Απογοήτευση για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συνέντευξη στο Ασσόσιεητετ Πρέςς.

images Bartholomeos  αρχείο λήψης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επαίνεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν για τα μέτρα, που παίρνει με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Τουρκία, αλλά, τόνισε δεν είναι είναι αρκετά.
Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ασσόσιεητετ Πρέςς, στην Κωνσταντινούπολη, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε απογοήτευση, επειδή ο Ταγίπ Ερντογαν δεν έχει προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την πιο σημαντική σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Είναι θέμα, τόνισε, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Οπως αναφέρει το Ασσόσιεητετ Πρέςς, πολλοί ανέμεναν πως η Σχολή θα επαναλειτουργούσε τον περασμένο χρόνο ως μέρος της δέσμης των μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αυτές οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν έως τώρα.

images Xalki       thCARFP3LD
Σε ερώτηση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε τη λήψη αμοιβαίων μέτρων από την Ελλάδα, όπως η βελτίωση των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, που ζουν εκεί, για να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απάντησε διερωτώμενος κατά πόσο φέρει ευθύνη το Πατριαρχείο γι αυτό.
Είμαι, πρόσθεσε, υπέρ της λειτουργίας τεμένους και λειτουργίας περισσοτέρων τεμενών, όπου υπάρχουν Μουσουλμάνοι, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να προσεύχονται, σύμφωνα με τη δική τους πίστη.Αλλά, συνέχισε, τι μπορώ να κάμω?
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν αφορά το Ελληνικό δίκαιο, αλλά, επισήμανε, είναι ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία.
Είμαι Τούρκος πολίτης, πρόσθεσε, γεννήθηκα στην Τουρκία και υπηρέτησα για δύο χρόνια στον Τουρκικό στρατό.
Θέλω πλήρη δικαιώματα, συνέχισε, όπως έχει κάθε Τούρκος πολίτης και όχι μόνον για τον εαυτό μου, αλλά, σημείωσε, και για την εκκλησία και την κοινότητά μου.

images Xalki 2      thCAT1GEW1
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε τον Ταγίπ Ερντογαν για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Τουρκία και σημείωσε πως, ενώ κάποτε οι Ελληνες εγκατέλειπαν την Τουρκία κατά κύματα, πολλοί τώρα επιστρέφουν, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει την Ελλάδα.
Αναγνωρίζουμε, πρόσθεσε, αυτά τα βήματα και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά, τόνισε, δεν είναι αρκετά.
Στη συνέντευξή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ 25 και 26 τρέχοντος μηνός.

images Pope Francis  αρχείο λήψης
Η συνάντηση αυτή, είπε, θα βοηθήσει έτσι, που οι σχέσεις των δύο εκκλησιών να γίνουν πιο στενές για τερματισμό του μεταξύ τους χάσματος, το οποίο χρονολογείται εδώ και σχεδόν χίλια χρόνια.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι με τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο και το γεγονός ότι θα προσευχηθούν, θα καταδειχθεί πως πρόθεση και των δύο είναι να εργασθούν περαιτέρω για την ενότητα των Χριστιανών και τη συμφιλίωση.
Ο δρόμος, ανέφερε, είναι μακρύς, αλλά η αποδοχή από τον Πάπα Φραγκίσκο της πρόσκλησης να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα καταδεικνύει πως και οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες επιθυμούν τον τερματισμό του χάσματος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>