Προκαλούν ζημιά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι δηλώσεις Ερογλου, τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

images Nicos Crhistodouli Cyp    αρχείο λήψης

Η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Μιλώντας στο ΡΙΚ και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κατοχικού ηγέτη στο θέμα των εποίκων, ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων, κατά την έκφρασή του, του ψευδοκράτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές προκαλούν ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι ανάλογες δηλώσεις θα πρέπει να τερματισθούν.
Είπε επίσης ότι θέμα των εποίκων συζητήθηκε ήδη δύο φορές κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.
Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι δεν θα συζητήσει το θέμα των εποίκων στις διαπραγματεύσεις.

Προεδρικό Μέγαρο// Presidential Palace
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας, εξάλλου, την αναφορά του κατοχικού ηγέτη ότι έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα, που αν υλοποιηθούν οι δύο πλευρές θα φθάσουν σε λύση, επισήμανε ότι στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων.
Τόνισε επίσης ότι αν οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προτάσεις, οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Εντονα αντέδρασαν και τα κόμματα στις δηλώσεις Ερογλου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΜΠΑΝ ΓΚΙ-ΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ
Στις δηλώσεις του, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν στις διαπραγματεύσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρούν συνολική λύση στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, πιστεύει πως είναι η δυνατή η διευθέτηση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους και ακολούθως η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα το ίδιο έτος.
Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις θυσίες μόνον της Τουρκοκυπριακής πλευράς  δημιουργεί δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας.

images  Eroglu -Ban Ki Moon   αρχείο λήψης
Υποστήριξε ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει υποδείξει πως η διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρευ Φέλτμαν θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>