Νέες προσπάθειες Ισλαμιστών για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.Μεθαύριο θα προσευχηθούν στην Αγία Σοφία.Να παραμείνει μουσείο δηλώνουν Τούρκοι διανοούμενοι.

AYA SOFYA

Στην Κωνσταντινούπολη, μέλη της εθνικιστικής Ισλαμικής οργάνωσης ”Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας”, ανακοίνωσε ότι μεθαύριο στις τέσσερις τα ξημερώματα θα προσευχηθούν στο τέμενος, όπως ισχυρίστηκαν της Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, σε ανακοίνωση οι Ισλαμιστές αναφέρουν ότι επικεφαλής θα είναι ο ιμάμης Μπασφάρ.
Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, Γιουσούφ Χαλάτσογλου, ο οποίος ανήκει στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης και έχει υποβάλει πρόταση νόμου για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσκύνημα από τους Μουσουλμάνους, ισχυρίστηκε ότι στο Διάταγμα, που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή του τεμένους της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Κεμαλ Ατατούρκ ήταν πλαστή.
Ισχυρίστηκε επίσης το διάταγμα δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης και ούτε έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου.
Χθες περίπου χίλιοι Τούρκοι διανοούμενοι τάχθηκαν δημόσια εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και διατήρησής της σε Μουσείο.

images Agia Sofia              thCAX31Z71
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε η ”Πλατφόρμα Παρακολούθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, ανακοινώθηκε ότι Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι άρχισαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών εναντίον των ενεργειών για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Οπως γράφουν οι Τουρκικές εφημερίδες Ταράφ και Τζουμχουριέτ, το σχετικό κείμενο, με τίτλο ”Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει Μουσείο” υπέγραψαν περισσότεροι από χίλιοι ιστορικοί, ειδικοί και διανοούμενοι.
Ο καθηγητής Σεβκέτ Παμούκ, του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει υπογράψει μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό τη Συμμαχία των Πολιτισμών.
Τώρα, τόνισε, ο Ταγίπ Ερντογαν πρέπει να πράξει όσα απαιτεί η Συμμαχία αυτή και να δηλώσει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει Μουσείο.

images agia Sofia inside      thCAFCDEVZ
Στόχος της Συμμαχίας των Πολιτισμών είναι η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, κυρίως μεταξύ της Δύσης και του Μουσουλμανικού κόσμου.
Αποτελεί πρωτοβουλία της Ισπανίας την οποία υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Εθνη.
Η εφημερίδα Ταράφ γράφει ότι η Αγία Σοφία ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για να περιληφθεί η Κωνσταντινούπολη στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1985.
Σε περίπτωση, που μετατραπεί σε τέμενος ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τόνισε ο Τζεβάτ Ερντέρ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων της Ουνέσκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>