Απογοήτευση για την κατάσταση στην Τουρκία, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, εκφράζει η εισηγήτρια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τη χώρα αυτή Ρία Οομεν-Ρούχτεν.

images Ria Oomen Rujten      thCADFUEYL

Η εισηγήτρια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Ρία Οομεν -Ρούχτεν, εξέφρασε βαθειά απογοήτευση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επέκρινε επίσης έντονα την κυβέρνηση Ερντογαν για την πολιτική, που ακολουθεί με την οποία έχει επιβάλει περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα.
Σε συνέντευξη σε Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, η Ρία Οομεν-Ρούχτεν ανέφερε ότι είναι πλήρως απογοητευμένη, επειδή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, το κράτος δικαίου αμφισβητείται στην Τουρκία και εκτός τούτου επιφέρονται σ’ αυτό αλλαγές.
Τόνισε ότι σε μια δημοκρατία δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να διορίζει δικαστές και εισαγγελείς και ούτε να αποφασίζει για τις έρευνες σε σχέση με διάφορα ζητήματα.

images Turkey Eu    thCA6R3C8K
Η εξουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, επισήμανε, έχει ενισχυθεί δραματικά, παρά τις διαμαρτυρίες της Ευρωπαικής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η εισηγήτρια του Ευρωπαικού Κοιβουλίου για την Τουρκία, είπε ότι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών θα πρέπει να εγγυάται πως η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και αμερόληπτη.
Αν μιά χώρα δεν έχει αυτήν την αρχή, σημείωσε, δεν θα μπορεί ποτέ να καταπολεμήσει τη διαφθορά.Αυτό, επισήμανε, είναι που διακυβεύεται και είναι γι αυτό, πρόσθεσε, που είμαι τόσο απογοητευμένη.
Η Ρία Οομεν-Ρούχτεν επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Ερντογαν για την απαγόρευση, που επέβαλε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε πως δεν πίστευε, όταν πληροφορήθηκε ότι η Τουρκική κυβέρνηση επέβαλε τέτοια απαγόρευση.

images Twitter New  n_63907_4
Τόνισε επίσης οτι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα τολμούσε να απαγορεύσει τη λειτουργία του Twitter και του YouTube στη χώρα του.
Σημειώνεται ότι η απαγόρευση του Twitter ήρθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.Ωστόσο εκτός λειτουργίας παραμένει το YouTube.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής, που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε επίσης βαθειά ανησυχία για τους περιορισμούς, που επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογαν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>