Δύο επιχειρηματίες, ένας Τούρκος και ένας Ελληνας, θα συνοδεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα.

images Bartholomew-Pope 1  αρχείο λήψης
Ο διευθύνων σύμβουλος της Κόκα-Κόλα στην Τουρκία, Μουχτάρ Κέντ και ο Ελληνας επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, θα συνοδεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, την ερχόμενη Κυριακή.
Σχετική δήλωση έκαμε στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέιλυ Νιούς, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πατέρας Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.

images Dothiseos Ecumenic Patriarxi     αρχείο λήψης
Ο πατέρας Δοσίθεος εξήγησε ότι ο Μουχτάρ Κέντ, που είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Κόκα-Κόλα στην Τουρκία, δεν συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά είναι ένα από τα δύο άτομα, που θα συνοδεύουν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Η επίσημη αντιπροσωπεία, είπε, αποτελείται από θρησκευτικούς αξιωματούχους.
Πρόσθεσε ότι τόσο ο Μουχτάρ Κέντ όσο και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, έχουν φιλικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο τελευταίος τους έχει απευθύνει πρόσκληση για να τον συνοδεύσουν στην επίσκεψή του αυτή.
Και οι δύο θα παρίστανται στην ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίοι θα μνημονεύσουν τους δύο προκατόχους τους, που πριν από πενήντα χρόνια, άρχισαν το διαθρησκευτικό διάλογο με στόχο τον τερματισμό του σχίσματος μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, που δημιουργήθηκε το 1054.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συλλειτουργήσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και θα εκδώσουν κοινή διακήρυξη.

images Turkey Coca-Cola CEO    n_66730_1
Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Μουχτάρ Κέντ βοηθά στην επιδιόρθωση του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο έκλεισε η Τουρκική κυβέρνηση το 1964 και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Υστερα από μακρά διαφωνία για την κυριότητα του κτιρίου του ορφανοτροφείου, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την επιστροφή του κτιρίου στο Πατριαρχείο.

images Aggelopoulos Bussine  images
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας στην Ελλάδα, είναι γιός του αείμνηστου βιομήχανου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού το 1989 βοήθησε στην επιδιόρθωση του κτιρίου του Πατριαρχείου, που είχε καεί το 1941.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>