ερντογαν και εμμέσως προέτρεψε την κυβέρνηση να αναζητήσει κανάλια επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>