Επίσημες συνομιλίες Αναστασιάδη – Μπάϊντεν.Στο επίκεντρο ενέργεια, Κυπριακό, Ουκρανική κρίση και διμερείς σχέσεις.

images  Anasta Biden Talks   544

Θέματα, που αφορούν την ενέργεια, το Κυπριακό, η Ουκρανική κρίση, και οι διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο επίσημων συνομιλιών, που είχαν το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Οι συνομιλίες, που διεξήχθησαν σε επίπεδο διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών, των οποίων ηγήθηκαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τις συνομιλίες ο Τζο Μπάϊντεν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.Με μεγάλη ευχαρίστηση, έγραψε, είμαι μαζί σας και είμαι στην Κύπρο. Η προσπάθειά σας για διευθέτηση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι ευπρόσδεκτη. Εκτιμάται, πρόσθεσε, η προσπάθειά σας για ενίσχυση των στρατηγικών συμφερόντων τα οποία θα μεγαλώσουν με μια διευθέτηση.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε δεκαπέντε λεπτά.

images Anasta Biden Welcome    504
Νωρίτερα έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του Τζο Μπάϊντεν στο Προεδρικό.
Αυτήν την ώρα, 1430, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος παρακάθεται σε επίσημο γεύμα, που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Στο γεύμα παρακάθονται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας, οι αρχηγοί των κομμάτων και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το απόγευμα ο Τζο Μπάϊντεν θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Ερογλου σε κατοικία δίπλα από το λεγόμενο προεδρικό και χωρίς τα σύμβολα του ψευδοκράτους.
Θα έχει επίσης συνάντηση στη νεκρή ζώνη με επιχειρηματίες και πολιτικούς, που δραστηριοποιούνται για την επαναπροσέγγιση.

images Anasta Biden Private   545
Στις επτά το βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Ερογλου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο εστιατόριο Σιατώ Στάτους, στη νεκρή ζώνη, κοντά στο Λήδρα -Πάλας
Μετά το δείπνο, θα προβεί σε δηλώσεις σε ειδικό χώρο στο Λήδρα -Πάλας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο.
Ο Τζο Μπάϊντεν άρχισε τις επαφές του το πρωί με επίσκεψη στην Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

images Archbishop Biden      mpai_arxie
Ακολούθως πήγε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της νήσου.Ο Μακαριώτατος ζήτησε τη στήριξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, ώστε η λύση του Κυπριακού να μην είναι ετεροβαρής.Ο Τζο Μπάϊντεν ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος, αφού  επιθυμεί σωστή λύση του προβλήματος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάϋ, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Βαρουτζιάν Χερκελιάν και ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο πατήρ Ζακχαίος Τουλνίνοφ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε και είχε δεκάλεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάϊντεν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>