Να εφαρμοστεί στην Κύπρο το μοντέλο του Ιράκ σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, υποστηρίζει ο Τανέρ Γιλντίζ.

images Gildiz Energy Taner     αρχείο λήψης

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα βόρεια της Κύπρου.
Εκαμε τη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και τις σεισμογραφικές έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή, στο περιθώριο συνεδρίου για την ενέργεια στην Αγκυρα.
Ο Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή.

images Cyprus AOZ    images
Υποστήριξε επίσης ότι όλοι οι φυσικοί πόροι στην περιοχή πρέπει να είναι αιτία για την ειρήνη και πρότεινε να εφαρμοσθεί στην Κύπρο το μοντέλο διαμοιρασμού του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το οποίο εφαρμόστηκε στο Ιράκ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε πως τα έσοδα, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων τόσο στο νότο όσο και στο βορρά, κατά την έκφρασή του, θα είναι ορθό  να μοιραστούν σε όλη την Κύπρο.Δηλαδή να έχει οικονομικό όφελος και το ψευδοκράτος.

images Kurdistan -Turkey Map   αρχείο λήψης
Το μοντέλο, που εφαρμόστηκε στο Ιράκ αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που εντοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν και τη διανομή των εσόδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, στη Βαγδάτη.
Σε σχέση με το θέμα της διανομής έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τα ποσά, που εισπράττουν η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Το σύνταγμα προνοεί ότι, στους Κούρδους ανήκει μόνο το 17 τοις εκατόν των εσόδων από την πώληση του πετρελαίου, παρόλον ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν διαμαρτύρεται ότι εισπράττει λιγότερα.Ετσι άρχισαν διαφωνίες σε σχέση με το θέμα αυτό.

images  Ceyhan_Pipeline-Marine_Terminal
Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση προχώρησε σε συμφωνία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός, που κατασκεύασε, για τη μεταφορά του Κουρδικού πετρελαίου στο λιμάνι Τσειχάν στο νότιο τμήμα της χώρας και απ’ εκεί να εξάγεται με δεξαμενόπλοια στις διεθνείς αγορές.
Πριν από λίγες ημέρες άρχισε η εξαγωγή Κουρδικού πετρελαίου σε αγορές της Ευρώπης.Τα χρήματα, που εισπράττονται θα κατατίθενται σε Τουρκική κρατική τράπεζα με βάση τη συμφωνία Αγκυρας-Αρμπίλ και στη συνέχεια οι δύο πλευρές στο Ιράκ θα παίρνουν τα ποσά, τα οποία τους αναλογούν.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιρακ, η οποία προχώρησε σε αγωγή εναντιον της Τουρκίας σε διεθνές φόρουμ.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του αγωγού προς το Τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν είναι παράνομη και παραβιάζει το ομοσπονδιακό σύνταγμα της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *