Σε ισχυρό υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού αναδύεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό πιθανό υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Γκιούλ με την οποία άφησε να νοηθεί, πως δεν ενδιαφέρεται να επανέλθει στο αξίωμα αυτό, σε περίπτωση κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογαν ενδιαφερθεί για την προεδρία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, το σενάριο για την μετά Ερντογαν πρωθυπουργία επανεξετάζεται τώρα μετά τη δήλωση Γκιούλ.
Η αμφιλεγόμενη φόρμουλα Πούτιν-Μεντβέντεφ, γράφει, θα χάσει την αξία της αν ο πρωθυπουργός Ερντογαν παραμείνει στη δέσμευσή του να γίνει πρόεδρος και ανοίξει το δρόμο για το σενάριο χωρίς τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στην πρωθυπουργία.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνει η Χουριέτ, το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το αξίωμα του πρωθυπουργού, φαίνεται να κερδίζει μεγάλο έδαφος, παρά την αποτυχία της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στις κρίσεις στη Συρία και την Αίγυπτο.

images Babatzan Turkey    αρχείο λήψης
Ωστόσο, γράφει, εντός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κύκλοι, που ανησυχούν για τα αυξανόμενα επίπεδα πόλωσης στην Τουρκία, ευνοούν την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Αλί Μπαμπατζάν.
Ακούονται επίσης τα ονόματα του επίσης αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς και του βουλευτή Μεχμέτ Αλί Σαχίν για πιθανή ανάληψη της πρωθυπουργίας για μεταβατική περίοδο.
Ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε προχθές ότι ο Ταγίπ Ερντογαν θα ανακοινώσει στα μέσα Μαίου την οριστική του απόφαση, κατά πόσον θα διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας, μετά τη συζήτηση του θέματος με τον πρόεδρο Γκιούλ.
Οι εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου της Τουρκίας θα διεξαχθούν στις δέκα προσεχούς Αυγούστου.
Η εκλογή του θα γίνει απευθείας από το λαό για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Αν οι υποψήφιοι δεν εξασφαλίσουν το 51 τοις εκατόν των ψήφων στον πρώτο γύρο, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις είκοσι-τέσσερις Αυγούστου.

images Arints New images
Ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε πως αν ο Ταγίπ Ερντογαν επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.
Η θητεία του προέδρου Γκιούλ λήγει στις είκοσι-οκτώ Αυγούστου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>