Η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, μέσω του Ρωσικού αγωγού South Stream, υποστηρίζει η Αγκυρα.

images Turkey Gas, EU Conference     aa_picture_20140425_2160484_high-jpg20140425225917

Ο πρόεδρος της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίου Μποτάς, Εμρέ Ενγκούρ, υποστήριξε ότι η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, μέσω του Ρωσικού αγωγού South Stream, αφού η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει αέριο στην Ενωση με αυξημένες δυνατότητες.
Μιλούσε στην ετήσια Σύνοδο της Διεθνούς Εκθεσης για την Ενέργεια και το Περιβάλον, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος της Μποτάς, μιλώντας με θέμα ” Η Τουρκία στο δρόμο για να γίνει ενεργειακός κόμβος”, ανακοίνωσε ότι η Τουρική εταιρεία πετρελαίου είναι έτοιμη να μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TANAP -Trans Anatolian Natural Gas Pipeline- αν οι εταίροι της αποφασίσουν να αυξήσουν την ποσότητα, που μεταφέρει ο αγωγός.
Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης είναι επίσης σημαντική για την τύχη του αγωγού TANAP, επειδή ο Ρωσικός αγωγός South Stream έχει ως στόχο τη μεταφορά εξήντα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ανέφερε ότι η Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει συνεπώς, να επιλέξει μεταξύ διαφοροποίησης των ενεργειακών της πόρων και εγγύησης της ασφάλειας εφοδιασμού της.

images  TANAP pipe Enertz Azerbaitzan      images
Ο αγωγός TANAP, του οποίου η κατασκευή έχει αρχίσει, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα πιο στρατηγικά έργα, που θα βοηθήσουν την Τουρκία να εκπληρώσει το φιλόδοξο στόχο της να γίνει ενεργειακός κόμβος.
Ο αγωγός είναι τμήμα του έργου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν, μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας, στην Ελλάδα και από εκεί στις Ευρωπαικές αγορές.
Αναμένεται να μεταφέρει αρχικά δεκαέξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2019 και αργότερα θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα στα είκοσι-τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2023.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίου Μποτάς ανέφερε ότι στον αγωγό TANAP θα μπορούσε να προστεθεί και το φυσικό αέριο του Ιρακ, του Ιραν και του Τουρκμενιστάν.
Εφ’ όσον, σημείωσε, οι γεωστρατηγικές εξελίξεις το επιτρέπουν, η Τουρκία θα υλοποιήσει το στόχο για μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο.

images  SOUTH STREAM MAP αρχείο λήψης
Ο αγωγός South Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και ο αγωγός North Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

images NORTH STREAM MAP  αρχείο λήψης
Στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ευρωπαικής Ενωσης στην κρίση στην Κριμαία, οι Βρυξέλλες έχουν σταματήσει τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα αυξήσει την εξάρτηση των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>