Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί.Χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις απόψε.

images Pols Taksim 2014     fft16_mf2205811

Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, που σημειώθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν πριν ακριβώς από ένα χρόνο για τη μη ανάπλαση του πάρκου Γκεζί.
Οι συγκεντρώσεις έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών που έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην πλατεία Ταξίμ, όπου πέρσι ήταν το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες έχουν αναπτυχθεί είκοσι-πέντε χιλιάδες αστυνομικοί με πενήντα οχήματα εφοδιασμένα με αντλίες νερού και μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων.Χρησιμοποιούνται επίσης ελικόπτερα.

images Polis clashes 14    n_67216_1
Απόψε μεταδόθηκε ότι η αστυνομία έκαμε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν γύρω από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.
Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού έκαμε η αστυνομία και στην Αγκυρα για να διαλύσει συγκέντρωση διαδηλωτών.
Το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν απείλησε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να φθάσει στην πλατεία Ταξίμ λόγω των μέτρων, που πήρε η αστυνομία.Οποιος επιχειρήσει να εισέλθει στην πλατεία, είπε, θα συλληφθεί.
Πάντως η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, που άρχισε τις διαμαρτυρίες στις 31 περασμένου Μαίου για το πάρκο Γκεζί, επιμένει ότι θα οργανώσει πορεία προς το πάρκο.

images Polis CNN Turk    n_67229_1
Εν τω μεταξύ ελεύθερη αφέθηκε η δημοσιογραφική ομάδα του Αμερικανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Σι-Εν-Εν, η οποία είχε συλληφθεί νωρίτερα από την Τουρκική αστυνομία κατά την διάρκεια απευθείας μετάδοσης του ρεπορτάζ της από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Εικόνες που προβλήθηκαν από το Σι-Εν-Εν έδειξαν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλά απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και ντυμένους με πολιτικά αστυνομικούς.
Ενας αστυνομικός με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του.
Στη συνέχεια ο Ουότσον παρουσιάζει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και η ομάδα απομακρύνεται από την περιοχή.
Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>